Közélet, hírek

Gaschler Gábor Szendrői Jenő díjas

2016.09.19. 08:08

Hetedik alkalommal adták át a MÉSZ által alapított Szendrői Jenő díjat. Az idei díjazott, Gaschler Gábor (Mesteriskola XXI. ciklus) Krizsán Andrástól DLA, a MÉSZ elnökétől vehette át az elismerést. A díj mellett a XXIII. ciklus végzős hallgatóinak átadták a diplomákat és köszöntötték az induló XXIV. ciklus hallgatóit. A Mesteriskola vezetője, Arnóth Lajos laudációja. 

Laudáció

Szendrői-díj átadásakor 2016. szeptember 15-én a Kós Károly teremben
az ÉME Mesteriskola XXIV. ciklus megnyitásakor

Laudációmat egy vers idézettel kezdem, ez mondandóm alaphangja.


"Léckatonáim sorban állnak már, pici
földem a földből kikerítve, könnyű szál
dzsidások módján állnak őrt, hatalmasan
igazságukban; ők a törvény, ők a jog,
erőm, munkám, nyugalmam és jutalmam ők,
s jel hogy vagyok; sün-életem tüskéi e
szakadt létben, kizárva minden idegent,
de átbocsátva ami még közös maradt"

Babits Mihály verse
"Az Istenek halnak, az ember él" című kötetből 1929

 

Nálad hol is ez a "pici föld" amiről Babits szól az idézetben? Herenden születél, Észak és Dél, és a Bakony találkozásnál. A várost híressé a porcelán, a "Hungarikum" tette. Te mégis Veszprémet tartottad, tartod igazi hazádnak, otthonodnak, a középiskola, a barátok révén keresztül sok-sok éve. Mindkét városra elmondható az a közös táji-érték, amivel Herendet jellemeztem, és megemlítve még hozzá Mezőföld-et is. Lakói zömmel magyarok, katolikusok, reformátusok, és németek. Ennek ellenére a város neve valószínűleg szláv név, jelentése dimbes-dombos, vagy lengyel királyi név. Szép jelzője van a városnak "királynék városa" címet kapta, Szent István felesége, Gizella városhoz való vonzódása miatt. A veszprémi püspök koronázta a magyar királynékat. Hát ez a Te "pici földed." Nevedre, gondolva, Te e terület lakosa lettél, génjeidbe ez a város bizonyosan beépült.

Egyetemi diplomád után kemény és szorgalmas pesti létet és munkát választottad Vikár András és Lukács István irodájában. A munkák minden napos gyakorlata, a mesterség rajzi, tervezési, művezetési sok-sok szükséges robotja. Ez erőssé és biztossá tett.

Én a Mesteriskolán az "Újpalotai Közösségi Ház" ötletpályázatán találkoztam Veled. A csapat konzulense Szabó Levente volt, a csapattagok: Mottl Rita, Banu Richárd, Szabó Ádám és persze Te jómagad. A pályázatotok egy mondattal kifejezhető: a "tér és a közösség", amivel ez a gyönyörű mesterség tevékenykedik. A tér ami mindenkié.

A magadról írt szövegben olvastam: a pályázat során érezted meg, hogy Neked önállóvá kell válnod, ahhoz hogy Te e mesterségnek saját arcú tagja legyél.
Veszprémben telepedtél le. Munka, család, iroda, ahol az építészet nem csak szakmai kiváltság, hanem nyitva van a civil világ felé is. Ennek bizonyításként, néhányan építészek összeálltatok a civilekre is a alapított VEKA-val. A VEKA csapat így lett erős, volt és van is hangja a városban. Ezzel a Te hangod is erős lett, önállóan és társtervezőkkel összefogva is. Példa erre a ma is épülő és megvalósult munkád a Veszprémi Állatkert. Itt, mind azt amit megtanultál látható, él. A Gulya-dombról széttekintve, az anyagok variációival megépültek a házak: acél, falapok, durva és megmunkált falemezek, kő, murva, acélhúrok ( Otto Frei jut az eszembe). S a táj; a fókák, pingvinek, hattyúk tavai, kanyargós utak és az azon sétáló veszprémiek, gyerekek, szülők még pici csemeték is.

Igen, küzdöttél és most felnőtt erős lényeddel ezt mind befogadtad, sajátod lett - visszavonhatatlanul. Ez a mesterség e földben gyökerezik, itt lombosodik.
Mind ezeket összefoglalva - egy mondattal:

Az építészet lényegét már megfogalmaztad; "teret és házat közösségnek" kell építeni. Egy olyan Plusz-ra törekedve - amit Arany János úgy fogalmazott meg, hogy "költőben az Egyéniség mellett az Egyediség" is jelenjen meg. Ez a mi építész világunkban is igaz. Munkáid is ezt bizonyítják.

A kitüntetést ezért kapod meg.

Öreg mesterünk a Mesteriskolát alapító dr. Szendrői Jenő bólintana, ha hallaná, bizonyára hallja is, mikor mi nevedet kimondottuk a döntéskor, hogy

  • Páll Anikó,
  • Álmosdi Árpád és Csendes Mónika,
  • Klobusovszki Péter,
  • Lévai Tamás,
  • Herceg László, Csaba Kata és Pintér Tamás,
  • Görbicz Máté, Kund Iván Patrik, Szabó Dávid után
  • hetedikként Gaschler Gábor kapja meg a díjat.

Szívből, igaz szívvel gratulálunk Neked. Megkérem - hogy a régi hagyományként a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke, Krizsán András adja át ezt a díjat Neked.


Budapest, 2016. szeptember 15. Arnóth Lajos
a Mesteriskola vezetője