Épületek/Középület

Hétszínvirág óvoda bővítése és felújítása - Magyarcsanád

2007.08.10. 08:42

építész tervezők: Császár Imre és Bordás Péter

„Szívem szirma, szeretlek,
szállj nyugatról keletnek,
északról meg délfele,
szállj el, szállj el százfele!
Földet, ha érsz kis szirom,
legyen úgy, mint akarom,
tedd meg nekem, szépen kérlek
hogy...”
Valentyin Katajev: Hétszínvirág

Magyarcsanád község az ország dél-keleti részének legszélén, (Csongrád megye) a Maros folyó jobb oldalán, a nagylaki magyar-román határátkelőtől néhány kilométerre fekszik. Nemzetiségi település. Békességben élnek együtt magyarok, románok, szerbek és cigányok. Jellegzetes alföldi falu széles utcákkal, földszintes, nagy telkes házakkal, szépen kialakított faluközponttal.

Az 1909-ben épült óvodaépület az elmúlt száz év többszöri alakításai ellenére időközben alulméretezetté, korszerűtlenné vált. A település úgy döntött, hogy a sokszínű, nemzetiségi intézmény bővítését és korszerűsítését a Regionális Operatív Program fejlesztési pályázatának segítségével kívánja véghezvinni. A sikeres pályázat reményében 2004 elején engedélyezési terv készült, minimál programmal és költségvetéssel.

A régi óvodaépület teljes utcavonalat betöltő hagyományos elhelyezkedése, az újonnan építendő két csoportszoba és vizesblokk telepítését csak a belső udvari front felé tette lehetővé. Az új épületrész az utcáról nem látható belső „ékszerként” jelenik meg, idegenek számára rejtett, a használóik számára befelé forduló intimitással és nyugalommal. Az udvari játszókert, elemeinek kiegészítéseként, nem többet mutatva magukról, mint amiért létrejöttek.

Egyszerű, nem középületként megjelenő játékos formák, a gyermeki lélek szerénységével és a hétszínvirág égszínkék szirmának énekelt kívánsággal.

Építtető: Magyarcsanád Község Önkormányzata
építész tervezők: Császár Imre és Bordás Péter
munkatársak: Kakas László (engedélyezési terv), Szauer Áron, Tóth László (épület felmérés)
tartószerkezet: Fekete Szabolcs
épületgépészet: Tóth Gábor
Tervezés éve: 2004. (engedélyezési terv) – 2005. (kiviteli terv)
Építés kivitelezés: 2007. év – HPQ kft.

Külön köszönet TóthPál Lászlóné és Csóti Ferenc áldozatos munkájáért.

fotók: Császár Imre