Épületek/Középület

Hotel Carat a Király utca elején

2009.06.25. 11:21

Az Anker-ház és a Central Passage közé „szorult” történelmi épület 51 szobás szállodaként született újjá. Az építészeti koncepció alapja a klasszikus „pesti ház” visszafogott, de egyben elegáns megjelenésének megőrzése, az eredeti és az emeletráépítés miatt létrejött új külső homlokzat elválasztása volt.
Az átalakítás tervezője a Mérték Építészeti Stúdió, vezető tervező dr. Komjáthy Attila, építész: Márton Eszter

Prológus
Elgondolkodtató, hogy bár a Magyar Szállodaszövetség Budapesten már 115 hotelt tart nyilván, mekkora a kereslet még mindig új szállodák megnyitására. A megbízók egy része nem régebbi hotelépületek felújítására vállalkozik, hanem általában meglévő, belvárosi házak átalakításával szeretne „patinás” hotelt nyitni. A Mérték Stúdió számos ilyen tervezési munkával foglalkozott. A Bem rakpart között épült fel az Art’otel, mely a Corvin téri kis barokk lakóépületeket is magába foglalja. A századfordulós biztosítói irodaházból és nagypolgári lakásokból álló volt Adria Palota az 1950-es évektől a Rendőrfőkapitányságnak adott helyet, jelenleg a Hotel Le Meridien ötcsillagos szállodája. Kivitelezés alatt áll a Klotild Palota északi ikerépülete, mely Klotild főhercegnő bérpalotájaként épült, majd a posta központi irodaháza lett, nemsokára pedig ötcsillagos hotelként újul meg.

 


 

Nagyon jellemző, hogy a beruházói választás azért esik már a megvásárlás pillanatában ezekre a műemlékileg vagy városképileg védett ingatlanokra, mert ezeknek a házaknak múltjuk van, történetük és a belvárosi miliőben emblematikus arculattal rendelkeznek. Talán ez már eleve garantálja a projekt sikerét és a szálloda jövőbeni kihasználtságát? A mutatókból és a visszajelzésekből az derül ki, hogy nagyon keresettek a közvetlenül városközpontban található, a nevezetességektől gyalogszerrel is elérhető távolságban lévő, általában kisebb hotelek. Ezeket a belvárosi fekvés, kis szobakapacitás, egyedi tervezés, technikai fejlettség jellemzi.

Történet
A Király u. 6. alatt álló épület tulajdonosai is az ingatlan központi elhelyezkedését kívánták kihasználni egy 4 csillagos szálloda beindításával, de a projekt gazdaságosságához szükséges volt az átalakítás előtt 3 emeletes épületet két használati szinttel bővíteni. Így már 51 szobaegységet lehetett elhelyezni, a szükséges vendég kényelmi és kiszolgáló funkciók mellett.

A barokk korban több, egy- vagy kétemeletes ház állhatott a telken. 1839-ben szegényházként és kórházként működött, ekörül kaphatta az emeletráépítést. 1864-től nemesi családok városi otthonaként funkcionált, e tájt történhetett a homlokzat egységesítése. A 3. emelet az 1 világháború után készülhetett. Az épület 1989-ig lakóépületként funkcionált és a jelenleginél jóval nagyobb telken helyezkedett el. A földszinti utcai traktusban 4 üzlet nyílt, a belső udvarban lakások, műhelyek, raktárak kaptak helyet. A lépcsőház teljesen nyitott volt, míg a felső szintek lakásait az íves főlépcsőről függőfolyosón lehetett megközelíteni. Az 1989-ben történt átalakítás után számítógép-központként funkcionált.

 

 

Funkció
A zártsorú, keretes beépítésű épület a telket a földszinten teljes mértékben kitölti. Az épület eredeti főbejárata az épület tengelyében lévő, a kétszárnyú fa kapuzaton keresztül megközelíthető kapualj volt, melyet homlokzati és térbeli hangsúlya miatt a szálloda főbejárataként, előcsarnokaként hasznosítottunk. A földszinti boltozatos helyiségekben kapott helyet két utcai üzlet és a kávézó, ezek az utcáról is megközelíthetők. A hallból és akár a kávézón keresztül is elérhető az udvar területét elfoglaló 50 fős étterem. A szálloda halljából egy rövid, boltozatos oldalfolyosón lehet az emeleti szintekre és a pinceszintre vezető eredeti, íves karú lépcsőházat és a duplex lifteket megközelíteni. Az épület gazdasági kiszolgálása a Király utca felől történik. A szálloda pinceszintjén 60 férőhelyes konferenciaterem, jakuzzival és szaunával felszerelt fitness részleg található az egyéb kiszolgáló funkciókon kívül. A pincei főzőkonyhából ételliften, közvetlenül a tálalókonyhába érkezik az elkészült étel.

