Nézőpontok/Vélemény

Hazánk legzöldebb irodaházának alapkőletétele

2011.05.19. 08:52

Május 18-án letették Budapest legzöldebb irodaházának, a Green House-nak az alapkövét. A 32,5 millió eurós környezettudatos beruházás hazánkban elsőként nyerte el a LEED Platinum előminősítését. Az épület vezető tervezői Asa Haremst, Anders Svennington (White Arkitekter AB) és Pintér Tamás (Dpi Design Kft).

A Green House a magyar rendeletekben előírt értéknél 30 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt majd, és 64 százalékkal kevesebb ivóvizet használ fel. Magyarországon ez az első projekt, mely megkapta a rangos nemzetközi zöld épületminősítési rendszer, a LEED Platinum előminősítését. A  svéd White Arkitekter AB és a magyar Dpi Design Kft. által tervezett Green House-t várhatóan 2012 második felében adják át a bérlőknek. Az ingatlan Budapest központjában, a XIII. kerületi Kassák Lajos és Lőportár utca sarkán, zöld környezetben található. Elhelyezkedése a megközelíthetőség, a tömegközlekedés és szolgáltatások szempontjából is ideális.

 

 
 

 

Az irodaház technikai megoldásai között szerepel a geotermikus hűtőrendszer, a WC-k öblítésére használt szürkevíz-hasznosítás, valamint a melegvíz-ellátást biztosító napkollektorok. A hét emeleten elhelyezkedő, bruttó 17.800 m2-es bérelhető irodaterülethez egy kertként is szolgáló tetőterasz is tartozik majd. A környezettudatos megoldások az épület fenntarthatóságát és a bérlők egészséges környezetben történő munkavégzését szolgálja.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ilyen jelentős, a további fejlesztéseink számára mérföldkőnek számító projektet valósíthatunk meg Magyarországon, mint a Green House. Bérlőink és befektetőink személyében olyan hosszú távú partnerekre számítunk, akik felelős vállalati tevékenységet folytatnak és elkötelezettek munkavállalóik egészséges munkakörnyezete iránt. Ugyanakkor értékelik azt is, hogy milyen költségtakarékossági vonzattal jár, ha zöld irodába költöznek - mondta Andreas Lindelöf, a Skanska Property Hungary ügyvezető igazgatója az ünnepségen.

 

 

 

Az új irodaépület hozzájárul a kerület fejlődéséhez és felhívja a figyelmet a környezetbarát életterek fontosságára - nyilatkozta dr. Tóth József polgármester. A XIII. kerületi Önkormányzat folyamatosan tesz azért, hogy élhetőbb környezetet biztosítson az itt lakóknak. A kerületen kívül is népszerű AngyalZÖLD program részeként élen járunk a szelektív hulladékgyűjtésben, a fa- és virágültetésben, a sétálóutcák kialakításában, és a szökőkút-építésben.

 

 

 

Az alapkőletételen részt vett Svédország Magyarországra akkreditált nagykövete, Cecilia Björner, dr. Tóth József, Budapest XIII. kerületének polgármestere, és Claes Larsson, a Skanska AB alelnöke. A Skanska közeljövőre vonatkozó terveiről annyit árult el Andreas Lindelöf, a cég ügyvezetője, hogy a nemrég vásárolt, Váci utca és Süllő utca sarkán lévő telken 2012 elején szándékoznak egy újabb irodaházat építeni.

 

Kapcsolódó oldalak:

Zöld irodaház Angyalföldön

a projekt a Skanska honlapján