Programok

Hopi indián imákat hallgatva kamionok közt kerekezni a nagyvárosi csúcsforgalomban - elkészült a magyarföldi fatemplom

2010.06.11. 08:22

Mújdrica: Péter: ”Magyarországon ezernyi 100 léleknél kisebb település küzd a túlélésért. És sokuknak se építésze, se temploma. Kívánjuk, hogy vágjanak bele, váljanak templomépítőkké Önök is Magyarországon!” A fatemplom avatási ünnepe 2010. június 19-én 17 órától.

Terv formájában már korábban bemutattuk a magyarföldi templomot, amely civil kezdeményezés eredményeképpen épült föl, Mújdricza Péter építész önkéntes tervezői hozzájárulásával. Bár még ez sem volt zökkenő- és konfliktusmentes építkezés, most végre a templom elkészült és szombaton felavatják. Az Őrség parányi települése nem csak egy templommal, de az annak építésével járó közös munka összetartó erejével is gazdagabb lett. Péter tervét sokan kritizálták, s így a hálóról nézve biztosan sok észrevétel jogosnak is tűnhet. De bármit is gondoljunk a templom kortárs építészeti kvalitásairól, Péter hozzászólása a vita végén sokat elárul egy ilyen példaértékű kezdeményezésben való tervezői részvételről: 

”(...) Magyarországon ezernyi 100 léleknél kisebb település küzd a túlélésért. És sokuknak se építésze, se temploma. Kívánjuk, ha véletlenül még nem nyílt volna rá alkalmuk, vágjanak bele, váljanak templomépítőkké Önök is Magyarországon!

Biztosíthatjuk Önöket, legalább akkora kaland lesz, mint egy szafári a mongol sivatagban, vagy alkudozni a helyi vajdával az ukrán határ menti cigánykocsmában, vagy hopi indián imákat hallgatva kamionok közt kerekezni a nagyvárosi csúcsforgalomban. Ellátogatni Marlo Morgan orvosnővel az ausztrál bennszülöttek negyvenezer éves álomidővel ősviselős szent helyeire, a legendás kínai festő-szerzetessel eltűnni a Festményben, vagy eltűnni Afrikában Michelangelo Antonioni riporterével, meginterjúvolván az euroatlanti csúcsegyetemen diplomázott, majd örökre hazatért törzsi varázslót: – Többet elárulnak minékünk Rólatok a Ti kérdéseitek, mint Nektek rólunk a mi válaszaink… (...)” 

A magyarföldi fatemplom avatási ünnepe 

2010. június 19-én

  • 15.00 Kórusok köszöntője - Őrségi Baráti Kar, Canterina Kamarakórus - Zalaegerszeg, Schola Gregoriana Diosdiensis
  • 16.00 Szózat, ünnepi köszöntők, emlékplakettek átadása
  • 17.00 Egyházak fölszentelési avatási szertartása
    A szertartást Dr. Veres András szombathelyi megyéspüspök
    Ittzés János elnök-püspök, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke, valamint Steinbach József Dunántúli református püspök celebrálja.
  • 18.00-18.15 Sebestyén Márta énekel
  • Himnusz
  • 19.00 Hétrét együttes koncertje