Nézőpontok/Vélemény

III. Partitúra Kurzus - beszámoló építész szemmel

2013.10.14. 10:18

Idén augusztus 18-28. között harmadik alkalommal került sor a Partitúra Összművészeti Kurzus megrendezésére Balatonfüreden, az Anna Grand Hotelben. Molnár Szilvia beszámolója. 

A képzés lényege, hogy a résztvevők különféle művészeti ágakon keresztül megismerjék magukat, megtapasztalják, hányféle útja van az önkifejezésnek. Betekintést nyerjenek a zeneművészet, a színjátszás, a mozgás, a filmkészítés világába. Most először volt lehetőség arra, hogy mindezek mellett az építészet is bemutatkozzon.

A Hotel felújításakor kialakított belső udvar adta a helyszínt, ahol Rosta Csaba építész útmutatásával, közösen kialakított koncepció alapján a színpad fölé díszlet készült az előadásokhoz, szabadtéri installáció formájában. A kurzus témája a fény volt, ennek építészeti megfogalmazása várt az alkotókra. Könnyed fátyolfelhő-szerű képződmény készült tehát, mely megfelelő megvilágítás mellett a színpad fölött, fényben lebegni látszik.

Az ötlet után következett a megvalósítás. Az anyagok kiválasztása után látványtervek, és szabásminták készültek, a szükséges mennyiségek meghatározása végett. Közel 30 m2 fátyol és lepel, 35 m acélsodrony, és több mint 150 m lágyvas huzalból készült a mű. Három fix ponthoz rögzített és alaposan megfeszített sodrony volt a statikai váz. Erre, illetve ezekhez szőttük hozzá a lágyvas huzalokat. Így alakult ki egy szemmel alig látható acél pókháló, melyre felfeszítettük a fátylakat. A drótok relaxációja miatt ekkor megereszkedett egy kissé háló a leplek súlya alatt.

Ez az esés keltette végül a természetes lebegés illúzióját, ez adott esti megvilágításban misztikus megjelenést az installációnak. Szerencsére az időjárás is kegyes volt az építőkhöz ezekben a napokban, nem mosta el eső és nem tépte le a szél, így méltó háttérként tudott szolgálni a kurzus színvonalas esti előadásaihoz.

Molnár Szilvia