Épületek/Középület

Hotel Palazzo Zichy

2009.04.16. 23:25

A Zichy grófok egykori palotája Józsefvárosban reprezentatív négycsillagos szállodává alakult Szmetana Kristóf tervei szerint. A felújítás megőrizte az épület legértékesebb belső tereit, de az üvegtetővel fedett udvar körül sorakozó helyiségek és a megnyitott pinceszinten kialakított reggeliző modern dizájnt kapott.

Zichy Nándor gróf és felesége Zichy Lívia grófné palotája a józsefvárosi Lőrinc pap tér 2. szám alatt 1899-ben készült el, Havel Lipót építőmester kivitelezésével. Az eklektikus stílusú épület magán hordozza a gazdagság jegyeit. A homlokzat arányosan tagolt, részletgazdagon, változatosan díszített, téglaburkolatával a szemközti templom anyaghasználatát idézi. A reprezentatív kapu, kapualj, lépcsőház, udvari homlokzat és a hatalmas belmagasságú, egykor egybefüggő terek, főként az első emeleten, úri jólétről tanúskodnak. Az első és a második emeleten egy-egy önálló lakást alakítottak ki, melyekhez a kiszolgáló helyiségeket (konyha, kamra)  az udvari szárnyban helyezték el. Az alagsorban a szolgálók és a komornyik szállása volt. Az udvarról kocsiszínek nyíltak a Krúdy utcai oldalon, az udvari oldalon istálló volt felette szénapadlással. A második emeleti lakást később Károlyi Emma grófnő birtokolta, aki 1935-ben galériaszintet építtetett az udvari loggiára nyílóan, Abos Brúnó építész terve szerint.

 

 

 

A hazai kastélyok, paloták többségéhez hasonlóan ezt az épületet is államosították az 1940-es évek végén, és sok kisebb bérlakást alakítottak ki benne leválasztásokkal. Az ily módon gazdátlanná vált épület állapota az évtizedek alatt folyamatosan leromlott, de elhelyezkedése és reprezentatív megjelenése  alkalmassá tette egy színvonalas 4 csillagos szálloda kialakítására.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kezdeményezésére a palota 2007-ben ideiglenes műemléki védelem alá került.  A végleges védettség 2009 március 15-től lépett hatályba.

 

 

Az egykori palota főbejárata megmaradt a szálloda főbejáratának. A míves tömörfa kaput felújítva megtartottuk. A kapubehajtó külső és belső pilasztereinek vonalába átlátszó, keret nélküli üvegportálokat építettünk be, szélfogót kialakítva, és belátást engedve a díszes kapualjba.

A szélfogótól tovább haladva a meglevő kupolás mennyezetű, gazdagon díszített centrális előtérbe érkezünk, szemben az üvegtetővel lefedett udvarban kialakított lobby nyílik, jobbra és balra a szállodai szobákhoz juthatunk. A jobb oldalon díszes kőlépcső vezet fel, ahol két összenyitható szoba nyílik egy üvegfalakkal lehatárolt előtérből, ezzel szemben, a vendégek számára nyugodt társalgásra alkalmas ülősarkot rendeztünk be. A bal oldalon reprezentatív főlépcsőház vezet a fő szintekre. A lépcsőházat minden díszítésével, korlátjával, a lépcsőkarokkal és a nyílászárókkal együtt felújítottuk.

 

 

 

Az épület udvarát az első emeleti födém magasságában gúla alakú, átlátszó hőszigetelt üvegtetővel fedtük le, melyen át láthatók a szép belső homlokzatok. Az üvegtető alatt a földszinten a recepció kapott helyet. A tér közepén galéria jelleggel letekinthetünk az alatta levő szinten kialakított reggelizőre. A főbejárat – kapualj – recepció tengelyre merőlegesen keresztirányú közlekedési tengelyt alakítottunk ki végpontjain a szobaszintekre vezető liftekkel. Az üvegtetős átriumban a galériás nyílás két oldalán függőfolyosó fut, melyhez nyújtott arányú falnyílásokkal kapcsolódnak az oldalsó helyiségek: a bal oldalon lobby-társalgó és „back office” iroda, a jobb oldalon a lobby bár.

Az épület bal oldalán a Krúdy utcából nyílik a gazdasági bejárat, mely eredetileg a palota oldalbejárata volt.

 

 

 

A jelenlegi udvar helyén a pincetömb kiemelésével teret alakítunk ki a reggelizőterem számára. A pinceszint jobb oldalán, az utcai traktusokban alakítottuk ki a wellnesst kétnemű öltözővel, szaunával, edzőszobával és pihenővel.

Az első, második és tetőtéri szobaszinteken U alaprajzú folyosóra fűződnek fel a szállodai szobák. A folyosó két sarokpontján vannak a liftek és a lépcsőházak. Minden szobaegység kétágyas, fürdőszobás, 20-26 m2 alapterületű. A sarokszobák junior suite jelleggel is berendezhetők. Az első és második emeleten kívül, az udvari épületszárny közbenső szintjein, az 1 ½ emeleten 5 db, a 2 ½ emeleten 5 db szállodai szoba készült.

