Design/Formatervezés

Függőleges oázisok 1. – moduláris növényfalak a nagyvilágban

2011.05.03. 09:54

Lassan csak a képzelet szab határt a növényfalak kialakításának, oly sok lehetőség áll rendelkezésünkre. Moduláris növényfalak, geotextíliába ágyazott rendszerek, egyedi megoldások. Széles a vertikális kertek felépítésének palettája a nagyvilágban, bemutatásukat a moduláris zöldfalakkal kezdi Pók Enikő.

A növények főbb élettani szükségleteinek kielégítésével, a megfelelő fény-, levegő-, pára-, víz-, és tápanyagellátás biztosításával, valamint odafigyelő gondozással járulhatunk hozzá a növények egészséges fejlődéséhez. Ezen tényeket szem előtt tartva alkották meg a zöldfalgyártó cégek rendszereiket, melyek felépítése a növénytelepítés módszerében mutat főbb eltéréseket: moduláris rendszerű, ipari szövetbe ágyazott és egyedi felépítésű zöldfalakat különböztetünk meg egymástól.

 

 

 

A vertikális kertek felépítésének általános jellemzője, hogy a statikai teherviselés figyelembevételével – a korrózió elleni védekezésül – rozsdamentes acél- vagy alumínium keretszerkezethez rögzítik a paneleket. A tápoldatadagoló-tartállyal kiegészített automata öntözőrendszer beépítése miatt vízszigetelést is építenek az élőfalakba, a hátfal nedvesedésének megakadályozása érdekében. A növényeket termőföldben vagy hidrokultúrában lehet nevelni, ezért a táptalajt alkalmazó konstrukciók műanyag tartályokban vagy konténerekben, míg a föld nélküli, közvetlenül a vízből történő tápanyagfelvételre nemesített növények mesterséges szubsztrátban vagy geotextíliában növekednek.

A moduláris rendszerű növényfal felépítésének lényege, hogy a gyártó speciális anyagú és meghatározott méretű elemek egymás mellé sorolásával alakítja ki az összefüggő növénytakarójú, függőleges zöldfelületet. A moduláris szerkezet tagjai között szubsztrát modulos, paneles és tartályos felépítményű tárolási móddal találkozunk.

 

 

 

GSky Plant Systems
A GSky Plant Systems Észak-Amerika vezető növényfalgyártó cége, akik három moduláris zöldfalrendszert is forgalmaznak, a legegyszerűbb, gPro paneleket, a gVersa tálcás rendszert, és a gVine konténeres rendszert. A szinte bármilyen beltéri vagy kültéri függőleges felületre telepíthető konstrukcióik bármilyen éghajlaton megállják a helyüket.

A rendszerük öt alapvető elemének lelke a speciális, eróziót gátló szubsztrát termesztőközeg, mely a termőtalajhoz hasonlóan biztosítja a növény fejlődéséhez szükséges életfeltételeket, mindezt kisebb karbantartási költség mellett. Az egy négyzetméteres, korrózióálló, könnyen mozgatható és cserélhető felépítményt rozsdamentes acél vázra helyezik. Az automata öntözőrendszer magas hatásfokkal üzemel a beépített hőmérséklet- és nedvességérzékelőknek köszönhetően.

 

 

 

Épületek külső-belső falfelületeire, tetőkertekre, magánotthonokba és közintézményekbe egyaránt telepíthető. Megállja a helyét kiállításokon, építési kerítéseken, vagy árnyékolókon is. A fal dizájnját tekintve cégek logói is telepíthetők bele, egyszerűbb növények alkalmazásával monokróm, csíkos vagy figurális homlokzatok hozhatók létre, trópusi növények használatával dzsungelhangulat idézhető elő.

Fytowall
Az ausztrál-amerikai Fytowall növényfal kikönnyített panelje a mesterséges termőtalajnak köszönhetően könnyen hordozható és cserélhető. A rendszerbe integrált, hidroponikus öntözőrendszerrel ellátott felépítményt bármilyen függőleges felületre fel lehet applikálni, legyen az akár fal, kerítés, vagy korlátelem. A rendszer előnye, hogy a telepítést megelőző ültetés miatt azonnali zöldfelületet varázsol a létesítmény falán.

 

 

 

Az aminoplaszt gyantahab ültetőközeg szivacsos anyaga miatt víztakarékosan működik, PH-ja semlegesíti a táptalajt. A panelek a stabilitás növelése érdekében és a páraképződés csökkentése miatt UV-álló szigetelést kapnak, három színváltozatban készül (fekete, zöld, homokkő). Egy építőeleme fél négyzetméteres: átlagosan 100 cm hosszú, 49 cm magas és 14 cm mély. A felépítmény növények nélküli súlya 88 kg/m2, öntözés hatására és beültetés után a 100 kg/m2-t is elérheti.

A Fytowall nemcsak pontos műszaki ábrákkal látja el az érdeklődőket, hanem CAD csomópontokkal is szolgál a tervezőknek. A modul előnye, hogy egyenletes arányban tartalmaz levegőt és vizet, megakadályozza a növényfal túlöntözését, és a száraz és nedves helyek létrejöttét, ezenkívül lehetővé teszi akár több típusú növény együttes fejlődését is a zöldfalban.

 

 

 

Greenwall Australia
A Greenwall Australia architektúrája a moduláris rendszerek alkalmazásából átvezet minket a nemezes felépítéshez. A moduláris szerkezet termőföldje kisebb konténerekben található, melyet egyenesen a falhoz lehet rögzíteni. A geotextília alkalmazásánál a növények gyökere a vízzel és tápanyagokkal teli rostos nemezanyagban van, ahol a vízszállítás a szövetrétegek közvetítésével történik. A Greenwall homlokzata aktív vagy passzív zöldfalként működik, az aktív biofalakhoz légkondicionáló rendszer csatlakoztatható, a passzív rendszer önmagában szállítja a friss levegőt.

 

 

 

A szerkezet rozsdamentes acélból épül fel, a geotextíliát a modulokhoz illesztve a hátszerkezetre rögzítik, ezután a hátfalra szerelik. A megrendeléstől függően lehetőség nyílik előregyártásra vagy helyszíni telepítésre is. A Greenwall modulmérete: 50 cm szélesség, 50 cm magasság, 10 cm mélység. Szárazon 3,6 kg-t nyom, nedvesen 5,8 kg a szerkezet súlya. A növényfal ára négyzetméterenként 175 ezer forintnál kezdődik.

Pók Enikő