Közélet, hírek

Új tervek, régi célok – Folytatódik a Corvin Áruház régóta húzódó felújítása

2021.02.18. 08:25

A Blaha Lujza tér jelenlegi arculatát is meghatározó egykori áruház talán már elképzelhetetlen, hogy valamikor a fővárosi hétköznapok frekventált csomópontja volt. A most leginkább az elmúlást idéző Corvin sorsa hosszú évek óta az egyik legnagyobb kérdőjel a VIII. kerület életében. Az utóbbi időszakban azonban úgy tűnik, elindult a munka és lekerült a homlokzatot takaró háló is az áruházról. Az Építészfórum kérdéseire válaszolva a tulajdonos elmondta: tényleg folytatódik a felújítás és a korábban közölt terveken csak keveset módosítva, hamarosan ismét régi-új fényében tündökölhet a nagymúltú épület.

A Corvin Áruház 1926-ban nyitott Budapest első igazi nagyáruházaként megismertetve a “pláza életérzést" a főváros lakóival. A Corvin 17 ezer négyzetméteren, több osztályon kínálta a legkülönfélébb portékákat, közel 700 dolgozóval kiszolgálva a vásárlók igényeit. A modern áruház, a sokszínű választék olyannyira újítónak számítottak, hogy például a szezonális ruházati áruk bemutatására kirakat leleplező eseményt szerveztek.

A Corvinban minden szinten, szinte minden." A szlogenként ismertté vált reklámszöveg Romhányi József nevéhez fűződik, ami mondhatni fémjelzi az áruház népszerűségét. Akkoriban igazi kuriózumnak számított: látványos kirakataival, a Budapest első mozgólépcsőjének is otthont adó Corvin rövidesen turisztikai célponttá vált. Szárnyalása egészen a kilencvenes évekig tartott, amikor a korszerűbb plázák megjelenésével egyre inkább háttérbe szorultak a régi nagyáruházak.

50 évig kalitkában

A Corvin Áruház egészen másmilyen arcát mutatta nyitása idején, mint amilyennek az utóbbi évtizedekben ismertük. A "dobozba zárt" épület meghatározó elemévé vált a Blaha Lujza térnek. Ahogy már az áruház sorsával foglalkozó korábbi írásunkban is összefoglaltuk, az ismert alumínium burkolat 1967-ben került az épületre a tervek szerint csak ideiglenes megoldásként elfedve az 1956-ban erősen megrongálódott eredeti homlokzatot.

Az összefüggő homlokzatot alkotó fedés árnyékában valójában négy, ablakozott emelet bújt meg. A bejárat mögött kétszintes, üvegtetős csarnokrész fogadta a vásárlókat. Az épületet Reiss Zoltán tervei alapján építették, díszes palotahomlokzattal. A belső tereket, felületeket pedig Beck Ö. Fülöp és Pongrácz Szigfrid szobrászművészek munkái díszítették. Vizy Márton a Blaha Lujza térről szóló írásában részletesebben is bemutatta az Építészfórum oldalán a Corvin Áruházat.

Az alumínium burkolat eltávolítása és az áruház korábbi állapotának helyreállítása már évtizedek óta kiemelt témának számít. A több tulajdonosváltáson is átesett épület 1999-ben a Skála áruházainak tagja lett. Ekkor került először szóba a Corvin felújítása, melynek során eltávolították volna a burkolatot is, ám a terv végül nem valósult meg. Az egyre romló állapotú áruház felújítására ezt követően ismét újabb koncepciók születtek, de a feladat a 2008-as gazdasági válsággal ismét lehetetlenné vált.

Nincs Blaha Corvin nélkül?

Az Építészfórum 2019-es cikke alapján a Corvin épülete jelenleg a Corvin Áruház Ingatlanhasznosító Kft. tulajdonában áll. Akkor arról számoltunk be, hogy még néhány kisebb boltról, áruházláncról, a Corvintető nevű szórakozóhelyről és a 2017-ben bezárt Művelődési Szint - MÜSZI programjairól ismerhetjük a helyszínt illetve, hogy a Blaha Lujza tér felújításához kapcsolódóan ismét előtérbe kerülhet az áruház felújításának témája.

