Technológia

K II – építészet és ökológia a csúcson

2021.09.01. 13:59

A Düsseldorf belvárosában épült K II (korábbi nevén Kö-Bogen II) Daniel Libeskind feltűnő épületéhez csatlakozik, és teljessé teszi a város építészeti karakterét. Az új kétrészes épület sok extravagáns ötletet rejt; a fordított tetőre például 8000 folyóméter gyertyán sövényt telepítettek. Első lépésként azonban a kivitelező csapatnak meg kellett birkóznia a ferde homlokzat hatalmas dőlésszögével.

A helyszín Hofgartenstraße, ami negyed körívet ír le a Königsalle irányába: innen származik a projekt eredeti Kö-Bogen II elnevezése. A New York-i sztárépítész, Daniel Libeskind által tervezett, üvegből és természetes kőből épített épületkomplexum 2014-ben elnyerte a legjobb városfelújítási projekt díjat. Az utolsó építési fázis a Schauspielhaus és a Schadowstraße közötti terület átalakítása volt. Az Ingenhoven Architects által tervezett „Kö-Bogen II" – amit ma egyszerűen „KII"-nek hívnak – az építészek szándéka szerint urbánus megoldást jelent a klímaváltozásra.

Új kereskedelmi- és irodaépület jött létre, amelynek külseje Európában egyedülálló: a kétrészes épületegyüttes tele van ültetve gyertyán sövénnyel. Két ferde homlokzatán és a tetőn most 30 000 növény él 3500 acélvályúban, integrált öntöző- és vízelvezető rendszerrel.Fordított tető ideális szigeteléssel 

Miután a szerkezet elkészült, az OVER DACH csapata nekilátott a homlokzat vízszigetelésének. Nem volt egyszerű a feladat, mert a homlokzat 20 méter magasra nyúlik és helyenként 60 fokban meg is dől. Néhány munkafelület esetében nem hogy a munkavégzés, de már a hozzáférés sem ment egyszerűen, ezért a kivitelezés zavartalansága érdekében speciális szerszámokra is szükség volt. A feladatok összetettsége, a magas műszaki követelmények és a bonyolult részletek miatt igazi kihívássá vált a projekt. "Például 520 átvezetést kellett kiépíteni az ültetéshez az acélszerkezeten" – mondta Oliver M. Oettgen, az OVER DACH vezetői csapatának tagja, hozzátéve: "15 munkatársunk 10 hónapon keresztül folyamatosan a K II-n dolgozott." A zöldtetőként történő hasznosítás, valamint a főtető geometriája miatt a fordított rétegrendű tető mellett döntöttek, kétrétegű bitumeneslemez csapadékvíz-szigetelés alkalmazásával.  „Az Austrotherm XPS® TOP 30 segítségével megtaláltuk az ideális hőszigetelő anyagot ehhez az igényes projekthez" – mondta Marcel Heinze, felelős műszaki vezető. Az Austrotherm XPS® nagy nyomószilárdsággal rendelkező anyag, mely kiválóan alkalmazható fordított rétegrendű zöldtetőkben. Különleges kihívást jelentett a vízelvezetés, az átvezetések és a csatlakozások megtervezése. A kivitelező csapatnak a szakma szabályait folyamatosan szem előtt tartva rugalmasnak kellett maradni a munka során, és a csomópontokon szükség szerint igazítani kellett.Zöld válasz a klímaváltozásra 

A sövények javítják a város mikroklímáját: nyáron védenek a napsugárzástól és csökkentik a városi hősziget hatást, megkötik a széndioxidot, visszatartják a nedvességet és a zajt is csillapítják. Düsseldorf számára ez az épület a válasz a klímaváltozásra. A sövények környezetre gyakorolt pozitív hatása 80 teljesen kifejlett lombhullató fának felel meg. A gyertyánnal pedig olyan őshonos növényfajt választottak, amely beleillik Közép-Európa ökológiai szerkezetébe.

Projekt adatok:

KII Irodaház zöldtetővel és zöldhomlokzattal, Düsseldorf

Kivitelezés: 2017. június – 2020. május

Felhasznált termékek: Austrotherm XPS® TOP 30 TB, 20 cm

Építész tervező: Ingenhoven Architects