Nézőpontok/Vélemény

Hatalmas siker volt a XXI. Országos Urbanisztikai Konferencia

2015.04.29. 11:00

2015. április 24-én rendezték meg a XXI. Országos Urbanisztikai Konferenciát, amely hatalmas sikert aratott. A konferencián százötven szakember fordult meg, amely a Magyar Urbanisztikai Társaság történetében igen nagy siker.

A XXI. Országos Urbanisztikai Konferencia idén rendhagyó módon nemzetközi konferenciává nőtte ki magát, hiszen ez évben az ECTP-CEU (European Council of Spatial Planners – Conseil européen des urbanistes) Magyarországon tartotta éves közgyűlését, melyet a MUT az Országos Urbanisztikai Konferenciával összevonva szervezett meg. A „CITY-GLOBE 2015 - Városi válaszok a globális gazdasági és társadalmi kihívások kezelésében” elnevezésű nemzetközi konferenciának a Kesztyűgyár Közösségi Ház adott otthont 2015. április 24-én, pénteken.

A konferenciát Körmendy Imre, MUT elnök nyitotta meg, majd Alföldi György köszöntötte az összegyűlteket a VIII. kerületi Önkormányzat nevében. A plenáris ülésen angol nyelvű vitaindító előadásokat halhattunk, melyen Henk Van der Kamp, az ECTP-CEU elnöke, Vincent Goodstadt, az RTPI (Royal Town and Planning Institue) elnöke, Diane Smith, a TCPA (Town and Country Planning Association) európai ügyekért felelős osztály vezetője és Salamin Géza, a MUT alelnöke tartották meg előadásaikat. (A plenáris előadások anyaga itt érhető el.)

Mint hagyományosan minden évben, idén is átadásra kerültek az egyéni Hild János-Díjak. Ez évben Lantay Attila (Székesfehérvár főépítésze), Philipp Frigyes (Hatvan főépítésze) és Schneller István (a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítész Karának Településépítészeti Tanszékének vezetője) érdemelték ki a rangos elismerést, amellyel Társaságunk 1968 óta ismeri el a településfejlesztésben, illetve a településrendezésben kiemelkedő eredményt elérő személyek munkásságát.

A délután folyamán az érdeklődők három szekcióban:

  • Városfejlesztés, Gazdaságfejlesztés és EU-s források,
  • Környezet, Klíma, Energia, Technológia és
  • Smart City

témakörökben hallgathatták meg a mind nemzetközi, mind hazai szinten elismert előadókat. (A címekre kattintva megtekinthetik a szekcióelőadásokat.)

A Városfejlesztés, Gazdaságfejlesztés és EU-s források szekció aköré, a manapság kevéssé közismert tény köré épült fel, hogy a települések céltudatos fejlesztése egyben a gazdaságfejlesztés egyik legfontosabb magvalósulási formája is. Ez a gondolat szorosan összefügg azzal, hogy az EU kohéziós politika új 2014-2020 közötti ciklusában az elsődleges prioritásként a gazdaságfejlesztés szerepel.

A Környezet, Klíma, Energia, Technológia szekció középpontjában az energiatudatos beavatkozásokon alapuló klímatudatos városfejlesztésekkel kapcsolatos angol és magyar nyelvű előadásokat hallgathattak meg a résztvevők. Ebben a szekcióban a hazai előadók mellett külföldi urbanisták is előadtak, így a szekciót folyamatos szinkrontolmácsolás mellett követhették végig a hallgatók.

A párhuzamosan folyó szekciók közül a harmadik, a hazai és nemzetközi urbanisztikában is divatos Smart City, „intelligens város” témája köré csoportosult. Mivel ez a fogalom napjainkban igen sok jelentéssel bír, a szekció a sokféle értelmezés számbavételével, valamint az egyes konkrét esetek összevetésével igyekezett feltárni egy egységes definíciót.

A közönség sorai között közel harminc európai várostervező követte figyelemmel a XXI. Országos Urbanisztikai Konferenciát. A többségül belga és francia tervezőcégektől és hivataloktól jött Budapestre, de akadt ír, spanyol, görög, német, szlovén, svájci és angol várostervező is a hallgatóság között. A MUT-nak külön öröm volt, hogy a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont SPECIAL nevű projektje keretében több angol és ír partner is ideutazott, hogy részt vegyen a nemzetközi rendezvényen.

A konferencián százötven szakember fordult meg, amely a Magyar Urbanisztikai Társaság történetében igen nagy siker. Bízunk benne, hogy a továbbiakban is egyre bővül a rendezvényeink iránt érdeklődők népes köre és minél többen oszthatjuk meg véleményünket szakmánk fontos, mindenkit érintő témaköreiben!

További információ itt érhető el >>>

forrás: MUT