Nézőpontok/Vélemény

Jókedvű architektúra

2010.01.25. 06:34

Irodai funkciókkal kombinált lakóház a Spirál-komplexum közelében: Kolbe Tibor tervét a tervtanács felemásnak ítélte.

Irodai funkciókkal kombinált lakóház épülhet a XIII. kerületben, a Spirál-komplexum közelében. A Lőportár utca – Lehet út – Dózsa György út – Szabolcs utca által határolt területre tervezett épület a Lőportár utca és a Spirál-együttesen átfutó új passzázs sarkán áll majd, a környező házak által közrezárva. A tervet a tervtanács felemásnak ítélte: a telepítés, a tájolás kiváló, de a homlokzatok és a funkcionális rendszer átgondolandó.

Kolbe Tibor, a Promega Építési Tanácsadó és Szolgáltató Iroda építésze a Központi Építészeti-Műszaki Tervtanács 2009. december 10-ei vitáján elmondta, hogy a belső részeken parkolóval, a külső részeken kereskedelmi helyiségekkel teleépített földszint fölött lényegében egy keretes rendszerű épület jelenik meg: a Lőportár utcával párhuzamos szárnyakat egy-egy merőleges, de eltérő magasságú traktus köti össze. A passzázs felőli oldalon a hétszintes (földszint + öt emelet + tetőszint) szárnyak között kétemeletes, teljes magasságában üveghomlokzatú traktus húzódik. Az első emelet magasságában elhelyezkedő belső udvart a Lehel út felőli oldalon nyolcszintes szárny zárja le. Egy kisebb udvar is rejtőzik a Lehel út felőli épület és a tervezett ház között. Az építészek az első és második emeleten irodákat, a negyedik szinttől fölfelé lakásokat alakítottak ki.

 

 

A terve opponense, Bánáti Béla szerint a ház telepítése és tájolása kiváló, a rendszer szellős, világos tereket biztosít. Jó megoldás, hogy a ház a passzázs felé lelépcsőzik, mintegy megnyílik, bár a felmagasodó bütühomlokzatok csökkentik ezt a pozitív hatást. A részletek, főként az alaprajzi rendszerek tekintetében több kifogást is megfogalmazott: a lobbik és az irodaterek szétforgácsoltak, s túl sok az „egyhomlokzatú” lakás. Bánáti szerint frissek, naprakészek, izgalmasak a homlokzatok, bár az üvegfal szenvtelen, „elvarratlan”, s nem illeszkedik az egészbe. A ház összességében szelíd, nem zavarja környezetét, de felemás, mert funkcionálisan kiforratlan.

 

 

A tervtanács tagjai lényegében mind egyetértettek az opponenssel, véleményükben Bánáti Béla gondolatait bontották ki. Hajnal Zsolt méltatta a passzázs felőli homlokzat finom alaprajzi lépcsőzetességét, de megemlíti, hogy a tagolásrendben túl sok a síkváltás. Kiemeli azt is, hogy az egyik lakószárny nem jó tájolású: itt a lakások mind északra néznek. Koris Jánost zavarják a fehér élekkel kialakított tetőszintek, mert idegenek a látványtól. Skardelli György is letisztázná az alaprajzot, különösen a diagonálisan vezetett közlekedőtereket váltaná ki. Mind ő, mind Mányi István támogatja a beépítési konfigurációt, de az üvegfalas homlokzatot átgondolná. Mányi a tetőszinteket önálló épületeknek érzi, melyeknek semmi közük az alattuk megjelenő „jókedvű” architektúrához.

A tervtanács döntése: a tervet átdolgozás után engedélyezésre javasolják.

Haba Péter