Programok

Helyszínbejárás a Szilágyi Dezső téri református templomban

2021.10.18. 15:47

Az Építészet Hónapja alkalmából minden érdeklődőt várnak építészeti helyszínbejárásra 2021. október 20-án szerdán, délután 3 órától a Budai Református Gyülekezet Pecz Samu által tervezett Szilágyi Dezső téri műemlék templomába, amelynek belső felújítása az idén, építésének 125. évfordulójára fejeződött be.

Pecz Samu (1854-1922) műépítészi munkásságának egyik fő műve a neogótikus stílusú református templom, amely eleve tudatos városépítészeti szándékkal illeszkedik az immár negyedik évtizede az UNESCO Világörökség részét képező budai Duna-part látképébe.

A történelmi emlékhely rangot is viselő műemléktemplom 125 év viszontagságai közepette is megtartotta a közösségi tér értékeit. Az utóbbi két évben zajló felújítás az eredeti értékeket megtartva, ám az épületet modernizálva alakította a templomot a gyülekezet XXI. századi igényeihez. 

A jelentős állami támogatás mellett ebben meghatározó mértékű volt a Budai Református Gyülekezet saját részvétele mind építészeti, műszaki, mind anyagi és kivitelezési szempontból – nem kikezdve, inkább megerősítve a hitéletet.

A helyreállítás liturgiai programalkotásának gyülekezettel közös folyamatáról szóló lelkészi beszámolót követően a felújítás építészeti és gépészeti tartalmáról beszámol:

  •  tervezői oldalról Szakál Ferenc vezető építész
  •  a gépészeti megoldásokról Berzétei László építési gondnok, gépészmérnök
  •  a belsőépítészetről ifj. Szakál Ferenc, Csorba Réka és Szijjártó Csongor.

Házigazda: Róka Zsuzsa

A program részletesebb ismertetését a Budai Református Gyülekezet honlapján találják. 

További információt a következő elérhetőségeken kérhetnek:
e-mail: iroda@gyulekezet.hu
tel.: 06 30 337.0659; 061-457-0109

Helyszín: 1011. Budapest, Szilágyi Dezső tér 3.