Technológia

Futureal-fejlesztések zöld minősítéssel

2011.11.08. 11:12

A Futureal legújabb projektjeiben a BREEAM épületminősítő rendszer mellett tette le a voksát: erre pályázik a Volga szálló helyére tervezett irodaház, illetve ilyen minősítést kapott a Corvin irodák I. épülete is.

A Dózsa György út és a Váci utca sarkán álló, Finta József tervezte egykori Volga szálló helyén hamarosan a Gunther Zsolt irodájában készült koncepció kel majd életre. A szálloda október végén bezárt, a bontási munkákat hamarosan elkezdik. Radványi Gábor, a Futureal főépítésze elmondta: a bontás hasonlóan, csak fordítva történik majd, mint ahogyan a házgyári elemekből készült épületet felépítették. A munkák legizgalmasabb szakasza várhatóan fél év múlva érkezik el - ekkor fogják leemelni a paneleket egyesével.

 

 

 

Bő másfél évvel ezelőtt még Fintáék ismételt sikereiről írtunk az Accor meghívásos, titkos tervpályázatának kapcsán. A háromcsillagos szállodát és „A" kategóriájú irodaházat tartalmazó koncepció a legutóbbi tulajdonosváltás során a Futureal ingatlanfejlesztői csoport jóvoltából 20 ezer négyzetméteres irodaházzá változott, amelynek felét a KPMG új budapesti központja foglalja majd el. A 10 évre szóló bérleti szerződés 2014-ben lép érvénybe. Az épület terveit hamarosan részletesen is bemutatjuk. A „built-to-suit" épület a BREEAM környezetvédelmi minősítő rendszernek legalább a zöld, azaz nagyon jó (very good) fokozatát célozza majd meg.

Az elmúlt évek során érezhetően nőtt az érdeklődés a „zöld" épületek iránt, egyre fontosabbá vált a környezettudatosság az épületek tervezésénél és kivitelezésénél egyaránt. Ezen szempontokra a Futureal nagy hangsúlyt fektet, többek között azért is, mivel az általa megcélzott prémium kategóriában a bérlő cégek számára kiemelt szempont - nemzetközi bérlők esetén már elvárás - az irodaválasztásánál annak környezettudatos volta és az elért minősítés. A fejlettebb gépészeti megoldásoknak köszönhetően az épületek üzemeltetési költsége is csökkenthető, és könyebben kiadhatók ezek az irodák.

Jelenleg két főbb környezettudatos épületminősítési rendszerről beszélhetünk: hazánkban az angol eredetű BREEAM és az amerikai LEED a meghatározó, emellett  idővel nagyobb szerephez juthat a német eredetű DGNB. (Ezen rendszerek részletesebb bemutatása Beleznay Éva írásában olvasható.) A Futureal egy részletes GAP teszt során választotta a BREEAM rendszert. Németh László junior projektigazgató véleménye szerint mind a korábban megvalósított épületeik, mind az új beruházások esetén az európai és a magyar építési kultúrához, szokásokhoz könnyebben adaptálható ez a rendszer.

A Corvin Irodák I. épülete megkapta a BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) In-UseUSE good minősítését. A több mint 19.700 négyzetméter bérbe adható területtel rendelkező épület részletes, szigorú nemzetközi előírások szerinti auditon ment keresztül, amelynek keretében vizsgálták az együttes energetikai hatékonyságát (az energiaellátó rendszerek hatásfokát, az épület kialakításából adódó tulajdonságokat, illetve az üzemeltetés módszertanát), a ház közvetlen épített, természeti és társadalmi környezetére gyakorolt hatását, a benne dolgozók közérzetét befolyásoló tényezőket (a belsőépítészeti kialakítást és az elérhető szolgáltatásokat), valamint az épület megközelíthetőségét (a tömegközlekedési és parkolási lehetőségeket, iletve a biciklibarát kialakítást). „A környezetvédelmi minősítés tovább erősíti a Corvin Irodák iránti érdeklődést, és komoly szempont lehet a bérlői döntéseknél, hiszen egy ilyen minősítés, mint a BREEAM biztonságérzetet ad."– emelte ki Berki János, a Futureal Development iroda üzletágának projektigazgatója.

A Futureal Csoport elkötelezett az innovatív megoldások felhasználásában, fejlesztéseinél keresi azokat a megoldásokat, amelyek csökkentik a környezet terhelését. A vállalat célja a hatékonyabb energia-, és nyersanyag-felhasználás elérése, ezért kiemelt figyelmet fordít az alkalmazott anyagokra, azok származására és összetételére, ezáltal az épületben dolgozók számára egészségesebb, élhetőbb környezet teremtve.

Lányi András