Technológia

Integrált, szakági látványtervezés, avagy mi a különbség a CAD tervezés és a 3D látványtervezés között?

2013.09.16. 08:52

A 3ds Max Design szoftver a mai, modern tervezési munkafolyamatban szinte minden szakági Autodesk Premium és Ultimate szoftvercsomagban elérhető. 

Természetes elvárása a megrendelőknek a tervek magasszintű prezentálása, a koncepciótól a kiviteli tervekig. Felmerül a kérdés, mi a különbség a CAD tervezés és a 3D látványtervezés között? Hogyan lehet az egymással párhuzamosan futó folyamatokat támogató rendszerré kovácsolni? Hogyan segítik az Autodesk csomagok a látványtervezés integrálását? Írásunkban ezekre a kérdésekre adunk választ.

CAD vs 3D látvány

A 3ds Max Design 2014 szoftver kifejezetten látványtervezési feladatokra tervezett alkalmazás, ami azt jelenti hogy a CAD szoftverekhez képest nem hoz létre tervdokumentációt és nem kell megfelelnie szakági szabványoknak.
„Hivatalos Autodesk oktatóként, a 3dhome Oktatóközpontban és a BME Építészeti Ábrázolás Tanszéken tartott egyetemi képzéseim alatt gyakran felmerül a CAD és a látványtervezés kapcsolatának kérdése. A 3ds Max és a mental ray rendering platform egy központi látványtervező motorként funkcionál a különböző iparágak CAD megoldásai között. A leghatékonyabb kapcsolatot 3ds Max felé, építészeti vonatkozásban az Autodesk Revit és az AutoCAD tartalmazza, közös anyagtulajdonságok, fényforrások és képalkotás nincs szükség egyirányú konverzióra.” - Kaiser Péter, Autodesk Certified Evaluator.

A látványtervezés végeredménye egyszerűen egy állókép, videó vagy egy virtuális modell. Egy CAD szoftver esetén a cél a műszaki reprodukció, a végeredményt le kell gyártani, méretezni, anyagjellemzőket és kimutatásokat képezni a pontos tervadatokból, gondoljunk pl. egy építészeti rétegrendre vagy gépészetben egy tűrés megadására.

Az Autodesk 3ds Max Design szoftverben nincs méretezés, a látványtervezés célja az ügyfélkommunikáció, az eladásösztönzés és a tervezési ötletek virtuális próbája, iterációja. Sokkal könnyebb és gyorsabb "Max" környezetben egy tervezési projekt során 3-4 kört "lefutni" az ügyféllel és csak utána kezdeni munkaigényes CAD tervezési folyamatokat. A szoftverben szabadon, készíthetünk hatékony poligon modellező eszközökkel 3D felületmodelleket. A 3ds Max Design a módosító lista segítségével fenntartja a modellezés történetét, parametrikus alaptestek és módosítók segítik a komplex munkafolyamatokat.

Komplex látványtervezés

A második nagy különbség a CAD szoftverkhez képest, hogy az Autodesk 3ds Max Design kiválóan kezeli a látványtervhez szükséges komplexitást. Nagyfelbontású bútorok, nyílászárók, karakter modellek, háztartási eszközök és növények hamar kitöltenék a rendelkezésre álló memóriát CAD környezetben. Az Autodesk 3ds Max Design professzionális megoldásaival (mental ray proxy, containers, Bitmap proxies) pontosan a látványterv követelményeknek igazodva kezeli a nagy jeleneteket. Nem ritka hogy pl. egy építészeti vagy kerttervben szereplő fa modell akár 1 millió poligonból is állhat.
Az Autodesk 3ds Max Design szoftver a modellezés mellett hatékonyabb textúrázás munkafolymattal rendelkezik - Unwrap UVW, használhatunk teljesen egyedire szabható Arch & Design fizikai anyagokat, a jelenetet fizikai pl. ruhaszimulációval gazdagíthatjuk, részecskerendszerekkel áramlási folyamatokat vizualizálhatunk vagy a Populate eszközzel emberek százait helyezhetjük el a jelenetbe.

