Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Játékos formák – a bécsi Rund Vier környezettudatos irodaépület

2016.11.25. 15:00

A Bécs második kerületében álló, a Henke und Schreieck Architekten által tervezett Rund Vier (magyarra fordítva: kereken négy) épületegyüttes ékes példája a környezettudatos építési gyakorlatok alkalmazásának. Az épület a DGNB, a fenntarthatóság három fő alappillérére - ökológiára, gazdaságra és társadalomra - épülő épületminősítési rendszer ezüst fokozatát érte el.

A projekt létrejöttében nyomon követhető a felelős beruházói magatartás: a fejlesztő a jövő számára létesített épületekért hosszútávon, jóval a kivitelezés befejezése után is felelősséget vállal, hiszen minimális környezetterhelés mellett a lehető legkedvezőbb gazdasági, társadalmi és kulturális hatások elérésére törekedett. A minőséget mind az egyedi megoldások, a külső és belső terek harmonikus kialakítása, mind pedig az attraktív környezet visszatükrözi.

A helyszín: Viertel Zwei

A nemzetközi vásár (Messe Wien) területe, és a Bécsi Egyetem sztárépítészei által tervezett új épületek mellett valósult meg a közelmúlt egyik legsikeresebb városfejlesztési projektje Bécsben. A terület számos előnnyel bír, így többek között közvetlenül határos olyan nagy zöldfelületekkel, mint az ügetőpálya és a Práter erdős parkja, illetve jó tömegközlekedési kapcsolattal is rendelkezik az U2 metróvonal mentén. A fejlesztők a terület adottságai miatt vegyesen terveztek a helyszínre lakó- és irodaépületeket is, így közel 4000 lakó számára alakítottak ki lakásokat, és több mint 80.000 m2 irodaterületet hoztak létre. A tervezés során nagy hangsúlyt helyeztek a magas színvonalú, egészséges környezet kialakítására. A terület közepén egy mesterséges vízfelület is helyet kapott, amely tovább erősíti az épületek között domborzati játékokkal kialakított új zöldterületek kedvező hatását. A tó és az ügetőpálya között áll a Rund Vier elnevezésű épület csoport.




A Rund Vier irodaépület

Az épületegyüttes négy karéj formájú, különböző magasságú elemből áll. A körben üvegezett íves formák a belső terek számára kedvező fényviszonyokat biztosítanak és a külső teret is szépen tagolják, izgalmas belső udvarokat teremtenek, amelyek közösségi terek létrehozására is alkalmasak. Az építészek, a Henke und Schreieck Architekten iroda megfogalmazása szerint ezek a konkáv-konvex formák térfoglalás helyett újabb tereket hoznak létre.




Környezettudatos épületminősítés

A Rund Vier a környezettudatos irodaépületek egyik úttörőjeként a DGNB minősítés ezüst fokozatát érte el. A második generációs nemzetközi épületminősítési rendszer a fenntarthatóság három fő alappillérére épül: ökológia, gazdaság és társadalom.

Az alkalmazott homlokzati rendszer

Az épületek íves homlokzatainak kialakításához a tervezők egy úgynevezett elemes homlokzati megoldást választottak, egyedi tervezésű, Schüco alumínium függönyfalrendszer felhasználásával. Az elemes homlokzatok szintmagas, osztásszélességű, önhordó elemekből állnak, amelyeket előregyártást követően a helyszínen daruval emelnek be a helyükre. Az egyes elemek a gyártó üzemben előreszerelve, már üvegezve kerülnek a helyszínre, ellentétben a hagyományos függönyfalak építésével, amikor az üvegezés kívülről kerül elhelyezésre az építkezésen. Az elemes homlokzat alkalmazásával nincs szükség állványozásra, a homlokzati elemek pedig jobb minőségben, védett körülmények között készülnek a műhelyben, így pontosabban tervezhető és ütemezhető a kivitelezés folyamata, amely így jelentősen lerövidül. Az elemes homlokzat megtervezéséhez azonban hosszabb idő szükséges, szaktervező, valamint a rendszerforgalmazó bevonása is elengedhetetlen a folyamat sikeres lebonyolításához.




Alukönigstahl Kft.