Épületek/Középület

Füredi újjászületés

2009.06.11. 11:40

Balatonfüred városközpontjának komplex rehabilitációja 2005-ben indult el uniós fejlesztési forrásokra alapozva. Az első ütem mostanra lezárult, a megvalósult alkotások közül a Budai Építész Műhely négy házát mutatjuk be, elsőként a Kisfaludy Galéria Helyi Építészeti Örökség nívódíjat is elnyert épületét.

A 2003-ban kidolgozott komplex városrehabilitációs program keretében Balatonfüred reformkori központjában mintegy 650 millió forint értékű fejlesztés valósult meg. A „Balaton-part ékköve” program első üteme része lett az I. Nemzeti Fejlesztési Tervnek.

Ennek során

  • a Blaha és a Kisfaludy utcák felújításakor díszkő burkolattal ellátott, forgalomcsillapított zónák kerültek kialakításra
  • a Blaha u. 5. szám alatti épületben elkészült a Balatoni Borok Háza
  • a régi mozi épülete Kisfaludy Galériaként új funkciót kapott
  • a program keretében megújult a környező parkrész

A városrehabilitációs program második ütemét 2008-ban kiemelt uniós projektté minősítették, így a reformkori városközpont megújulása tovább folytatódhat.

András István főépítész a Budai Építész Műhely balatonfüredi munkáiról:
A Budai Építész Műhely Kft. (vezető tervező Koris János) az utóbbi években több munkájával járult hozzá Balatonfüred városépítészeti arculatának gazdagításához. A csoport több tervpályázaton vett részt, tanulmányterveket készített (Vitorlás tér és környéke, Helka hajó kiállítási helye, Balatoni Yacht Club területe). Megvalósult munkáik között új épületek magvalósítása és régi épületek felújítása egyaránt szerepel. Munkáik környezetbe illeszkedő léptéke és a város karakteréhez illeszkedő, korszerű megfogalmazása révén nagy szolgálatot tettek Balatonfüred megújulásának kialakításában.


 

 

 

Koris János: Négy ház Balatonfüreden
A város vezetőinek és András István főépítésznek meghatározó érdeme volt abban, hogy a meginduló beruházásokat kézben tudták tartani, és pályázati rendszerben a szakma meghatározó építészeit és kerttervezőit választották ki. A közreműködők a teljesség igénye nélkül: Dobó János, Kapitány József, Kertész András, Koris János, Répás Ferenc, Ripszán János építészek, Herceg Ágnes, Wallner Krisztina környezettervezők.

A városközpont lassan összeállt és megerősített abban a hitemben, hogy különböző karakterű építészek által megvalósított épületek együttesen erősítik egymást, és határozott építészeti arculatot képviselnek. Építész irodánk tíz éve aktívan részt vesz az épületek megvalósításában.

A négy megépült ház:

Elsőként a Kisfaludy Galéria Helyi Építészeti Örökség nívódíjat is elnyert épületét mutatjuk be.

 
 

 

Kisfaludy Galéria
A Kisfaludy Galéria az üzletházzal szemben a Balaton felőli utcasor utolsó eleme. Az épület 1899 előtt épült vendéglőnek, romantizáló eklektikus stílusban. 1913-ban mozivá alakították, majd 1983-ban a kor stílusának megfelelően modernizálták, ekkor veszítette el eredeti építészeti karakterét. Az épületet kelet felől toldaléképülettel bővítették. A város önkormányzata az épületet kulturális célra javasolta hasznosítani, a szabadtéri színpaddal és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségekkel együtt. A meglévő műemlék jellegű épület téri adottságai alkalmasak voltak a kiállítótér befogadására. Az új funkció nagy belmagasságot igényelt, amit nyitott aláfeszített fa-tartóval oldottunk meg. A kiszolgáló helyiségek kétszintesek és egykarú lépcsővel kapcsolódnak a kiállító térhez.

 

 

 

Az épület homlokzati átépítésénél visszaállítottuk a részben elpusztult eredeti nyílásosztást és ablakkeretezést. Az eredeti arculatát visszanyert épület a szabadtéri színpaddal és nézőtérrel együtt jól szervezi a környezet térbeli kapcsolatait.

Koris János DLA
építész tervező


Balatonfüred történeti fürdő-városrészének forgalmas pontján álló, a 19. század legvégén épült, jelenleg helyi védettséget élvező épület az utcakép jól megszokott, értékes eleme. A vendéglőnek épült házat az elmúlt évtizedek során moziként használták, a most zajló átfogó városrész-rekonstrukció keretében a tulajdonos városi önkormányzat alakíttatta át képzőművészeti galériává.

 

 

 

A tervpályázat alapján kiválasztott és megbízott tervezők az átépítés során az épület külsejét eredeti állapotába állították vissza, így a történeti utcakép sértetlen maradt. A belső terek egybenyitásával nagyvonalú, tágas belsőt alakítottak ki, amely funkciójának maradéktalanul megfelel, kiválóan alkalmas időszakos kiállítások és rendezvények megtartására.

 

 

 

A szakszerű felújítás során a tervezők a helynek és a történeti környezetnek megfelelő egyszerű forma- és színvilágot és természetes anyagokat alkalmaztak. A sikeres átépítés eredményeként a védett épület értékei még hangsúlyosabbak lettek, városképi szerepe megerősödött. Az élményt nyújtó belsővel gazdagodott ház népszerű, gyakran látogatott hellyé vált.

András István
főépítésze


A tervezési munkában közreműködő tervezők:
vezető építész tervező: Koris János
építész tervezők: Lehoczky Fülöp, Székely György, Vizer Balázs
szerkezettervező: Bencze Zoltán
épületszerkezeti részletek: Reisch Richárd
gépész tervező: Kálmán Zsolt
elektromos tervező: Sax Dezső
környezettervező: Wallner Krisztina