Közélet, hírek

Javában épül a hatalmas iskolakomplexum Dunakeszin

2022.12.12. 16:14

A leendő diáknegyed, amelyet az ország eddigi legnagyobb középiskolai beruházásaként emlegetnek, összesen 13 hektáron terül el. A tervek szerint 2024 júniusában adhatják át. 

2022 elején járta be a sajtót a hír, miszerint hatalmas, közel 50 milliárdos beruházás indul Dunakeszin: egy komplett diáknegyedet fognak megépíteni gimnáziummal, szakközépiskolával, sportcsarnokkal és uszodával. Minderről januárban született kormánydöntés. 

Az ország eddigi legnagyobb középiskolai beruházásának nevezett fejlesztés Dunakeszi északi határán valósul meg mintegy 123 ezer négyzetméternyi területen, összesen 13 hektáron. A munkálatok során hét épületet emelnek, a komplexumban 46 tanterem, két tornacsarnok (2500 négyzetméteren), két sportpálya (5000 négyzetméteren), egy 1500 fős konyha, egy 5000 négyzetméter alapterületű uszoda kap helyet, kiegészítve egy 300 férőhelyes parkolóval, saját buszmegállóval, egy 7000 négyzetméternyi parkkal, valamint véderdővel - olvasható az önkormányzat honlapján. A diáknegyed terveit az Incorso Design készítette és mutatta be még 2020-ban. 

A IV. Béla Király Kéttannyelvű Gimnáziumot és a VSZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskolát - ahol "valós piaci igényeket kielégítő képzés" folyik majd - magában foglaló intézményben 1500 diák tanulhat. A tavaszi alapkőletétel után fél évvel, október végén a bokrétaünnepet is megtartották, ekkor érte el legmagasabb pontját a komplexum szerkezetépítése. Sipos Dávid, Dunakeszi alpolgármestere a napokban tett közzé videót közösségi oldalán az építkezésről, ami a felvételek alapján úgy tűnik, rendületlenül halad előre. 

A projekt eredetileg az állami BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. megbízásából indult, habár időközben ez a szervezet megszűnt, feladatait a honlapon olvasható októberi közlemény szerint az Építési és Beruházási (ma már Építési és Közlekedési) Minisztérium vette át. Ahogy Dióssi Csaba, a település polgármestere fogalmazott a bokrétaünnepen: a fejlesztéshez a telket az önkormányzat, a pénzt pedig a kormányzat biztosítja. Az átadás tervezett időpontjaként 2024 júniusát jelölték meg.