Közélet, hírek

Görög katolikus egyetem épül Nyíregyházán - alapkő letétel

2001.05.27. 22:00

Elhelyezték Nyíregyházán a Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola új épületének alapkövét. Az épület tervezője Balázs Mihály. 

Elhelyezték Nyíregyházán a római Szent Gergely Egyetem (Gregoriana) Pápai Keleti Intézetének affiliált intézménye, egyetemi karaként működő Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola új épületének alapkövét, pénteken. Az Oktatási Minisztérium képviselője, a város és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye állami vezetőinek részvételével tartott alapkő letételi szertartást Keresztes Szilárd, hajdúdorogi megyéspüspök vezette, az alapkövet pedig Zenon Gorcholewski bíboros, a Vatikán Katolikus Nevelés Kongregációjának prefektusa, világi rang szerint oktatásügyi minisztere áldotta meg.

Az új létesítmény Nyíregyháza központjában, a jelenlegi hittudományi főiskola szomszédságában, a helyi önkormányzat által adományozott 4000 négyzetméteres telken épül fel, több mint félmilliárd forint költségből. A 2500 négyzetméter alapterületű épület - mint azt Keresztes Szilárd püspök az MTI munkatársának elmondta - négy szintes lesz, s a terveit Balázs Mihály építész, műegyetemi docens készítette. A létesítmény második szintjén alakítják ki a háromszáz személyes nagy-, illetve négy kisebb előadótermet, egy kápolnát, illetve a kiszolgáló helyiségeket. A következő emeleten a hivatali irodák, valamint a tanári szobák kapnak helyet, míg a negyedik szinten a könyvtárat, az olvasóterem és kutató szobákat rendezik be. Az építkezés a közbeszerzési eljárás után szeptemberben kezdődik, s a tervek szerint egy év múlva adják át a korszerű oktatási intézményt. Pregun István pápai prelátus, általános helynök, a nyíregyházi egyetemi kar főigazgatója közölte: az 1950-ben alapított intézet régi épületében jelenleg 76 hallgató vesz részt teológiai nappali képzésben, a levelező tagozaton 65-en, míg a hittanárképző szakon 62-en tanulnak. A karon 1989-től a határokon túli görög katolikus egyházmegyék papnövendékeit is képzik, a külföldi hallgató száma harminc.(MTI)