Technológia

Ipari malomból irodák – a Malomudvar története

2022.09.19. 14:07

Az 1860-as évekre Pest Közép-Európa egyik legjelentősebb gabonakereskedelmi központjává vált, sorra épültek a malmok a fővárosban. Ezek egyike a műemléki oltalom alatt álló, napjainkban irodaházként működő Malomudvar, amely számos átalakuláson ment keresztül, jelenlegi formáját a 2020-as felújítás óta őrzi.

Egy malom 160 éve
Magyarország gazdasága a XIX. század utolsó harmadában hatalmas fejlődésen ment keresztül, melynek egyik húzóágazata a malomipar volt: kezdetben a búza, később a liszt lett a meghatározó export termék. Így az 1860-as évekre Pest Közép-Európa egyik legjelentősebb gabonakereskedelmi központjává vált. Fejlődő vasúthálózatának és az olcsóbb szállítási lehetőséget kínáló tehergőzösöknek köszönhetően úgy nőttek ki a földből a malmok Pest-Budán majd Budapesten, mint a gomba.

A IX. kerület kedvező földrajzi fekvése, a Duna közelsége és építkezésekre alkalmas szabad földterületei miatt ezen belül is kiemelt helyet kapott a magyar malomipar történetében. Így történt, hogy a Soroksári úton egymást követve emelkedtek a jellegzetes négy-öt emeletes téglaépületek, silók és kémények. Köztük utolsóként épült 1893-ban a Hungária Árpagyöngy- és Köleskásagyár Rt. malma, a Soroksári út 48-52. szám alatt.

A létesítmény története bár kalandos volt, - hiszen többször leégett, és a háború után néhányszor nevet is változtatott - mégis egészen 1963-ig eredeti funkciójával működött, végül a rendszerváltás után műemléki védelem alá került. Az elmúlt 15 évben használták irodának, raktárnak, vendéglátóipari célra, sőt, még városrehabilitációs építészeti szakmai kerekasztalt is rendeztek falai között. Jelenleg Hungária Malomudvar irodaház néven üzemel, és egyik épületének tetőfelújítása nyerte 2020- ban a Prefa Év bádogosa pályázatának korcolt lemezfedés kategória díját.

Felújítás vagy inkább restaurálás?
A 2020. évi felújítás a komplexum korábban kazánként üzemelő, kisebb épületét érintette. A tulajdonos úgy döntött, hogy irodaépületként kívánja hasznosítani a továbbiakban. Azóta az épület úgy emelkedik ki a többi közül, mint egy kis ékszerdoboz. A felújítás egyik sarkalatos pontja volt a tető felújítása. A tetőszerkezet teljes rehabilitációját Baricza Krisztián készítette csapatával, a bádogos munkákat Túróczi Zoltánnal közösen készítették.

Baricza Krisztián így emlékszik vissza a munkára . „A malom esetében a teljes tetőszerkezetet és a tetőfedéssel kapcsolatos minden generálkivitelezést a cégem készített, az épületszerkezet felújítását is beleértve: a meglévő burkolatok, az elrothadt deszkázat és az ideiglenes ponyvafedés elbontásától, az ácsszerkezetig, amit gyakorlatilag restaurálni kellett, hiszen helyenként húsz centivel is meg volt rogyva. Vagy hatan kezdtük a munkálatokat, az ácsszerkezetet és a tetőfedés komplett alátéthéjazatát készítette el a csapatom. Ebbe beletartozott a gerendák megemelése, az ácsszerkezetek megerősítése és a deszkázat is. Mikor a deszka szerkezet elkészült, elhelyeztük az alátétfóliát. Ezután a munkatársaim egy új projekten kezdtek dolgozni, én pedig maradtam, hogy Túróczi Zoltánnal közösen megcsináljuk a bádogosmunkát."

