Közélet, hírek

Hunyadi tér: a civilek magyar hangja a Studio Metropolitana

2008.03.10. 10:36

Úgy tűnik, hogy az önkormányzat belátta: a civilek támogatása, megkérdezése nélkül nem lehet végrehajtani a tér átalakítását. Megalakult a Hunyadi Tér Stúdió.

Ismét a Studio Metropolitana Kht. kapott megbízást, ez esetben a terézvárosi önkormányzattól, hogy párbeszédet teremtsen a civilek és a politika között.

A Hunyadi tér megmentésére szerveződött „Kincsünk a piac-Hunyadi tér” (KAP-HT) civil tömörülés 2007. júliusában alakult. Az elmúlt nyolc hónapban, minden lehetséges eszközzel küzdöttek a tér megmentéséért. Beadványokat írtak, demonstráltak, aláírást gyűjtöttek, lakossági fórumot szerveztek, decemberben pedig összegyűjtötték a lakossági véleményeket a tér, a piac és csarnok jövőjével kapcsolatban.

Ez év márciusában pedig megalakult a Hunyadi Tér Stúdió, a Studio Metropolitana Kht. (SM) pedig belekezd a lakók és a döntéshozók közötti érdemi párbeszéd moderálásába. Úgy tűnik tehát, hogy az önkormányzat belátta: hogy a civilek támogatása nélkül, a fejük felett, a megkérdezésük nélkül nem lehet végrehajtani a tér átalakítását.

Az SM tulajdonképpen ugyanazt folytatja, amit a KAP-HT megkezdett, legalábbis a studio megnyitóján ez derült ki. Azaz információkat gyűjt, feldolgozza azokat, párbeszédet alakít ki, felméri a lakossági igényeket. A studioba bárki bemehet, vihet fényképet, történetet a térről, elmondhatja az igényeit. Mindezekből elkészül az ún. értéktérkép. Végül az SM a tervezési folyamatról és annak végeredményéről referál a kerületi döntéshozóknak. Maga a tervezési folyamat három alkalomból áll, a Hunyadi Tér Stúdióban kerül megrendezésre. Az ígéretek szerint, a tervezés eredménye pedig meg fogja határozni a térre és a csarnokra kiírásra kerülő építészeti tervpályázatot.

A Hunyadi Tér Stúdió megalakulásakor igen kevés civillel találkoztunk, amit jó indulatúan a zord időjárásnak tudtunk be. A KAP-HT néhány aktivistája természetesen ellátogatott a térre. „Üdvözöljük a lakossági egyeztetés megindulását, amelyet a majd nyolc hónapos eddigi önkéntes munkánk egyik eredményének tekintünk. Azt reméljük, hogy a piac, a csarnok és a tér minél hamarabb meg fog újulni az eredeti funkcióik megtartásával, továbbá hogy az önkormányzat végre letesz a fák nagy részének kivágásával és a forgalom növekedésével járó mélygarázs-építési tervéről. Amellett, hogy részt veszünk a civil egyeztetésben, mi továbbra is éberen őrködünk, hogy ne történjenek jogtalanságok, és figyeljük, hogy a kerület megfelelően gazdálkodjon a rábízott közvagyonnal.” – tudtuk meg Varga Zsuzsannától, aki a Kincsünk a piac- Hunyadi tér lakossági csoport aktivistája.

szöveg és fotók: Biczó Gabriella