Közélet, hírek

FUGA — a nyertes vezetői pályázat

2009.05.21. 13:25

Eleven, színes kulturális központként, kiállítóhelyként és szakmai könyvesboltként képzelik el a FUGA működését  Nagy Bálint és Rév András, a nyertes vezetői pályázat szerzői. Az építészeti központ a hasonló profilú intézményekkel, galériákkal és portálokkal – köztük az építészfórummal – szoros együttműködésben szervezné a programjait.
Bemutatjuk a szakmai tervet.

FUGA - Budapesti Építészeti Központ

a környezet
Az V. kerület Petőfi Sándor utca 5. szám alatti helyszín alkalmas a kiíró által vázolt feladatok ellátására. Központi fekvésű, tömegközlekedéssel kitűnően megközelíthető, a Budapest Szíve Főutca fejlesztési program része, már ma is nagy gyalogos forgalommal. Az idősebb generáció számára nosztalgikus emlékeket idéz, a korábban itt működött Építők Műszaki Klubja nagy vonzású hely volt, többek között itt rendezték a hatvanas években az első jazz koncerteket. Az utca túloldalán lévő Katona József Színház a fővárosi közönség látogatott helye, az aluljáró elbontása után a kapcsolat közvetlenné válik, az együttműködés lehetőségét – Zsámbéki Gábor igazgatóval – meg kell vizsgálni.

Hátránya a helyszínnek, hogy parkolási lehetőség nincs, a közterületi parkolás a közeljövőben még tovább fog csökkenni. Együttműködési megállapodást kell kötni valamelyik közeli parkolóházzal /Vasudvar, épülő Városháza stb./ a látogatók kedvezményes elhelyezéséről, különös tekintettel a BÉK nappali összejöveteleire.

 

 

 

a helyszín
A bérlemény saját adottságai már nem ilyen kiválóak. A nagy üvegportál sajnos nem nyitható, a visszahúzott bejárati ajtó kicsit eldugott. Sötétedés után a portál - hátulról vetítve - hasznos kommunikációs felületté alakítható, a bejárathoz figyelemfelkeltő /kép-hang/ cégért kell készíteni. Elképzelésünk szerint a könyvesbolt és a kávézó tervben külön kialakított helyiségeit össze kell nyitni. Az összenyitott helyiség, az InfoPont, egy-két szereplős kamara rendezvények, kisebb kamara kiállítások teréül szolgálhat, vonzó, élettel teli belső képet mutatva az utca közönségének. A szélfogóban megrendezhető a hónap makettje bemutató. Az előtér kiállítótérként nem hasznosítható, de megfelelő helye lehet építőanyag gyártó és forgalmazó támogatók állandó, kulturált – képernyőn valón – megjelenésének. A nagyterem adottságai az előadás jellegű rendezvények befogadóképességét korlátozzák. Kiállításra a tömör hosszú fal és a két rövid falszakasz alkalmas. A másik hosszú falon paravánok segítségével lehet csak kiállítani. Szükség van paravánokra a terem terének a tovább osztásához is, mert kizárólag a falakra, illetve a falak elé helyezett kiállítás a nagy térben szétesik.

a közönség
A FUGA alapvetően három célcsoportot céloz meg.

a./ szakmai közönség
Mindannyian a BÉK ügyfelei, érintettek és érdekeltek a FUGA eseményeinek létrejöttében és látogatásában. Érdekeltségük fokozható az események kreditponttal történő honorálásával /lásd: kreditpontos BÉK küldöttgyűlés/.

b./ budapesti nagyközönség
Alapvetően verbális és zenei beállítottságú kultúrafogyasztó, de kilencéves tapasztalatunk alapján állítjuk, hogy nyitott a vizuális és ezen belül az építészeti kultúrára is. Amennyiben belép a térbe valamely – őt elsődlegesen érdeklő – kulturális termék fogyasztására, nem mulasztja el a más jellegű esemény megtekintését sem. Célunk minden korosztályának a megszólítása. Tervezzük koncertek, irodalmi események, kevés szereplős színházi események /Katona József Színház/, gyermekprogramok /bohóc, báb/, filmvetítések megszervezését. Ugyancsak fontos, hogy állandó megjelenést biztosítsunk a kortárs képzőművészet szereplőinek, dokumentálva a vizuális kultúra egységét.