Krisztián ácsmester, tetőfedő vállalkozó. Eredeti szakmai végzettsége szerint ács-állványozó, majd később mestervizsgát tett, valamint tetőfedő képesítést is szerzett. Huszonnyolc éve vállalkozóként tevékenykedik a tetőépítő szakmában. Tizennégy évvel ezelőtt már sikeres vállalkozóként, érett fejjel érezte úgy, tovább kell lépnie. Így 34 évesen elment a veszprémi iskolába és kitanulta a bádogos mesterséget is.

Esztétika és szakszerűség
Baricza Krisztiánnak és Túróczi Zoltánnak különleges feladata adótott az épületegyüttes irodaházként működő részével. „Az elvárásoknak megfelelően, a szakszerűség és az esztétika kettőse vezérelte a munkánkat" – mondja a szakember. – „Rögtön azzal kezdtünk, hogy módosítottunk a tervezésen, mert egyrészt megítélésünk szerint a megrendelő számára hosszú távon így volt előnyösebb, másrészt pedig a csomópontokat is csak így tudtuk szakszerűen kialakítani."

A nagyjából 630 m2-es fedést teljes mértékben korcolt, duplázott korccal alakították ki és 21 tetőablakot is beépítettek úgy, hogy közben a meglévő régi szerkezetekhez is alkalmazkodniuk kellett. Bonyolította a feladatot, hogy itt tulajdonképpen két tetőről van szó. A tetősík ablakokkal kialakított nagy tetőből kiemelkedik egy, az épület hosszának majdnem háromnegyedét betöltő tetőépítmény, amelybe álló ablakok vannak elhelyezve. Ezen kívül párkányok, oldalkávaburkolatok, belső kávák, és nem kevés törés is bonyolította a szakemberek feladatát. Ezek mind precíz, szakszerű csomópont kialakítást igényeltek: „Ki kellett találni, hogyan tudjuk megoldani a tető szellőzését, amelyet végül a párkányok alatti átszellőztetés kialakításával valósítottunk meg. Az esztétikus megjelenés miatt az ablakoknál szimmetriára törekedtünk, még némi anyagveszteség árán is."A tető két hónap alatt épült fel, ebből csak a bádogozás három hónapot vett igénybe. A befejezés június-júliusban, a legnagyobb melegben történt, így a nagy magasságon kívül a hőséggel is küzdeni kellett, folyamatosan árnyékolniuk kellett magukat a mestereknek. „Sajnos a bádogos szakma is le van építve, szinte alig van képzés. Kevesen vagyunk olyanok, akik az ilyen komolyabb munkákkal is megbirkóznak. Zolival nem ez az első közös munkánk, többek között idén is csináltunk közösen egy társasházat Fehérváron. Az ehhez hasonló nagyobb volumenű munkáknál elengedhetetlen az összefogás. Kellenek olyan szakemberek, akik tudnak együtt dolgozni. Ez az épület is egy globálisabb vállalás volt, ahol a munka volumene és a szigorú határidő miatt szükség volt az összefogásra. Meg is lett az eredménye! A feladat jellege és a rengeteg szakmai kihívást jelentő csomópont miatt éreztem úgy, érdemes beadni erre a rangos pályázatra." - nyilatkozta a szakember, aki 2007 óta gyakorlati oktatással is foglalkozik.

Hitelesség van mögötte
A megrendelő szabadkezet adott a mestereknek az anyaghasználat tekintetében, elfogadta véleményünket. Ők pedig a Prefát választották: „Régóta dolgozom Prefa termékekkel. Anyagi tartósak, időtállók, ugyanakkor anyaguk lágy, ami megkönnyíti a csomópontok kialakítását. És ami még lényeges: a megmunkálhatósága és mérettartósága nem olyan érzékeny, mint más lemezfajtáké. Az anyag és minőség tekintetében is azt a minőséget hozza, amivel garanciával, jól lehet dolgozni. Az már csak a hab a tortán, hogy ár-érték arányban is kedvező." – érvelt választásuk mellett Baricza Krisztián, az év bádogosa.  – „Hitelesség van mögötte."

Tóth Balázs

Információ a Prefa termékekről: https://www.prefa.hu/