Közélet, hírek

Jó volt magyar építésznek lenni Ausztriában!

2012.10.31. 10:25

A Xella 2012 tavaszán többfordulós nemzetközi tervpályázatot írt ki cseh, magyar, osztrák, szlovák, szlovén építészeknek. A zsűri kiemelkedően jónak ítélte a magyar mezőnyt. A második körbe jutott 15 pályamű közül végül Vesztergom Ádámék (Arch-Studio) terve nyerte el az első díjat, a II. helyezést elért osztrák AH3 Architecten után pedig szintén magyar építészek: a Hőnich Richárd - Fialovszky Tamás (Építész Stúdió) szerzőpáros lettek dobogósak. A 15 finalista közé bekerült Simon Balázs (Invenio Studio) terve is. Gratulálunk!

Feljegyzés a Xella „Zero Challenge”  nemzetközi pályázata kapcsán

A Xella 2012 tavaszán többfordulós nemzetközi tervpályázatot írt ki cseh, magyar, osztrák, szlovák, szlovén építészeknek. A pályázat célja az volt, hogy a Bécs melletti „Blaue Lagune”, készházakat bemutató lakóparkba egy „közel nulla energiaigényű” családi házat tervezzenek, az Ytong-Silka-Multipor termékek alkalmazásával. A terveket az érintett országokat reprezentáló nemzetközi zsűri bírálta el.

 

A zsűri magyar tagjaként már az első fordulóban nagyon kellemes élményben volt részem, amit szeretnék minden hazai építésszel megosztani. Míg a többi országból 7-10 pályázat érkezett, addig Magyarországról 47. Ez még akár kesergésre is adhatna okot, hiszen biztos van kapcsolat a gazdaság helyzete és egy pénzdíjas pályázaton való részvételi hajlandóság között. Ami azonban egyértelmű siker volt, hogy a magyar pályaművek minősége messze meghaladta a környező országokból érkező pályázatokat. A zsűri csak nagyon nehezen tudott kiválasztani három magyar pályaművet a pályázat második fordulójára, míg a többi országban nem volt ilyen probléma. Felmerül az is a meglepett és a magyar pályázatokat sokszor méltató osztrák szervezők részéről, hogy Magyarországról további két pályamű kerüljön be a második körbe, amire azonban nem volt technikai lehetőség.

 

A második körbe kiválasztott 15 pályaműből a zsűri 2012 szeptemberében választott ki hármat, felkérve őket arra, hogy egyéni javaslatok alapján fejlesszék tovább tervüket. A pályázatok minősége lehetővé tette, hogy ne csak egy alacsony energia-fogyasztású, markáns Xella ház építészeti, épületgépészeti lehetőségeiről, hanem a jövő családi házának alapvető tulajdonságairól is beszélhessünk:

  • Miként lehet egy ház többféle használati funkcióra alkalmas (egygenerációs-többgenerációs ház, fejleszthető alaprajz)?
  • Hogyan lehet a ház tereit különböző felhasználói igények szerint alakítani (konyha-étkező-nappali tagozásának lehetőségei)?
  • Hogyan tud az épület kapcsolatot építeni, tartani a telek külső tereivel?
  • Miként lehet költséghatékonyan építeni energiatakarékos épületeket?
  • Miként lehet a vevők igényei szerint egyedivé alakítani a jól kigondolt alap-épületet?
  • Hogyan lehet a megnövekedő gépészeti berendezéseket integrálni az épület tömegébe?

Legnagyobb örömömre a három díjazott pályaműből kettőt magyar pályázók jegyeztek. Az első helyezést Vesztergom Ádámék pályázata nyerte el, amely minden fenti szempontot kielégített, vagy kisebb módosítással ki tud elégíteni. A második helyezést az osztrák AH3 Architekten iroda kapta, akik ugyan az adott tervezési helyszínre nem a legjobb megoldást adták, de olyan térszervezési javaslatokat fogalmaztak meg, ami sorházas beépítés esetén feltétlen előremutató. A harmadik helyezést pedig a Hőnich Richárd DLA, Fialovszky Tamás szerzőpáros érte el, akik ugyan a legfinomabban tudták kezelni a külső és belső terek kapcsolatát, de az  első pályaműhöz képest alaprajzilag kevésbé rugalmas koncepciót készítettek.

Ezúton is gratulálok a győzteseknek és a magyar résztvevők többségének, akik érezhetően kiemelkedtek ebből a nemzetközi mezőnyből!

Medgyasszay Péter PhD

 

A képek forrása: ytong.at, ytong.hu

Xella „Zero Challenge”  nemzetközi pályázat

1. helyezett: Építészek: Vesztergom Ádám, Láris Barnabás, Nagy-Miticzky Szabolcs Arch-Studio, Budaörs / Gépészet: Szikra Csaba

2. helyezett: Építész: DI Johannes Kislinger AH3 Architekten, Horn

3. helyezett: Építészek: Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd Építész Stúdió, Budapest