Fenntarthatóság

Szarvas Gábor, a HuGBC új elnöke felkérésére a szervezet Nagyköveteként folytatja Barta Zsombor

2023.06.29. 10:04

Hat év vezetői munka után, 2023 májusában zárta le második elnöki ciklusát Barta Zsombor fenntarthatósági szakértő, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület, a HuGBC elnöke. Az új elnök, Szarvas Gábor egyhangú támogatottság mellett nyerte el a tagság bizalmát és három évig vezetheti az Egyesületet, amely 2009 óta dolgozik az építésgazdaság szerteágazó területein a fenntarthatóság ügyéért. Barta Zsombor most a HuGBC Nagykövet pozíciójában folytatja, a szakember vállalt feladatai a kapcsolatépítés és kapcsolatápolás a partnerekkel, illetve a diplomáciai jellegű találkozások menedzsmentje lesznek.

 

Hat év elnökség és egy határozott, új hang a visegrádi régióban

Barta Zsombor 2017-es megválasztásakor célkitűzései között szerepelt, hogy az Egyesület a nemzetközi ernyőszervezet, a World GBC teljes jogú tagjává váljon. Bár ez az ambíció az alapítás óta vezette az egyesület fejlődését, a komoly feltételrendszernek – az elvárt stabilitásnak, a döntésbefolyásoló képességnek és a tagság létszámának – végül a szakember elnöksége alatt sikerült megfelelni. A teljes jogú tagság számos előnyhöz, információhoz és erőforráshoz juttatja a HuGBC-t, kiemelt területként pedig több olyan nemzetközi projekthez tudnak csatlakozni a magyar szakemberek, amelyek a fenntarthatóság hazai ügyét is előremozdítják. Utóbbiak közül az egyik legjelentősebb a közelmúltban bemutatott Advancing Net Zero program. 

A nemzetközi kapcsolatok terén a magyar egyesület szoros kapcsolatot ápol a régiós Green Building Council-okkal, Barta Zsombor elnöksége alatt pedig kifejezetten szoros együttműködés alakult ki a visegrádi országokkal és más szomszédainkkal: a lengyel, cseh, szlovák tagok mellett az osztrák és horvát szervezetekkel. Magyarország a vezetőség és a HuGBC-tagok munkájának köszönhetően 2023-ban a visegrádi régió erős hangja, a Green Building Council közép-európai tagjai között ambiciózus, aktív szereplő.

A hazai eredmények sem kisebbek: a mára 137 tagot számláló egyesület erős szemléletformáló, edukációs, közösségépítő és kapcsolatépítő szerepet tölt be a hazai építőipari szektorban. Rendszeres programokkal, környezetvédelmi projektekkel, kampányokkal és a fenntartható építkezés területén mára már széleskörben elismert éves konferenciákkal (Green Future Conference, Nemzetközi Zöld Építés Hete) támogatja az építésgazdaság fejlődését. Aktívan cselekszik és cselekvésre ösztönzi a szektort a fenntarthatóbb épített környezet kialakításában. Az Egyesületen belül jelenleg 6 munkacsoport működik, a tagok pedig az eseményeken túl is közös metszetként gondolnak a HuGBC tagságra és az ahhoz tartozó, közösen vállalt feladatokra. 

Megoldáskeresés, hatékony és transzparens kommunikáció

Barta Zsombor szakmai sikere több tényező találkozása: a szakember a HuGBC teljes ranglétráját végigjárva, komoly hazai és nemzetközi tapasztalattal vette át hat évvel ezelőtt az elnökséget. Kiváló diplomáciai érzékének köszönhetően könnyen megtalálta a hangot nemcsak a tagsággal, hanem a HuGBC partnereivel is, így például számtalan új kapcsolatot alakított ki hazai oktatási intézményekkel, illetve nagykövetségekkel is.

