Technológia

Izgalmas formák, kivitelezést gyorsító technológiák 

2019.11.26. 12:02

A Győrben található 40 lakásos társasház extrém formavilág megálmodásával, nem hétköznapi anyagok használatával készült. Ezeknek és az élőmunka csökkentését eredményező előregyártásnak köszönhetően egy különleges, egyedi, de legfőképpen élhető társasház jött létre.

A Gádor Kft. saját beruházásában mint beruházó és kivitelező adott megbízást a CAN Architects Építésziroda Kft.-nek, hogy tervezzenek többlakásos lakóépületet Győrben, Marcalváros II. városrészén, a Mécs László utca folytatásában egy új beépítésű területen. A Gádor Kft. által épített 40 lakásos ház a Marcal Park nevet kapta. A ház azonban része egy lakóparknak, amelyben összesen hat új beépítésű ingatlan található. Ez közel 350 darab lakást jelent. Ezek közül az előbbit vesszük most górcső alá, de azt mindenképp fontos kiemelni, hogy az épületek felhúzása során ügyeltek arra, hogy egymással és környezetükkel is harmóniát teremtsenek.

A Marcal Park házai a mai kor legmagasabb elvárásainak is megfelelő anyagokkal és termékekkel készültek, melyek nemcsak műszaki paramétereikben, hanem esztétikai megjelenésükben is a kiváló minőséget képviselik. A tervezés és kivitelezés során a letisztultság és elegancia mellett a használhatóság és az időtállóság is kiemelten fontos szempont volt a CAN Architects hat építésze számára, akik számára a közösség egymást alakító minősége is fontos szempont. Komfortos terek

A projektnél látható felszakadó beépítés jellemzője, hogy az épületek nem technológiai és hagyományos geometriai megoldások mentén formálódnak, hanem sokkal inkább a környezeti hatásokra reagáló formált ”tárgyakként” jönnek létre, annak érdekében, hogy a kortárs lakhatási igények mentén tervezett otthonok a környezetükkel összhangban legyenek – fejtette ki Élő József felelős tervező. A CAN Architects fiatal, dinamikus építészcsapatként egyébként is a szakma szerteágazó lehetőségeit kutatja, amelynek kiaknázása során az említett épületre az erdő felé nyitott építés vált jellemzővé.

A változatos méretekben elérhető lakások között mindenki megtalálhatja az igényeinek legmegfelelőbbet. A széles kínálat a 38-45 m2 es kislakásoktól, az 53-68 m2-es közepesen át, a nagyméretűig 100-110 m2-es lakásokig terjed, a legfelső szinten a mindegyik 100 m2 körüli, tágas, 45 m2-es terasszal. A tervezés folyamán az építészek nagy hangsúlyt fektettek a közös terek kialakítására, cél volt, hogy már a lakáson kívül is az otthon érzetét nyújtsák. A letisztultság és elegancia mellett a használhatóság és az időtállóság is kiemelten fontos szempont volt. Az épület építészeti nívójához magas kivitelezési minőség párosul, hogy a végeredmény egy igazán különleges és értékes ingatlan legyen. Mi segítette a kivitelezést? A pontosság megmarad erényként

Az építészek munkáját megkönnyítették a Leier előregyártással készült építőipari alapanyagai, hiszen a mai szakemberhiányos időkben az idő pénzre váltása az egyik legnagyobb kihívás. A Marcal park esetében előregyártással készült az épület egyedi geometriájához igazított összes födém, beleértve az erkélyeket és a gangokat is, a teljes mélygarázs, a liftakna és a lépcsők is. Az előregyártott egyedi paneles építési technológia újszerűsége, modernsége a fordított folyamatban rejlik. Az előregyártandó elem a tervezőasztalról érkezik egy konkrét projekthez kapcsolódó geometria igényében. A szakembereket a projekt során a geometriai kialakítás és az egyéb szerkezetekhez való kapcsolódás komoly feladat elé állította, de az előregyártás  a projekt geometriailag pontos kivitelezését és az ütemterv tartását segített elő.

Tovább az előregyártással

Ha tehát tervezőként meggyőződtünk arról, hogy az épület műszaki elvárásaihoz például az előregyártott beton kéregfal- vagy panelfödém a megfelelő megoldás, a Leier mérnökei segítséget nyújtanak mind a technológiai lehetőségek kihasználása, mind a készülő elemek optimalizált meghatározása tekintetében. A tervek alapján a cég által készített gyártmány-terveken már megjelennek a szerelvényezést segítő elemek vagy például födémek esetén a tervezett áttörések. Mindezek nemcsak az épület használata, de az elemek szállítási- és beépítési gyorsasága tekintetében is kulcsfontosságúak. Az innováció további nagy előnye szakemberként, hogy a gyártás tekintettel van a megrendelési határidőre, ahogy a kiszállítás is, így a kivitelezés csúszása elkerülhető. Mindez átgondolt munkát igényel az épület tervezőjétől, amelyben a Leier műszaki csapata készséggel segít. Látható tehát, hogy ennek a jövőbemutató műszaki megoldásnak köszönhetően a kivitelezés helyszínén csökkenthető az élőmunka igénye és felgyorsítható az építkezés. 

További információt a technológiáról a Leier oldalán talál.