Közélet, hírek

Kábelgyárból Új Buda Center

2006.05.25. 08:04Megkezdődött a Magyar Kábelművek hatalmas épületének átformálása a Budafoki út – Hengermalom út sarkán

Budapest, pontosabban Dél-Buda egyik gyorsan átalakuló rozsdaövezete a Lágymányosi terület és az attól délre eső vidék. Vegyesen létesülnek új és átalakított épületek, most egy nagyszabású rekonstrukció indul: Új Buda Center néven a Magyar Kábelművek hatalmas épületének átformálása a Budafoki út – Hengermalom út sarkán.A 6 milliárd forint értékű ´barnamezős´ beruházás révén 15 000 négyzetméter üzlethelységet és 11 000 négyzetméter szórakoztató- és rekreációs központot alakítanak ki. Ererdetileg a Guilleaume Kábel és Sodronykötél gyár Rt. telepedett meg itt 1910-ben, és ennek helyére építették meg 1960-tól az új, többszintes csarnokot, ami 240x62 méter. A Magyar Kábelművek nagyvállalat 1963-ban alakult, s a kábelgyártás negyvenegy évvel később, 2004-ben települt át teljes egészében Balassagyarmatra.

Az épületet a Sybil Holdings vásárolta meg és alakítja át, amivel „az Amerikában honos ´strip mall´, azaz külső megközelítésű bevásárlóközpontok mintáját követi. Ezek jellegzetessége, hogy az üzletek közvetlenül és kényelmesen közelíthetőek meg a parkolóból anélkül, hogy bonyolult és hosszú folyosórendszereket használnának.” A Tesco helyet kap az Új Buda Centerben, és a hypermarket vonzerejét várhatóan számos kis- és középméretű üzlet is hasznosítja majd. Május 24-én rakták le az Új Buda Center bevásárlóközont alapkövét – a vendégek a rekvizitumokat beletették egy fadobozba, lezárták, és később az építők rejtik majd azt el az épületszerkezetben. Az esemény díszvendége volt Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere, részt vett még az ünnepségen Molnár Gyula, a XI. kerület polgármestere és az Új Buda Centert fejlesztő Sybil Holding Kft. ügyvezető igazgatója, Motti Peretz.

„A projekt fejlesztői az Új Buda Center előnyét elsősorban a következő tulajdonságokban látják:
- A városközponthoz közeli elhelyezkedés, a legnépesebb budapesti kerület központjában.
- Kedvező üzleti környezet: a XI. kerületben jelenleg egyáltalán nincs korszerű bevásárlóközpont.
- Jó megközelíthetőség a városközpontba vezető Budafoki útról.
- A Tesco és más jól megválasztott üzletek kínálata.”A terület átalakulására jellemző, hogy délebbre, Albertfalvánál közel két éve épült föl a Savoya Park, mint nagyobb kereskedelmi létesítmény, és tervek szerint vegyes tartalommal, lakásokkal és irodákkal kiegészítve létesül új hatalmas bevásárló központ a budai Skála Áruház helyén is, a mellette lévő óriási parkoló beépítésével. 

epiteszforum.hu összeállítás a sajtóközlemény alapján. (képek: látványtervek a sajtóanyagból és fotó az alapkőletételről, vm)