"Az elnöki időszakom egyik legfontosabb feladatának azt tartottam, hogy rendszerszintű gondolkodással közelítsek minden elénk kerülő, új helyzethez. Ez vonatkozik a HuGBC tagjaira is, hiszen az Egyesület az építésgazdaság számos területről érkező szereplőjét fogja össze, alakítja azt, amit az épített környezetünk jövőjéről gondolunk. Elnöki ciklusom alatt lehetséges válaszokat kellett keresni egy világjárvány és egy energiaválság számos kérdésére – azt gondolom, az egyik legnagyobb sikerünk, hogy ezekben a helyzetekben stabilitást, ötleteket, cselekvési tervet tudtunk megfogalmazni."

A HuGBC tagjai többször megfogalmazták: Barta Zsombor transzparens, megoldáskereső kommunikációja, nyitottsága és az a lendület, amellyel a tagság szellemi erőforrásait és szinergiáit mederbe terelte, tükrözi az egyesület ambícióit és jelentősen előremozdította nemcsak annak sikerességét, de ismertségét is.

Barta Zsombor hozzátette, hogy a megválasztott új elnök, Szarvas Gábor nem ismeretlen szereplő a fenntarthatóság területén. A most fókuszba kerülő területek, a karbonlábnyom és az energiahatékonyság olyan kulcsszavak, amelyek Gábor több évtizedes szakmai tudásához és tapasztalatához szorosan kapcsolódnak.

"Az elmúlt években jelentős taglétszám-növekedést megélő HuGBC élére most olyan elnök kerül, akinek nemcsak több évtizednyi vállalatirányítási tapasztalata van, hanem a magyar piacon egyedülálló szakértelemmel rendelkezik hatékonyságnövelésben, illetve jelentős kapcsolati hálóját is az Egyesület javára tudja majd megszólítani."

A HuGBC új elnöke

Az április 27-én megtartott közgyűlésen a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület tagsága új elnököt és tisztségviselőket választott, és elfogadásra került a 2022. évi közhasznúsági szakmai jelentés és pénzügyi beszámoló.

Az egyesület elnökének 39 érvényes szavazattal, a jelen lévő egyesületi tagok egyhangúlag Szarvas Gábort választották. Az új elnök mandátuma 3 évre szól. Szarvas Gábor szerteágazó, több mint 25 éves szakmai tapasztalattal bíró fenntarthatósági és klímavédelmi szakember, vállalatvezető, szakértő, tanácsadó. A Greenbors Consulting fenntarthatósági tanácsadással foglalkozó vállalkozás alapítója és ügyvezető igazgatója. Tanácsadóként és szakemberként az épített környezet klímavédelmi és fenntarthatósági szempontú fejlesztése, a Zéró Karbon jövő megteremtése és az ehhez szükséges vállalati fenntarthatósági/ESG eszközök fejlesztése a fő szakterülete.

Új felügyelőbizottsági tagként Szemerédi Dóra Diánát választotta meg a közgyűlés (CSR és belső kommunikációs vezető - NHOOD Services Hungary Kft.). Az elnökségi tagok közé Kovács Tamást (gazdasági vezető - Wing Zrt.) szavazták meg a tagok, a pozíció korábbi megüresedése miatt.

Az új HuGBC Nagykövet

A munka a korábbi elnök számára nem ér véget a mandátuma lejártával, az új elnök, Szarvas Gábor őt kérte fel ugyanis a HuGBC Nagykövet feladatkörre. A cél, hogy Barta Zsombor az új elnököt segítve továbbvigye azokat a szerepköröket, amelyek nem feltétlenül igénylik az elnök személyes jelenlétét, de kiemelt területei az egyesületi munkának: ezek többek között és a teljesség igénye nélkül a külföldi partnerekkel való kapcsolattartás, a külképviseletekkel, nagykövetségekkel való meglévő és új kapcsolatok ápolása, illetve szakmai reprezentáció (előadások és interjúk).

A HuGBC Nagykövet szerepkör a szervezet életében azért is fontos, mert az elmúlt években érezhetően egyre fontosabbá vált a környezettudatos építés ügye. A HuGBC ezt a tendenciát jól használva szeretne továbbra is az építéságazat meghatározó, saját hanggal és nagy ambíciókkal rendelkező hazai szervezete lenni.

Forrás: sajtóközlemény