A hotel 51 szobával rendelkezik, utcafronti, illetve belső udvari kialakítással. Az első emelet szobái parkettásak, a szobák nagy része kívánságra összenyitható. Az 5. emeleten a vendégszobákon kívül a szobaasszonyi szoba, hőközpont-kazánház, szellőző- és klímagépház, kültéri kondenzátorok területe található. (Az 5. emeleti tetőidomok bennmaradó trapézlemez zsaluzatos monolit vasbeton födémként készültek az akusztikai és hőtechnikai igénybevételek kielégítése végett.)
A luxushotel belsőépítészete modern és klasszikus elemeket használva eklektikus stílusú. A barokk motívumhasználatot oldják a modern vonalvezetésű bútorok és a fekete-fehér, budapesti témájú poszternyomatok. A berendezés letisztult formavilága és a belső terekben használt organikus motívumok érdekes kontrasztot alkotnak. A ház századfordulós hangulata így modern hatással ötvöződik.

 

 

Homlokzat
Az épület homlokzatán a késő barokk stílusjegyek keverednek a klasszicista építészet jellegzetes elemeivel, az utcai részen neorokokó stukkótáblák találhatóak. Bal oldali szomszédként az Anker ház keskeny épülettömegéhez csatlakozik, míg a Király u. 8-10. alatt a Central Passage kereskedelmi és lakóépület komplexum húzódik. Az emelet-ráépítés az udvari homlokzatok csatlakozását kedvezően befolyásolta: a kétszintes ugrás helyett egy illeszkedőbb átmenet alakult ki. A homlokzat kialakításánál a meglévő 4 szint felújítása mellett azok történeti szépségének, egyszerűségének kihangsúlyozása volt a cél, az új szintek ráépítését ezzel összhangban terveztük. Az építészeti koncepció alapja az épület visszafogott, de egyben elegáns megjelenésének megőrzése, az eredeti és az új külső homlokzat elválasztása, a régi részek eredetiségének kihangsúlyozása a modern egyszerűsége folytán. A felsőbb szintek szobaablakai nem akarnak a lentiekhez hasonló nyílások lenni: a jellemző homlokzati hierarchiától az átalakított főpárkány határozottan elválasztja a 4. emelet összefogott, az ablakok közötti betétmezővel egyesített hasítékát és az 5. emelet visszahúzott tömegét.

Az épület tervezésénél számos nehézséggel kellett szembenézni, melyek a történeti épületek esetében szinte mindig azonos módon ismétlődnek. Az épület nem védett műemlékileg, de ami a főépítésznek bátortalan, az a műemléki hatóságnak túl sok. A Király utca útpályája nem módosítható tényező, de mivel a tűzoltási felvonulás nem biztosítható, egy új menekülő lépcsőház is szükséges, mindkét lépcsőházból pánikfolyosóval az utcára. A beruházó ezek és még sok más gazdaságtalan elem szükségességét megkérdőjelezte, a tervezés mindig a projekt érdekei és az előírások közötti ide-oda egyeztetések között lavírozott.

 

 

Epilógus
A lakóépületből újjászülető szállodák kialakítása eredeti funkciójuknak köszönhetően viszonylag egyszerűen megoldható. Természetesen a technológiák elhelyezése - konyha, gépészet, stb. - bonyolultabb, egyrészt a meglévő szerkezetek, terek miatt, másrészt mivel általában a beruházók a pincei tereket is a hotel publikus tereinek kialakítására szeretnék felhasználni, a tető birtokbavétele városképi szempontok alapján ugyancsak megköti a tervező kezét. A történetiség miatt viszont számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek új társaikkal összehasonlítva. A korábbi 3,5-4 méteres belmagasságok nagy terű szobák létrehozására, a klasszikus homlokzati nyílászárók komolyabb bevilágításra adnak lehetőséget. A reprezentatív helyiségek, mint a meglévő lépcsőházak, előcsarnokok díszeivé válnak a szállodának.

Márton Eszter építész


Hotel Carat Budapest
Megbízó: Hotel Happy Day Ingatlanforgalmazó és Szolgáltató Kft.
Generáltervező: Mérték Építészeti Stúdió Kft.

Építési engedélyezési terv:
Vezető építész tervező: Dr. Komjáthy Attila
Építész tervező: Márton Eszter
Építész munkatársak: Tákos Tamás, Rádai Mária
Tartószerkezeti tervező: Teklits Gábor
Épületvillamossági tervező: Kovács György
Épületgépész tervező: Pavlics Károly
Külső közmű tervező: Hrustinszky György
Út és forgalomtechikai tervező: Wettstein Miklós
Környezetvédelmi szakértő: Csapóné Felleg Ágota
Akusztikai szakértő: Mnyerczán György
Tűzvédelmi szakértő: Venczel Sándor
Sprinkler tervező: Farkas Levente
Konyhatechnológiai tervező: Adorján László
Lift tervező: Balogh Lajos

Kiviteli tervezés: Kima Stúdió, a Mérték Stúdió konzultációja mellett