Egyéb cikkek

Gyula, belvárosi tömbök építészeti ötletpályázata – 2006

2006.10.05. 12:27

III. díjban részesült pályamű
szerzői: Rádóczy (f) László, Lukáts István, Bokor Csilla építészek, Csaba Gyula városrendező, Talla Beáta, Csizmadia János munkatársak - PÉCSÉPTERV KFT.

III. díjban részesült a 9. sorszámú pályamű
szerzői: Rádóczy (f) László, Lukáts István, Bokor Csilla építészek, Csaba Gyula városrendező, Talla Beáta, Csizmadia János munkatársak - PÉCSÉPTERV KFT.



 

Részletes bírálat:

 

A városszerkezetébe jól illeszkedő, azt tiszteletben tartó terv. Az elemzések, kimutatások könnyen értelmezhetők, az ebből levezetett javasolt megoldások többsége megfelelő. Léptékben jól illeszkedik a kisváros arányaihoz, szerkezetét, szövetét nem bontja meg.

A gépkocsi parkolókat minden tömbben térszint alá helyezi, ami elvben megoldást jelent arra, hogy a térszinten a közterület a gyalogosoké, kerékpárosoké lehessen. Előnytelen megoldásnak minősül azonban, hogy a Dózsa Gy. útról tárja fel az 5.-ös és 6.-os tömb mélygarázsait, valamint a forgalmat a Harruckern tér Ny-i szélén átengedi a Városház utca irányába. A Nyomda kitelepítésével új lakóépület elhelyezésével számol, léptéke, aránya megfelel a helyszínnek, a Corvin utcai térszíni parkoló nem teszi lehetővé, hogy a Corvin utca É-i homlokzata a D-hez hasonlóan egységes legyen.

A Pálffy zug építészeti értékeit helyesen ismeri fel, ám a Dózsa Gy. úti „kapuzat” megoldása szerénynek tűnik. Az Élővíz-csatorna bekapcsolására a városi közhasználatba kevés javaslatot tesz, miközben folynak az Élővíz-csatorna hajózhatóvá tételének munkái. A tömbfeltárások elegánsak, maximálisan figyelembe veszik az épületek adottságait. Nagyvonalú és racionális megoldás a Kisködmön Étterem bővítése és kedvező annak Dózsa Gy. utcai homlokzata.

A Városház utcai tömb (5) feltárását csak a telek K-i részére javasolja, ott a Lidó kerthelyiség kialakítása és az Élővíz-csatornára való megnyitása szép megoldás. A tömb Városház utcai É-i homlokzatának magasságai túlméretezettek. A tömbben kialakított mélygarázs száma nincs arányban a műszaki beavatkozás nagyságával.

A Béke sgt.-i homlokzat épületei – különösen a Hétvezér utcai sarok mentén – bántóan idegenek.

A Corvin és Komló Szállók bővítése jó megoldás, a mozi ezekhez való csatolása szerencsés. A Corvin utcai É-i homlokzat elegáns, arányai, anyaghasználata példamutató.

A Bíráló Bizottság a pályaművet – értékes javaslataira tekintettel – 3.000.000,-Ft összegű III. díjban részesítette.