Programok

Interieur 08 — Nemzetközi Belsőépítészeti Biennálé

2008.10.28. 12:22

Október 17. és 26. között került megrendezésre a Kortrijk Expo (Belgium). Szokolyai Gábor képes beszámolója az eseményről.

Kortrijk, 2008. október 17-26.

 

 

A 21. alkalommal megrendezésre kerülő tíznapos biennálé egyaránt szólt a szakmának és a nagyközönségnek. Kiállításra kerültek itt az időtlen minőségű termékek éppúgy, mint a legfrissebb trendeket felmutató tárgyak, sőt a „nagyoktól” független gondolkodású fiatal alkotók szabad munkái is.

A több száz kiállító nagyon gazdag és egyben lényegi képet ad a kortárs designról. Bár az összes pavilont lelkiismeretesen végigjárni félnapba is belekerül mégis ez még befogadható mennyiséget jelent. Szemben a milánói vásárokkal, ahol csak a konyhabútorokra lehet ennyi időt szánni. Így a Kortrijk-i kiállítás bárki számára feldolgozható élményt jelenthet, anélkül, hogy a végkimerülésig kellene vonszolnia magát, hogy mindent lásson.

 

 

Az aktuálisan uralkodó design-felfogásról nehéz általános megállapításokat tenni, hiszen nagyon gazdag a kép. Mégis talán leszögezhető, hogy a minimál továbbra is divat. Sőt, az egyszerűsítés néhol már olyan szintet ér el, hogy szinte a tárgy fogalma tűnik el. A mosdótál már nemcsak egy egyszerű geometriájú, a mosdó esszenciális fogalmára törekvő tárgy akar lenni, hanem szinte eltűnik. A víz egy sík pultra folyik, s ott egy nútban tűnik el. Ez a fajta negligáció a lámpáknál is megfigyelhető. A LED fényforráshoz nem tartozik lámpatest, fényszóró felület, vagy egyéb, a lámpa ideájához tartozó jellemző. A drót vége világít és kész.

Emellett erős vonal a popkultúrához közel álló, könnyed, szertelen, a humor eszközét is használó felfogás. Kárpitozott lámpák, golyó fejű figurák, dj. a standon, stb. Természetesen az olasz nagyágyúk is felvonultak. Rengeteg a króm, a magasfényű festett fehér felület. Mindez elképesztően makulátlan minőségben. A standard méreteket nagyvonalúan túllépik. Ez az elegancia egyértelműen a nagypénzű vásárlóknak szól.

 


 

A fiatal független tervezők lekerültek a pincébe (underground). Itt egy szerényebb megjelenésű térben egy ötletbörzét láthatunk vegyesen: van jó és van megmosolyogtató ötlet, van profin és van barkács módon kivitelezett.

Reneszánsza van a műanyag bútoroknak is, és egyre erősebben vannak jelen a műgyanta alapú termékek. Utóbbiak alkalmasak lehetnek a természetes kövek kiváltására, valamint új lehetőségeket kínálnak különböző anyagok vegyítésével, extra színekkel, különböző átlátszósággal, a fotóalapú eljárásokkal.

Újdonság a 1x3 méteres 3 mm-es homlokzatként is szerelhető lap, melynek hordozója egy extra könnyű cellás alumínium tábla. Ez rögzül – nem tévedés – tépőzárral egy szintén alumínium tartóvázhoz.

Szöveg és kép:
Szokolyai Gábor építész