Épületek/Középület

Hosszú, keskeny, szimmetrikus és fehér

2010.03.24. 15:42

Hamarosan átadják az Ikarus sporttelep mesterséges lelátódombja helyére épült új öltözőt és futófolyosót. Téli és kora tavaszi képeken Makrai Sándor - az Ikarus BSE atlétáinak és focistáinak épült - különleges formájú háza.

Az új épület a volt Ikarus sporttelepen, nagyjából a telek közepén található, és a korábban földből emelt, kétirányú lelátódomb helyére került. Az építés során a terület faállománya érintetlenül maradt, csakúgy, mint az atlétikai- és a körülötte lévő futópálya is. Ellenben a földes pályát a felhagyott régi teniszpálya széléig, a kerítés irányába el kellett tolni, de egyben bővítésére is szükség volt. A két sportfelület így most 10-10 méterre van az öltöző épületétől, és az eredetileg ide tervezett - de végül meg nem épített – kétirányú lelátókról jól be lehetett volna a teljes területet látni.

Az öltöző-futófolyosó földszintes, járható teteje részben fedett. A tetőt bemelegítésre, edzésre és alkalmi rendezvénytérnek fogják használni. Az épület földszintjén zárt futópálya, sportolói és edzői öltözők, mosdók, irodák, egy tárgyaló, büfé, szertárak, egy kerti eszköz raktár és egy kazánház van. Kivitelezői nyomásra egyszerűsödött még néhány dolog, pl. gazdaságossági szempontokra hivatkozva – a tervező elképzelése ellenére - nem lett színes az épület belseje sem. 

Az épület padlósíkja a környező terephez képest 45 cm-es kiemeléssel épült. Erre a szintre a bejáratoknál akadálymentes rámpák vezetnek. Az épület bejáratánál a kerekesszékkel közlekedők számára egy további 45 cm-rel megemelt, korláttal védett plató készült. Az épület főfalas, középfolyosós kialakítású. A lelátó lefedéséül szolgáló, 6 fokos dőlésszögű acél pilletetőt monolit vasbeton ikerpillérek tartják.  Az ablakok az öltözőterekbe való belátás korlátozása érdekében 180 cm-es parapet-magassággal készültek, de kézzel elérhetően nyithatók.

A ház külsején a tömör felületek fehér vakolatot kaptak, speciális, vandál-biztos bevonattal. A nyílászárók fehér műanyag szerkezetűek. Mindegyikhez porszórt fehér felületű, acél árnyékoló-illetve vagyonvédelmi lamella-rács készült. Az épület végein a tetőre vezető lépcsők, az épület körüli járda, valamint az attika és a mellvédfalak fehér műkő burkolatot kapnak. A lelátószint trapézlemez fedése és az acélszerkezetek is fehér színűek.

A teljes létesítmény csúcsterhelését eredetileg 215 főben állapították meg, meccs idején 175 fő néző és 40 játékos, edzés idején 150 sportoló használja, így a sporttelepen belül 50 db parkoló - ebből kettő mozgáskorlátozottak számára lett kialakítva - bőven biztosítja a felmerülő igényeket.

Makrai Sándor