Az önkormányzat még 2014-ben kötelezte a tulajdonost az alumíniumborítás eltávolítására és az eredeti homlokzat helyreállítására, illetve a kormány 300 millió forint másra nem fordítható támogatást ítélt meg a projektre. A történet ezen a ponton azonban újra parkolópályára került. Az akkori értesülések szerint a 300 milliós kormányzati támogatás már rendelkezésére állt a Józsefvárosi Önkormányzatnak, viszont a tulajdonossal még nem kötötték meg a szerződést a felújításról és a folyósítás módjáról.

2018-ban végül a Fővárosi Közgyűlés döntött a "doboz" sorsáról és lekerült az épületről a fém borítás, viszont az áruház felújítása továbbra sem kezdődött el. Az alumínium helyett az épület köré pedig később állvány és az eredeti, régi homlokzatot ábrázoló háló került.

Az utóbbi hónapok egyik legkiemeltebb hírének számított hogy, módosított tervek alapján ugyan, de hamarosan mégis elindulhat a Blaha Lujza tér felújítása, ezért újra elkezdte foglalkoztatni a kerület lakóit az áruház sorsa. Néhány hete figyeltünk fel a Józsefvárosi Önkormányzat portálján egy új videó rovatra, amelyben Pikó András polgármester az aktuális hónap legvitatottabbnak bizonyuló kérdéseire válaszol. Az említett videóban egy kérdező a Corvin Áruház jövőjéről is érdeklődött. Pikó András válaszában elmondta, hogy már elindult a felújítás, elkezdődtek a belső munkák, illetve a homlokzat renoválása is és várhatóan 2022-re (körülbelül másfél év alatt) készülhet el az áruház.

Arról azonban nem adott információt a polgármester a felvételben, hogy változott-e az évekkel korábban körvonalazódott koncepció vagy a már közölt látványtervek alapján, eredeti formájában újulhat-e meg az épület. Felkerestük a Józsefvárosi Önkormányzatot, ahonnan a Corvin áruház tulajdonosaként ismert Corvin Áruház Ingatlanhasznosító Kft-hez irányítottak.

Kérdésünkre válaszolva, Balogh Olivér ingatlanfejlesztő (Corvin Áruház Ingatlanhasznosító Kft.) hangsúlyozta, hogy mivel egy műemléki épületről van szó, kívülről természetesen az eredeti állapotot rekonstruálva állítják helyre a Corvint.

„Az épület belsejében lesznek változtatások, ám azok is a műemléki védettségű elemek restaurálásával és megtartásával fognak történni, úgy, hogy közben a bérlők műszaki elvárásainak is maximálisan megfeleljenek. Többek között teljes külső és belső nyílászáró cserét fogunk végrehajtani, az épület elektromos rendszerét teljesen megújítjuk és modern, környezetbarát gépészeti rendszereket fogunk beépíteni. Ezeken kívül számos modernizációs munkát fogunk még elvégezni az épületen (új lifteket, teljes belsőépítészeti felújítást, modern hő- és vízszigetelést). A tervek szerint kereskedelmi és iroda funkció biztosan lesz az épületben, amelyhez kapcsolódna a belső udvarok teljes felújítása, hőszigetelése, a lapos tetők felújítása, hő- és vízszigetelése, illetve a Stáhly utcai tetőszerkezet felújítása" – fogalmazott.

A külső homlokzatok terveit az M-Teampannon Építész és Mérnöki Iroda készítette, az épület belső rekonstrukciójára vonatkozó terveket pedig Orning Olivér építész készítí.

Arra, hogy ténylegesen visszakaphatja-e a kerület 2022-ben a régi Corvin Áruház épületét, Balogh Olivér elmondta, hogy jelenleg még zajlik az építkezés ütemezésének véglegesítése a COVID helyzet miatt, de már folyamatban vannak az épületen belül különböző bontási munkálatok, illetve az előtető és a homlokzati portálok bontási munkálatai is megkezdődtek. Hozzáfűzte, hogy a homlokzat renoválása egyelőre még nem kezdődött el, jelenleg a homlokzattenderre beérkezett ajánlatok kiértékelése zajlik és a tervek szerint a Blaha Lujza térre néző főhomlokzat felújítása a tavasz folyamán el is indulhat.