Közélet, hírek

Három tömbből álló társasház épülhet a XVII. kerületben

2023.02.08. 13:55

A Kaszáló utcai terület, ahol a beruházás megvalósítását tervezik, jelenleg is beépített: a csarnok épületét teljes egészében elbontanák, míg a kereskedelmi egység érintetlen maradna az elképzelések szerint. A társasházban 340-350 lakást alakítanának ki. 

Egy több mint 300 lakásos társasház építését tervezi a Bayer Property Zrt. a XVII. kerületben - derül ki a Pest Vármegyei Kormányhivatal február 7-én közzétett hirdetményéből, amelyben az előzetes vizsgálati eljárás megindításáról tájékoztatnak. 

A hirdetményhez csatolt dokumentum szerint a beruházás a Kaszáló utca 47. szám alatti 128480/1 helyrajzi számú, több mint kéthektáros ingatlanon valósulhat meg, amely Vt-H/11 (vegyes terület, kiemelt jelentőségű helyi központ területe) övezeti besorolásba tartozik, és amely jelenleg is beépített: egy őrzött parkoló, egy vegyes rendeltetésű épület (lakásokkal, piaccal, üzletekkel, étkezdékkel), valamint egy játszóház és raktár funkciót betöltő csarnok található rajta. A kereskedelmi épülethez további burkolt parkolók is tartoznak; mint írják, a leromlott állapotú csarnok épületét teljes egészében elbontanák, míg a kereskedelmi egység érintetlen maradna.

A tervezési terület környékén található a Kaszáló utca lakótelepe, a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont, a Keresztúr piac, a kerületi rendőrkapitányság, száz méteren belül pedig a Rákos-patak folyik. A társasházban 340-350, változó méretű (43 és 90 négyzetméter közötti) lakás kaphat helyet; a leendő épület "pinceszint" (ami valójában az A épület -80 cm süllyesztett földszintjét képezi) + földszint + A épület esetén 6 emelet, B és C épület esetén 10 emelet kialakítással tervezett, írják az előzetes vizsgálati dokumentációban. A földszinten (aminek részét képezi a süllyesztett földszint is) parkolók, gépészeti tárolók, hulladéktárolók, egyéb tárolóhelyiségek, hűtőkamra, valamint az A épületben végig, illetve a B épület északi részében üzlethelyiségek lesznek, melyeket a későbbi igények szerint alakítanak ki. Az első és második szinten az A épület egészén, illetve a B épület északi részében kezdődnek a lakások, a további részeken a parkoló második/harmadik szintje terül el. A 3-10. emeleten már csak lakásokat építenének, ezeket három különböző lépcsőházból, liftekkel lehet majd elérni. A második és harmadik emeleten, az épületegységek között parkosított területek kialakítását tervezik. 

A süllyesztett földszinten, valamint a részben 1-2. szinten lévő parkolóban összesen 403 parkolóhelyet jelölnének ki, ezekből 340 a lakásokhoz tartozna, további 63-at pedig az üzletekbe érkező vásárlók használhatnának. Az épület legmagasabb pontja a földszint padlószintjéhez viszonyítva 33,15 méteres magasságban lesz (ez a 10. emeleti tetőszintet jelenti), a beépített alapterület 6642 négyzetméter lehet.

A beruházás bontással kezdődik majd, az elképzelések szerint akár már idén márciusban, míg a teljes beruházás megvalósítását másfél alatt tervezik, 2024 októberére.