Épülettervek/Középület

Foxi Maxi vs Ruszkik 1:0 - Barcza Gergely terve

2013.09.05. 07:56

A tömör nyersbeton kocka a legtöbb építész álma, bár keveseknek adatik meg, hogy valóban tervezzenek is egy ilyen objektumot. Barcza Gergely tervében még tömörebbre fogta azt a bizonyos tömört... Bemutatjuk a "recycling" jegyében fogant tervet.

Az ötvenes évek elején "topszikret" ajándékot kapott a Magyar Népköztársaság a nagy Szovjetuniótól. A Mezőkövesd melletti egykori Klementina nagybirtok területén - nem kevés pénzből - nekiláttak megépíteni az ország legnagyobb katonai repülőterét, ami csak hajszálnyival lett kisebb a ferihegyinél. A Klementinát eredetileg atombombázók és vadászgépek fogadására tervezték, amik egy harmadik világháború esetén innen csapták volna nyakon a kapitalista nyugatot, míg azok Pápával, Debrecennel vagy Kunmadarassal szöszmötölnek.

A nagy hadicselt egy hol taxisofőrnek, hol seriffnek álcázott, minden lében kanál, kék, amerikai kutya leplezte le. Foxi Maxi már a hatvanas években finoman jelezte (Ó, te drága Klementina…), hogy nyugodjunk meg, ők már mindent tudnak. A tervek kiszivárgása miatt így végül sosem épült ki teljesen a reptér. A méternyi vastag beton elemekből kialakított kifutópálya így is majdnem félmillió köbméternyi betont nyelt magába, és hever ma is a szántóföldön teljes magányban.

A terv, aminek végigrajzolásához kellett az Unrestricted Acces 2012-es pályázati kiírásának leadási határideje is, ennek a betonbányának az elemeiből épít egy 75 méter oldalhosszúságú tömör!, beton kilátókockát az Alföld északi részére, hogy hirdesse a….mit tudom én mit. Végül is ha Christo gondolkozhat ezen, és Eduardo Chillida építtethet ilyet, akkor én miért ne tölthetném a szabadidőmet ilyesmivel?

Barcza Gergely