c./ bel- és külföldi turista
Különösen a tágan értelmezett nyári szezonban /az idegenforgalmi szezonhoz igazodva populárisabb, közönség orientáltabb programok/ be kell vonni a Belvárosban sokszor tanácstalanul bóklászó turistákat. Ennek egyik eszköze az InfoPont gazdag, a kultúra egészére kiterjedő kínálata, a másik olyan, ezt a közönséget közvetlenül célzó érdekes, hiánypótló kínálat bemutatása, amely más galériákban nem valósul meg /20. századi magyar művek közgyűjteményekből, tematikus kiállítások: agyag, kő, fa/.

időpontok
A FUGA kiállításai a társintézményekkel egyeztetett napon nyílnak /Kévés galéria, N&n, HAP, KÉK/. Egyéb, kapcsolódó rendezvényeire a hétvégén kerül sor /matiné/. A városnéző séták igény szerint indulnak, hétvégenként naponta több is, bő kínálatból válogatva.

 

 

 

kapcsolatok
A FUGA részt vesz az őszművészeti fesztiválokon, aktuális kulturális eseményeken /tavaszi, őszi, zsidó, kerületi fesztiválok, múzeumok éjszakája stb. /, ezeket az InfoPont bemutatja. A FUGA a kölcsönösség alapján reprezentálja magát minden építészeti fórumon, a jelentősebb építő, építőanyag szakvásáron. A FUGA a BÉK-en keresztül kapcsolatot tart a társ kamarákkal, esetenként bemutatva azok működését, eredményeit /pl.: Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010/. A FUGA szoros kapcsolatot alakít ki a Katona József Színházzal. A színház számára a FUGA nagyterme újabb játszóhely, a FUGA kihelyezett kiállításai számára a Katona közönsége esténként ismétlődő, biztosított látogató. Tovább kell keresni a művészetek átjárhatósága, illetve egymás rendezvényterei kölcsönös használata biztosítására a kapcsolatot a közeli művészeti intézményekkel /Merlin, Gödör/.

kiállítások
Tudomásul kell venni, hogy a FUGA kiállítási lehetőségei korlátozottak. Egy + fél kiállító terem nem teszi lehetővé, hogy a teljes szakmai mezőnyt lefedje. Folyamatosan – témában és időpontban is – egyeztetett együttműködésre kell törekedni az építészeti információs piacon jelenlévő civil és professzionális kiállítóhelyekkel /Kévés Galéria, N&n, HAP, Budapest Galéria, Ponton Galéria, OCTOGONART, KÉK stb./. A működés első éveiben a fő profil a főváros és a kerületek folyamatos, önálló megjelenése kell legyen /pl.: főépítészek – épült-nem épült a munkásságom ideje alatt/. A Pest Megyei Kamarával együttműködve ez a program kiterjeszthető az agglomerációra is. Nagy figyelmet kell fordítani a tájékoztatás és a szponzoráció biztosítása szempontjából nélkülözhetetlen építőanyag, technológia, innováció bemutatására is. A FUGA feladata lehet a Magyarországon piacot kereső külföldi építészek munkásságának bemutatása.

InfoPont és kávézó
A FUGA működésének kulcsfontosságú tere. Utcai kapcsolata az intézmény bejáratásának fontos eszköze. Szolgáltatása minimum kétnyelvű /angol/, de a nyári szezonban és a működés során további bővítéssel kell számolni /az első időszak tapasztalatai alapján/. Az információ alapját a saját /BÉK/ információ adja /tervek, tervezők, események/, de azokat inspirálva, közösen fejlesztve hozzáférhetővé teszi a már működő szakmai portálokat is /epiteszforum.hu, hg, port, artportal stb./ Az InfoPont a kiindulási helye a tematikus, többnyelvű, fizetős városnéző sétáknak /épület-idegenvezetés, történeti, stílustörténeti, fotótúra, ÓVÁS!, szecesszió, világörökség, stb./. Az InfoPont szervez kihelyezett művészettörténet, építészettörténeti órákat az alsó-, közép- és felsőfokú oktatási intézményeknek /ingyenes, pályázati pénzből/. Városi sétákat szervezünk egy építésszel, íróval, történésszel, közéleti emberrel, lokálpatriótával. A folyóirat és könyvesbolt a szakfolyóiratok és szakkönyvek széles körét teszi elérhetővé, nemcsak a vásárló, hanem a kispénzű olvasó számára is /esetleg digitális formában is/. Az InfoPont-on folyamatosan jelen vannak a hazai CAD forgalmazók /Graphisoft, AutoCad, DataCad, Nemetschek, TERC stb./, számítógép, nyomtató és fényképezőgép forgalmazók /HP, Epson, Canon, Fujitsu Siemens stb./, segédanyag gyártók és forgalmazók. Az InfoPont szervezi a www.mindenhaz.hu építészeti portál működését.
Az InfoPont kísérletet tesz a bezárt Műszaki Könyváruház részleges pótlására is.