Szakági integráció: Autodesk Revit, Autodesk AutoCAD

A folyamatosan tökéletesített Autodesk Revit – Autodesk 3ds Max Design kapcsolat, feloldja a külön fejlesztett látványterv és építészeti modell párhuzamosságát. A 3ds Max Design az iparágban egyedüli módon, képes közvetlenül megnyitni a Revit állományokat (Import / Link Revit, References/Manage Links). Az élő kapcsolat során az építész tervezési változásokat, a 3ds Max jelenet automatikusan követi, miközben a kibővített látványtervi elemek és az anyagtulajdonság felülírások változatlanok maradnak. A kapcsolat nagy előnye, hogy a 3ds Max a Revit modellt tökéletesen "háromszögesíti" azaz hibátlan, optimális poligon felületeket kapunk. Továbbá az élő kapcsolat a Revitben elhelyezett fizikai fényforrások és a napfényrendszer beállításaival is tökéletes összhangban van. A két rendszer együttműködését a közös mental ray rendering motor biztosítja. 3ds Max környezetben a Revit fájlok megnyitásához nem szükséges Revit szoftverrel rendelkezni, így a látványtervező saját munkahelyén, vagy online eléréssel az építészekkel csoportmunkában tud együttműködni. A 3ds Max környezetbe egynél több Revit fájlt is beágyazhatunk, a frissítéseket a Reload... paranccsal végezhetjük el. További újdonságok az élő kapcsolatban, a görbe felületek háromszögesítésének optimalizálása: Curved Object Detail, a látványtervi anyagtulajdonságok megtartása: Keep 3ds Max scene material parameters/assignments on reload.

A Revit kapcsolat mellett a 3ds Max Design az AutoCAD környezettel is élő kapcsolatot képes teremteni, Autodesk Civil 3D szoftverrel a Civil View rendszeren képes kommunikálni, az Autodesk Inventor szoftverrel a SAT fájformátum teremt kétirányú import/export kapcsolatot, a DirectConnect funkció további más gyártók (pl. Catia V4) formátumait kezeli.

Autodesk 3ds Max Design 2014 újdonságok építészeknek

A legfrissebb 3ds Max Design verzió három újdonsággal szolgál építész felhasználóknak, az új Perspective matching eszközzel, a 3D látványterveket néhány kattintás egy az építési helyszínen készült fotóba beilleszteni, továbbá az új verzió "élő" ablakban támogatja az iray (mental ray alapú) hardveresen gyorsított képkiszámítást. Az iray segítségével tökéletes fizikai minőségben, valós időben fejleszthetjük a látványterv világítását és anyagtulajdonságait. A harmadik új képesség az un. Populate rendszer amely az általunk rajzolt területekre és irányvonalakra képes mozgó embereket generálni. Az eljárás, több digitalizált mozgást ötvözve vezérli a karaktereket, amelyek képesek az ütközéseket és a talajszint változását is követni.

A 3ds Max Design, nem véletlenül tölt be központi szerepet a szabványos, 3D látványtervezési munkafolyamatban. Akár koncepció alkotásnál, akár a kiélezett ügyfélkommunikációban hatalmas segítséget jelent a tervezési folyamatban. Az Autodesk fejlesztői több éves folyamat során, minden szakág számára, különösen a Revit építészeti tervezés vonatkozásában központi szerepet szántak a 3ds Max Design környezetnek. A CAD és a 3D Látványtervezés házasítása a műszaki tartalmat a mérnökökre bízza, miközben a terv prezentációja nagy versenyelőnyt jelent marketing és ügyfélkapcsolat vonatkozásban.

Minőségi szaktudás 

Tervezési projektek során a jó kommunikáció kulcsfontosságú. Fontos, hogy miden munkatárs a szakterületén belül átfogó tudással rendelkezzen, hatékonyabban, termelékenyebben tudjanak együttműködni. Ehhez nyújtunk segítséget Oktatóközpontunkban. Akkreditált képzéseink egész évben folyamatosan indulnak, az alapképzéstől a szakiránynak megfelelő, haladó szintű 3D látványtervező és építész CAD, modulokig. Iskolánk hivatalos Autodesk vizsgaközpont (Autodesk® Certification Center - ACC®) , így a képzés végén nemzetközi Autodesk vizsga is tehető.

További Autodesk megoldásokkal kapcsolatos hírek, érdekességek, szakmai anyagok, esettanulmányok, tippek-trükkök valamint események és pályázatok bemutatása, ismertetése a www.autodeskforum.hu közösségi portálon.

Kaiser Péter (ACE)

Autodesk Certified Evaluator
3dhome Learning
Autodesk Training Center
Autodesk Certification Center
www.3dhome.hu

(x)