 

 

 

A tetőtér beépítésnél a meglevő tetőszerkezet nem tette lehetővé a gazdaságos szobakiosztást, valamint a szobákban keletkező ferde felületek akadályozták volna a belső terek használatát. Így a meglevő, kétes állapotú fa szerkezet lebontása mellett döntöttünk, és új acélszerkezetes tetőt terveztünk. A meglevő kötőgerendák helyén acélgerendás lebetonozott trapézlemez födém készült a tetőtéri szobák padlószintjének emelése érdekében. A tetőtéri szobák fölött szintén acélgerendás lebetonozott trapézlemez födémet terveztünk, melynek acél pillérei a főfalakra támaszkodnak. E födémre acélszerkezetű nyeregtetőt építettünk, amely helyet biztosít a légtechnikai rendszerek szellőzőgépeinek. A tetősíkból kiemelt sáv, melyet a maximális építménymagasság megenged, jól használható szobák építését teszi lehetővé. Az utcai szobák francia erkélyajtóval nyílnak az attika balusztrádkorlátjára. Az udvarra nyíló tetőtéri szobák ablakot kapnak. A tetőtéri szobákban így nincs ferde síkú belső felület. A tetőtér fölötti padlástérben a kazán, hűtőgépház és szellőzőgépház kap helyet.

A mértéktartóan díszített, arányosan tagolt városi palota homlokzata nem változott. A tégla, kőburkolatos és faragott kő felületeket magas nyomású vízsugárral letisztítottuk és felületkezeléssel felújítottuk. A modern, semleges formai kialakítású tetőtéri homlokzat egyszerűségével emeli ki a műemléki homlokzat és főpárkány részleteit.

A palota eredeti századfordulós tervrajzai, az átalakítás előtti állapotfelmérés és az engedélyezési tervhez készült alaprajzok csatolt fájlként tanulmányozhatók.

Szmetana Kristóf
építész tervező


Részlet Rozsnyai József műemléki tudományos dokumentációjából:

Gróf Zichy Nándorné palotája a Nemzeti Múzeum körüli palotanegyed részeként, de a negyed központjától, a Pollack Mihály tértől talán legtávolabb álló arisztokratikus lakóházként épült fel 1897-ben. A kor egyik legnagyobb katolikus politikusa, Gróf Zichy Nándor, az építtető férje, talán nem véletlen, hogy a palotanegyed temploma, a jezsuita Jézus Szíve templom mellé épült a „családi ház”, ahogy az építési iratokban szerepel. A gróf szobra egyébként a ház előtti téren ma is áll.

A palota tervrajzait Havel Lipót építőmester írta alá, de a homlokzat rajzán Hofhauser Antal (1857-1923) neve is szerepel.

Az épület a neobarokk építészet egyik érett példája, homlokzatain és belső terein számos részlet ismert 18. századi barokk épületről származik. A főkapu ablakrácsának előképe a bécsi Peterskirche ablakrácsa lehetett, a kapualj két nagy kapukeretének előképe a bécsi Belvedere-ben található, az északi oldalszárny első emeleti udvari ablakai fölötti stukkódísz előképe a göttweigi kolostor mennyezetén látható. Az itt felsorolt előképekről készült rajzok egy albumban szerepelnek: a Ludwig Baumann, E. Bressler és Friedrich Ohmann által összeállított és 1888-ban, Bécsben kiadott: Barock. Eine Sammlung von Plafonds, Cartouchen, Consolen, Gittern, Möbeln, Vasen, Ofen, Ornamenten, Interieurs, etc. etc. című kötetben (Blatt 1, 66-67, 96.). A tervező tehát azt az albumot használhatta mintakönyvként. Hofhauser Antalnak, az egyébként leginkább a középkori építészetben jártas kiváló építészünknek (főműve a Thököly úti domonkos templom), talán szüksége is lehetett ilyen mintakönyvre, hiszen nem volt nagy gyakorlata a barokk stílusban való tervezésben. Talán a megbízó határozta meg az alkalmazandó stílust, így az építésznek alkalmazkodnia kellett, mint például Hauszmann Alajosnak a Teréz körúti Batthyány-palota tervezésénél.

munkatársak:
műemléki történeti kutatás:
Bor Ferenc, Rozsnyai József - Hild-Ybl alapítvány
építészet, generál tervező:
Szmetana Kristóf építészmérnök, Stumpf Róbert építész munkatárs - Archimánia Kft.
belsőépítészet:
Nathalie Rottenburg (Cubica, Spanyolország)
statika:
Bürger Nándor okl. statikus mérnök - Bürger és társa Bt.
épületgépészet:
Pál József, Marosfai Ákos, Kovács Attila gépészmérnökök - Duoplan kft.
erősáram:
Baracskai Gyula villamos mérnök - Ecovill Bt.
gyengeáram:
Rónay Gyula villamos mérnök (†) - Róna Comp Kft.
építésvezetés:
Alessio Sovilla (Olaszország)