konferencia, előadások
A FUGA hivatalból helyet biztosít – előre egyeztetett időpontokban – a BÉK és az Építész Továbbképző Kht. számára. A FUGA által szervezett előadások, konferenciák aktuális eseményekhez, témákhoz /energia, passzív ház, fenntarthatóság, válság, stb./ és a FUGA kiállításaihoz kapcsolódnak. A FUGA előadásai az építészképzéssel foglalkozó intézmények /BME, MOME, Ybl/ számára – a témákat előre egyeztetve – kihelyezett előadásokként működhetnek.

előzetes kiállítási és szakmai előadás, konferencia program

Budapest Szíve – Főutca Program – belvárosi kapu program • Vörösmarty tér, irodaház • Közraktárak – CET • a 4-es metró állomásai • Budapesti Építészeti Nívódíj 2009 – a FUGA adhat helyt a díj átadásának is • Pécs – Európa Kulturális Fővárosa 2010 – ízelítő a programokból és a kiállításokból, új épületek • a Moszkva tér megújítása • Etele tér • Kelenföld városközpont • megújulnak, bővülnek a budapesti fürdők • budapesti hidak • Zaha Hadid • új egyetemi kampuszok – Dél-Buda, Gázgyár, Corvin • Duna - kiemelt városfejlesztési projekt • Kengo Kuma • a város élhetősége: életminőség - innováció - környezet - fenntarthatóság • épül a Városháza Fórum • Óbudai Gázgyár • forgalom - parkolás - közlekedésszervezés • Coophimel(b)lau • a csepeli szennyvíztisztító • Budapest - neonváros - fotódokumentáció • Corvin sétány • Budapest – felhőkarcoló? • publikus aluljárók • Innopolis Budapest • Dunapart használat, rakpart-rekonstrukció • panelrekonstrukció • bemutatkoznak a kerületi főépítészek • bemutatkozik az agglomeráció településeinek építészete • bemutatjuk a MÉSZ és a Kamara korábbi elnökeit

kapcsolt programok
Kis létszámú közreműködőt mozgósító zenei események, gyermek programok /báb, bohóc/, irodalmi estek, színház, képzőművészeti kiállítások. A Színház és Filmművészeti Egyetemmel kialakítható együttműködés lehetőséget teremt vizsgafilmek bemutatására, vizsgaelőadások lebonyolítására. A helység vizsgafilmek forgatási helyszíneként is funkcionálhat.

szponzori események
Termékbemutatók, új szerkezetek, innovációk, oktatás pl.: Wienerberger • Velux • Semmelrock • Geoplan • Trespa • Austrotherm • Nikecell • Rockwool • Knauf • Lindab • Ytong • 3M • Bramac • Hella • Kling • Rolla • T-Markt • ACO • Dörken • Hörmann • Leier • Roto • Tondach • Xella • ABS Ditec • Gate • Internorm • Mediterrán • Schiedel • Bauland • Fermacell • Terranova • Zalakerámia • Bona • Hofstädter • Novoferm • Westag • gyártók, forgalmazók, kivitelező cégek a BÉK tagság ajánlásával

A BÉK nevezzen megy egy személyt az Alapítvány képviselőjével való, folyamatos kapcsolattartásra.

A kezdéskor a FUGA – a BÉK képviselőjével egyeztetett – programját 2009. október 1-től – 2010. december 31-ig terjedő időszakra sajtótájékoztatón be kell jelenteni. A FUGA programját mindig egy évre előre kell tervezni, természetesen helyet hagyva az aktuális eseményekre való reagálásra.

Budapest, 2009 május 4.

Rév András, Nagy Bálint