Közélet, hírek

„Jó együtt újrakezdeni...” – A 2021-es Építész Regatta margójára

2021.07.08. 11:57

Ebben az évben is megrendezték június végén, immár 14. alkalommal az Építész-BE LIGHT! regattát, a magyar építésztársadalom egyik legnagyobb társasági rendezvényét. Az idei esemény minden szempontból rekordot döntött: 28 induló hajóval végül 190 fő vett részt a nyárindító vitorlás versenyen.

Az időjárás kegyeibe fogadta a rendezvényt, mert bár a pénteken este betörő hidegfront egy váratlan jégvihart hozott, de a szombati túraversenyre így kellemesen hűvös és viharos erejű szélben került sor, feledtetve az elmúlt napok kánikuláját. Az indulás a megszokott helyszínről a BL Yachtclubból történt, a befutó a keszthelyi kikötő előtti nyílt vízen került kijelölésre. Az erős szélnek köszönhetően a leggyorsabb hajók bő két óra alatt célba értek, míg az utolsóknak is sikerült 4 óra alatt teljesíteni a versenytávot és a nagyon szoros befutót végül 1 másodperc döntötte el. A versenyeredményeket itt lehet megtekinteni.  

A hagyományoknak megfelelően pénteken este egy welcome partival indítottuk a kétnapos eseményt, ahol a megjelenteket köszöntötte dr. Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár, és Kálmán Ernő építész, a regatta alapítója.

A szombati gálavacsora a szokásoknak megfelelően este 7 órakor vette kezdetét. Először az alapító főszervező Kálmán Ernő köszöntője, majd dr. Bachmann Bálint rektor üdvözlete, végül Oleg Haman, a Cseh Építész Szövetség elnöke beszéde hangzott el. Ezt követően került sor a vacsorára, majd az izgalmakat fokozva este 10 órakor az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjkiosztóra. Ebben az évben a támogatók jóvoltából számos különdíj került kiosztásra, és minden helyezett résztvevő kapott érmet is. A buli csak ezután kezdődött, a kb. 100 fős lelkes vendégsereg hajnali fél 2-ig ropta a táncot a teraszon, a szabad ég alatt.

Az eseményen a regatta történetében először részt vett mindhárom 75-ös cirkáló kiegészülve a Kishamissal, a Balaton legrégebbi hajójával és egy 70-es cirkálóval. A klasszikus vitorlások mezőnye végül egy 22-essel vált teljessé, jelenlétük emelte a rendezvény színvonalát, amely így mára a Balaton egyik legelegánsabb rendezvényévé nőtte ki magát.

Ebben az évben új névadó támogatót köszönthettünk: a BE LIGHT! évek óta elkötelezett az esemény iránt, így az együttműködés nem volt előzmények nélküli. A Morvai Zoltán vezette cég idén kitett magáért, a keszthelyi yachtclub teraszán szombaton délután egy fröccsteraszt, majd este egy gintonic bárt működtettek a vendégek legnagyobb örömére. Mindkét napon ismét velünk voltak a gyönyörű TESLA autók, hirdetve a rendezvény elköteleződését a környezettudatosság iránt.

Vasárnap gyenge szélben tartott a visszaút Szigligetig, majd minden hajó visszatért a saját kikötőjébe. A nemtervezett váratlan siker a szervezőket kötelezi; a jövő évi rendezvényen a minőség további emelése a cél.

Forrás: sajtóközlemény