Közélet, hírek

Találkozások, történetek – Június 11-én nyit a Serpentine Pavilon

2021.06.09. 16:39

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a londoni Serpentine Galéria ötvenéves, a Kensington Gardens területén rendezett építészeti kiállítás pedig húszéves jubileumát ünnepelte 2020-ban, azonban a járvány miatt egy évvel elhalasztották a Serpentine Pavilon megnyitóját. A Counterspace tervezte ideiglenes pavilon 2021. június 11-én nyílik meg és egészen október 17-ig látható lesz. 

A Counterspace egy dél-afrikai építészeti stúdió, amelyet Sumayya Vally építész vezet. A stúdiót Johannesburgban alapították 2015-ben. Munkájuk nagy része kutatási és interdiszciplináris művészetalapú programokból áll, amelyek elsősorban építészeti projekteket, kiállításokat és installáció konceptualizálást, valamint városi kutatásokat, tervezést foglalnak magukba. Projektjeik az inkluzivitással, a mássággal és a jövővel foglalkoznak, illetve gyakran keverednek más kreatív tudományágakkal azzal a céllal, hogy innovatív megközelítésekkel válaszolhassanak a tervezési kihívásokra.

Sumayya Vally a legfiatalabb építész, akit megbíztak a nemzetközileg is elismert építészeti program részeként a pavilon tervezésével. Témáját tekintve a projekt a Londonban élő különböző közösségek mindennapjaira és tapasztalataira fókuszál.

„A pavilon különféle történetekhez kapcsolódó hangok felerősítésére, észlelésére és az együttműködésre összpontosul, érdeklődve az identitás, a közösség, az összetartozás és a találkozás fogalmai iránt. Az elmúlt év kiemelt fókuszba helyezte ezeket a témákat és teret engedett számomra, hogy elmélkedjek a pavilon projekt szerves részét képező közösségek hihetetlen nagylelkűségéről. Számos olyan kezdeményezés alakult, amelyek meghosszabbítják a pavilon időtartamát, méretét és hatótávolságát a "fizikai élettartamán" túl. Ebben az elszigetelt időszakban ezek a kezdeményezések elmélyítették a pavilon fenntartható együttműködés iránti szándékát és örülök, hogy folytathatom ezt a kapcsolatot a Serpentine civil, oktatási csoportjaival, valamint partnereinkkel nyáron és azt követően is" - fogalmazott Sumayya Vally.

A pavilon újrahasznosított építőanyagok (K-Briq, parafa) felhasználásával készült. A projekt megidézi London alakjait: olyan elemeket, mint például a piacok, éttermek, könyvesboltok, helyi kulturális intézmények. Az ideiglenes szerkezet a találkozás és a londoni városrészek múltbeli, jelenlegi helyszíneinek tematikájára épült, amelyek jelentősek a kultúrákon átívelő, bevándorló közösségek számára. 

A "Listening to the City" című, speciálisan a pavilonhoz készített hangprogram összekapcsolja a látogatókat az elveszett londoni terek történeteivel és hangjaival. Az anyag olyan művészek műveiből áll, mint Ain Bailey és Jay Barnard.

Az eredeti tervek szerint az alkotók további célja "a pavilont" kiterjeszteni a Kensington Gardens határain túlra is, ezért a nyár folyamán a projekthez kapcsolódó részleteket a város több területén telepítik, hogy ezzel is segítsék a spontán interakciókat, szerveződéseket.

A pavilon négy „töredékének" helyszínét a partnerszervezetekhez kapcsolódva jelölték meg: a "New beacon books", az Egyesült Királyság egyik első fekete kiadója és könyvkereskedője a Finsbury parkban; a "The tabernacle", egy többcélú hely és közösségi központ Notthing Hillben; a "The albany" művészeti központ Deptfordban; és a "Becontree foreverművészeti és kulturális központ, amelyet idén az Egyesült Királyság legnagyobb szociális lakótelepének századik évfordulójára hoztak létre, amelyről az Építészfórum is beszámolt. 

„Nagy izgalommal várjuk, hogy London júniusban megismerhesse ezt a figyelemre méltó projektet. Köszönjük Sumayya Vally-nak, valamint minden támogatónknak és vállalkozónknak a Serpentine Pavilon iránti tartós elköteleződést" - mondta Hans Ulrich Obrist művészeti vezető és Bettina Korek, a Serpentine vezérigazgatója, majd hozzáfűzték, hogy ez most egy új fejezet lehet.

 

Forrás: Designboom, Archdaily