Egyéb cikkek

Hársfa utcai óvoda, Budaörs

2009.07.17. 13:09

kiemelt megvételt nyert a 2. sz. pályamű
vezető építész tervező: Bordás Péter; munkatársak: Pém Ildikó, Simon Móni, Holovits Annamária, Buchta János, Gergely Zsuzsa, Bordás Tamás, Palotás Gábor

kiemelt megvételt nyert a 2. sz. pályamű
vezető építész tervező: Bordás Péter
munkatársak: Pém Ildikó, Simon Móni, Holovits Annamária, Buchta János, Gergely Zsuzsa, Bordás Tamás, Palotás Gábor

 

 


Részletes bírálat

Telepítés
A tervezők a telken É-D-i irányban helyezték el az épületet, a telek Ny-i oldalára szorítva, és innen tájolják az épületet Kelet felé, ami a foglalkoztatók számára kedvező, azonban jelentős hátránya, hogy még a meglévő faállomány megtartásával sem tud kellő védettséget nyújtani a későbbiekben igen forgalmassá váló Hársfa utca forgalmával szemben. Gazdasági feltöltése rejtett, parkolói a telek É-i oldalán az utcára nyílnak, ami a reggeli csúcs idején forgalmi torlódásokhoz vezet. A szomszédos uszoda parkolója irányából védett az épület és az udvar is.

Építészet
Az épület igen nagyvonalú, a gazdasági udvar mentén végigfutó emeletmagas fal irányából gyakorlatilag az egész épület egyetlen fűvel, vagy napkollektorokkal „benőtt” lejtő, amibe a foglalkoztató-egységek „fiókjait” különböző mértékben tolta ki-be a tervező, úgy, hogy az általuk elfoglalt sávokba egy-egy felülvilágító is bekerült.
Alaprajzilag az épület jól tagolt, képletszerű. Azonnal átlátható rendszere és belső közlekedése van. A foglalkoztatók előtti teret mozgalmassá teszi az egységek ki-be mozgatott helyzete, és a térbővületként kialakuló aula is. Az elosztó tér természetes világítását az öltöző-öblökön át, illetve a felülvilágítókon keresztül kapja. Az innen nyíló tornaszoba üvegfala elegáns megoldás, és közvetetten további világítást ad az előtérnek. Hátrány, hogy a tornaszoba a gazdasági udvarra néz. Az aula ferde fala kicsit erőszakolt. A foglalkoztató-öltöző-mosdó egységek példásan jól működnek, a csoportonkénti kertkapcsolat az öltözőkön keresztül nagyon jó megoldás. Nagyon átgondolt a csoportszobák előtti teraszok és a „zöld fal” téri világa.

Homlokzatai elegánsak, tiszták, bár a csoportszobák kert felőli emeletmagas, osztatlan üvegfalai inkább a képletszerűséget erősítik, a valóságban ez nehezen lenne megoldható…

A belső képek és a kerti perspektívák barátságos, óvoda-léptéket sugárzóak.

Oktatási-nevelési szakmai kritériumok
Az épület megjelenése gyermek- közeli, a gyermekek, és felnőttek számára is minden bizonnyal izgalmas és egyéni, a hatalmas zöld felületek miatt vonzó.

A játékos tanulás, a nagymozgás, az egyéni és kiscsoportos fejlesztés, a családokkal való kapcsolattartás, valamint a szükség szerinti elkülönítés logikusan, és jól tagolt terekben zajlik. A csoportszobákban kialakíthatók a szakmai program szerinti tanulási színterek.

A megfelelő közlekedő rendszer biztosított: A keletre néző csoportszobák sorban, egymás mellett helyezkednek el. Ugyancsak segítik a gyermekeket az óvodán belüli, illetve a csoporthoz kötődő eligazodásban a belső, előcsarnok felőli, különböző színű foglalkoztató- előterek. Az épület biztonságot sugalló. A kiírásban szereplő valamennyi helyiség tervezése megtörtént.

A közösségi tér - mely igény szerint egybe nyitható a tornaszobával - a csoportszobák minimális eltolódása miatt sajátosan kapcsolódik a foglalkoztatókhoz.

A csoportok az eltolódás miatt kissé zártak, azonban a közvetlen szomszédokkal viszonylag könnyen, és gyorsan lehet kapcsolatot teremteni.

Az egyes csoportokhoz és az udvarhoz tartozó kiszolgáló helyiségek megfelelők: Az öltözők szeparáltak, ugyanakkor nyitottak a közösségi terekre, a gyermekmosdó az előtérből és a foglalkoztatóból egyaránt megközelíthető. Az udvari tevékenységek szervezéséhez szükséges játéktároló szerepel a tervben. Célszerű lett volna udvarról megközelíthető, azonban szervesen az épülethez tartozó WC és mosdó tervezése is.
A csoportszobák és az udvar kapcsolata ideális: valamennyi gyermeköltözőből biztosított a közvetlen kertkapcsolat.

A játszóudvar tágas, a délelőtti és délutáni órákban is napos, ahol megmaradhattak az eredeti terepen lévő fák, ezzel együtt – nem éppen szerencsés módon – közvetlen kapcsolatban van az utcával, mely az iskola és a sportcsarnok jelentős forgalmát is felveszi.

Összegzés: A tervpályázat a szakmai elvárásoknak megfelel.