Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Hárskúti Megújuló Energia Központ

2007.06.27. 11:12

A Hárskúti Megújuló Energia Központ (HMEK) célja egy kisléptékű, de mind gazdasági, mind környezeti értelemben véve fenntartható mintagazdaság létrehozása és fenntartása

2005. október 30-án nyitotta meg kapuit a Hárskúti Megújuló Energia Központ (HMEK) [térkép], melynek célja egy kisléptékű, de mind gazdasági, mind környezeti értelemben véve fenntartható mintagazdaság létrehozása és fenntartása. Egy olyan hely, ahol az emberek testközelben, működés közben tekinthetik meg a különböző környezetbarát technológiákat és gazdálkodási folyamatokat, ötletet és ihletet merítve belőlük saját életmódjuk megreformálásához.

A HMEK létrehozásán két cég és egy alapítvány dolgozik együtt. A két kiemelt tevékenységi terület a megújuló energiaforrások kiaknázása, valamint az ökológiai mezőgazdaság és állattenyésztés megvalósítása és mindezek bemutatása.


A telepünk első megvalósult épülete a hárskúti Ökoház. Az épület a cégfilozófiának megfelelően megújuló energia-rendszerekkel lett felszerelve: 4 db SK-8 típusú vákuumcsöves napkollektor, 8 db Solarwatt P160-72 polikristályos napelem (160 W), 1 db Maya típusú szélturbina (1000 W), valamint 1 db Whisper H80 szélturbina (1000 W). A berendezések termelési adatait rögzítik, bár az elmúlt egy évben több javítási és garanciális csere is történt. Az épületben helyet kapott még egy Carborobot Farmer 40 kW-os kazán is, amely a termelt faapríték kényelmes elégetését teszi lehetővé.

 

 

Egy éves működés műszaki tapasztalatai

A négy darab vákuumcsöves kollektor kísérleti termék. A kollektor termelési adatait november vége óta egy külön adatgyűjtő segítségével 15 percenként rögzítjük, és egy erre a célra létrehozott honlapon tesszük közzé (www.vanakoop.hu). A kollektorokkal egy 300 literes, két hőcserélős hőtároló tartály vizét melegítjük fel. Ugyanezt a tartályt fűtési szezonban az aprítékkazán is fűteni tudja, egy váltószelep segítségével. A hőtároló tartályban egy elektromos fűtés is van. November vége óta a kollektorok az enyhe télnek köszönhetően 42 üzemóra alatt 266 kWh hőenergiát termeltek. Az ezt megelőző időszakban szintén 4 db vákuumcsöves kollektorral csak különlegesen nagy használati melegvíz felhasználás esetén, illetve a tavaszi, őszi időszak borús napjain volt szükség az elektromos fűtés bekapcsolására.


Az épületben két elektromos hálózat van kiépítve, az egyik közvetlen az áramszolgáltatótól jut a meghatározott belső fogyasztókhoz, a másik a megújuló energia-termelő berendezések energiáját egy 24V-os akkumulátoros rendszerre tölti rá, amely így a megtermelt áramot tárolja, valamint szünetmentes áramforrásként is funkcionál. A termelési adatok tekintetében elmondható, hogy az 1,28 kW teljesítményű napelemek az egy éves időszak alatt körülbelül 1,3 MWh elektromos áramot állítottak elő. A szélgenerátorok egyenként ennek kicsit több mint egyharmadát tudták a hálózatnak átadni. Az Ökoház gépészeti helyiségében digitális kijelzők mutatják a pillanatnyi termeléseket.


A központon dolgozó cég a Hárskúti Megújuló Energia Központ Kft., a kisléptékű megújuló rendszerek bemutatásán kívül több szélerőmű park engedélyeztetését is végzi egy amerikai befektetési alappal együttműködve. A legfontosabb két projekt a Bágyogszovát-Rábapordányi, valamint a Göllei szélerőmű parkok. A parkok tervezett beépített teljesítménye 50 MW, a két park környezeti engedéllyel bír, így jelenleg a pontosító szélmérések, valamint az építési engedélyeztetéshez szükséges tervek kidolgozása folyik. A cég azonban jelenleg is több helyszínen 80, ill. 60 méteres szélmérő tornyokon 10 perces átlagokban gyűjt széladatokat. Az adatok mindegyik helyszín esetében azt mutatják, hogy a parkok megépítése gazdaságilag megtérülő beruházás. A cég egy további építési engedély birtokában van egy 800 kW-os turbina felállítására Vál község külterületén.


Lévén a fa, illetve az eddig nem hasznosított erdészeti hulladékok kiválóan alkalmasak energia előállítására, ezért a megújuló energia-termelés jegyében a Központban faapríték előállítás is folyik: utak menti tisztítások, bozótirtás erdészeti munkaterületeken és legelőkön, illetve energiaerdő jellegű ültetvényeken. A 2006-os évben így termelődött több száz tonna faapríték az Ajkai Erőműbe került, zöld áram előállítása végett.

 


 

Ökológiai gazdálkodás

A központ másik alaptevékenyége az ökológiai gazdálkodás, mely közel 250 ha földterületen folyik, a Biokontroll Hungária Kht. által minősített, ökológiai termelésre alkalmasnak ítélt területen. A hárskúti földterületek viszonylag alacsony, 4-5 aranykorona értékűek, ezért ennek megfelelő termelési struktúrát kellett kialakítani. A területen a kecsketartás bizonyult a legideálisabbnak. Az antibiotikumok és mindenféle hormonkészítmény nélkül, bio-takarmányon és legelőn nevelt, 50 db állatot naponta fejik, s tejükből különféle fűszerezéssel sajtot készítenek. A közkedvelt kecskesajtra helyben, illetve egy-két nagyobb vásár alkalmával igen nagy a kereslet, de például Budapesten a Kogart-ház éttermében is fogyasztható a hárskúti kecskesajt. A földeken egyelőre főképp takarmány-növények termelése folyik: rozs, árpa, széna, szalma, vörös here, lucerna, részben a kecskék táplálására, részben értékesítésre. Komolyabb törődést igénylő fajták ültetése a későbbi tervek között szerepel.

 


 

A HMEK területén nagyon sok vadon élő, élelmiszernek feldolgozható növény található, mint pl. som, csipkebogyó, bodza, torma, különböző gombafélék. Ezeket a falubeli asszonyok feldolgozzák, az így készült lekvárokat, szörpöket stb. a látogatók a házban megvásárolhatják.

  

Bemutató parkunk tehát a különböző megújuló energetikai technológiákat valamint a biogazdálkodást kívánja majd népszerűsíteni, illetve oktatni. A projekt részeként több épület tervezése és engedélyeztetése zajlik, ezek előrehaladottságuk sorrendjében:


1. Faapríték tároló csarnok (tervező: Hild György)
2. Biokecsketelep-és Sajtüzem (tervező: Hild György)
3. Oktató-és Kutatóközpont (tervező: Kazinczy Gyöngyvér)
4. Természet Temploma (tervező: Kazinczy Gyöngyvér)
5. További bemutató családi házak

Ezen épületeket mind un. referencia megújuló energia rendszerekkel tervezzük ellátni. A parkhoz ezen kívül saját környezetbarát szennyvíz tisztítót és saját ivóvíz kutat is létesítünk, melyek szintén engedélyeztetési fázisban vannak.

 

Folytatjuk.... következik az Oktató és Kutatóközpont bemutatása