Design/Formatervezés

Függőleges oázisok 3. – Elemes növényfal rendszerek

2011.07.14. 09:10

Virágozzék minden virág és zöldüljenek a falak tovább! Korábbi cikkeinkben a külföldi moduláris vertikális kerttechnológia után az ipari nemezbe ágyazott növényfal rendszerekkel is megismerkedhettek az olvasók. Ezúttal az innovatív dizájn és az egyszerű használat elveit szem előtt tartó, elemes zöldfaltípusokat mutat be Pók Enikő.

A francia nemzetiségű Patrick Blanc első növényfalinstallációi óta már számtalan moduláris és egybefüggő növényfal megoldás született külföldön és belföldön egyaránt. Ahogy fejlődik a technológia, úgy jelennek meg a hagyományos, geotextíliába ágyazott rendszerek után az újabb és újabb elemekkel bővített zöldfal újítások. A tájépítészek után egyre több építész és formatervező csapat is újragondolja a növényfalak felépítését. Az általuk létrehozott dizájntermékek nem csak a függőleges helyzetű növénytárolást hivatottak megoldani, plusz funkciókkal felruházva az élőfalat, akár a mindennapi használati tárgyak kiegészítőivé emelik azt.

 

 

 

WoollyPocket
A Wally moduláris élő falpanel használatával bármilyen környezetben, azonnal egy buja függőleges kert hozható létre. Az ipari nemezbe ágyazott zöldfalakhoz hasonlóan, a teljesen újrahasznosított anyagokból készülő puha zsebek könnyen átszellőznek, meggátolva ezzel a növények gyökereinek rothadását. Beépített reservoir rendszerének hála a beltéri használata is biztonságos, a másik változata a kertbe vagy a teraszra is elhelyezhető. Függőleges helyzetének köszönhetően kis területen is lehetőség nyílik gyógy- és konyhakerti növények termesztésére, akár öntözőrendszer beépítése mellett. A nemezfészkekbe telepített növények kiválasztásánál figyelembe kell venni a választott terület levegő- és fényviszonyait. A beültetés után a növények könnyen meggyökereznek a szerves talajt tartalmazó geotextília zsebekben, melyekbe a pozsgásokon kívül akár trópusi növények is telepíthetők. A Wally a kötőelemek és fali horgonyok használatával akár fa, beton vagy falazott faltípusra is olyan egyszerűen felhelyezhető, mint egy festmény a falra. A hatvan centi széles alapelem az egymás mellé sorolás érdekében három- vagy ötzsebes kiszerelésben is kapható, egy elem ára 39 dollártól (~7500 Ft) indul.

 

 

 

Minigarden
A Minigarden egy újabb növényfal-koncepció, mely mérete miatt egy nagyon könnyen kezelhető zöldfalrendszer, különösen azok számára, akik kis területen szeretnének kertészkedni, illetve vertikális kertet létrehozni. A rendszer elnevezése is arra utal, hogy a tér egy egészen apró részében is lehetséges függőleges kertet létrehozni. A formai kialakításához a minimálisra csökkentett vízfelhasználást vették alapul, ez a dizájn révén csökkenti a párolgás intenzitását, így nemcsak kevesebb öntözésre van szükség, hanem a komposztanyag kiszáradása is lassul. A Minigardenbe épített vízelvezető rendszer a megfelelő helyre irányítja a felesleges folyadékot, ezzel megakadályozza a pangó víz felgyülemlését a kaspó alján. Ez a vázrendszer jó megoldást jelenthet a konyhákban is, fűszernövények telepítésével a főzésnél közvetlenül is a hasznunkra válhat. Egy egység ára 300 angol font (~90000 Ft). A hármas egységekből felépülő, moduláris, egymásra rakásolható polipropilén tálca különböző színekben kapható, a természetes terrakottától a víztisztán át egészen a feketéig.

 

 

 

Vertilignes
A Vertilignes az innováció és a design segítségével újra felhívja az emberek figyelmét a növényeknek a belső terekben és a városi építészetben betöltött szerepére. A Vegetal Screen DIVA típusú növénykép egy 87 x 69 x 5,5 cm-es növényi képernyő, egy lyukakból és csövekből álló szabadalmaztatott rendszer, mely akár 28 tő növény befogadására is alkalmas. A felépítmény felülről öntözhető, az alkalmazott szubsztrátumnak köszönhetően a növények gyökerei sem rothadnak. A Central Parc a maga 75 x 35 x 3 cm-es méretével egy egyedülállóan vékony, mini kertet alkot, melynek – szétszedhető kialakításából kifolyólag – a tisztántartása is könnyű. A tálszerű élőfalban változatos zöldek elhelyezésére van lehetőség, azonban a Ficus Pumilához hasonló kúszónövények mindenképp elsőbbséget élveznek a kiválasztás során.  A MySquare egy „növényi szem”, mely egyszerű, elemes felépítésével bárhová elhelyezhető a helyiségben. A 15 x 15 cm-es keret a józan dizájnt hivatott szolgálni, az egyes elemek akár vízszintes vagy függőleges irányban, egymás mellé- és alá helyezhetők.

 

 

 

Urbio
Az Urbio rendszere egyszerre minimalista, bővíthető, és megfizethető. Tervezői számos díjjal jutalmazott formatervezők, akik nem kisebb cégeknek dolgoztak, mint a Nestlé vagy a Clorox. Tervezési múltjukat ismerve nem meglepő, hogy zöldfalukat is designterméknek szánják.  Az Urbio elnevezés alatt olyan fehér, „ökoműanyag” kaspókat értünk, melyeket a hozzájuk kapcsolódó erős neodímium mágnesekkel lehet az erre a célra kiképzett, a tárolók befogadására alkalmas mélyedésekkel ellátott hátfalra rögzíteni. Az egyszerűen leemelhető kialakításnak köszönhetően a növények öntözése is egyszerűbbé válik, a kaspó levételével a növény közvetlenül a csaptelepnél is locsolható. A tárolók akár egymáshoz is csíptethetők, ezzel önállóan is a szoba díszévé válhatnak. A rendszer egyik előnye, hogy a kaspókban a növényeken kívül egyéb használati tárgyak is tárolhatók, másrészt a tervek és a jegyzetek az eddig ismert parafa és a fehér, zománcozott flipchart tábla után akár a mágneses, design növényfalakra is rögzíthetők.

Pók Enikő