Programok

Kalmár János: Intervallum - kiállítás Szegeden

2017.11.17. 11:51

A minket körülvevő világnak nemcsak formája, színe, de hangja is van, legfeljebb nem mindig figyelünk rá. Kalmár János "Intervallum" című kiállításának megnyitója ezért egy kísérleti koncerttel lett összehangolva, amelyet november 24-én,  fél hatkor tartanak a szegedi REÖK Palotában. Az interaktív zenei előadást Baráth Bálint és Dóra Attila valósítja meg.

A kiállításra érkező hanganyag az Emelkedés című szoborhoz íródott. Az üres tér méreteit úgy mérték fel, hogy különböző pontjain elhelyezett mikrofonokkal rögzítették a tapsok által rögzített impulzus válaszokat. Utána megismétlik ezt úgy is, hogy a szobor benne van. A kettő különbségéből nyert frekvencia tartomány adja meg a szobor "digitális terét".

Az így nyert hangokat a megnyitón közelítéssel, érintéssel is kiegészítik, melyet Baráth P. Bálint mutat be. Dóra Attila pedig hangszereivel, ráfújással, mozgatással, viszonyt teremtve szólaltatja meg a szobrot, együtt reprezentálva a zene lényegét, a kamarajátékot, az együtt zenélést.


Kalmár János szobrászata visszanyúlás a modernista hagyományokig, mégis meghaladja azokat, Kertész László szavaival: "Nem a konkrét formából vonja el az absztraktabbat, és nem absztraktból épít antropomorfat, hanem a két formavilágot vetíti egymásra. Lehetőleg a végsőkig elmegy a kifejezés minimalizálásában, amint a teret is csak plasztikáinak felületeivel jelzi, utalásszerűen. A jelszerű alakok nem bontják meg a körülöttük lévő tér csendjét, inkább tükrözik azt. Kalmár a körplasztika testiségétől ellép tehát a szellemi felé."

A kiállításon köszöntőt mond: Herczeg Tamás igazgató

A kiállítást megnyitja: Virág Ágnes művészettörténész

Időpont: 2017. november 24., 17:30
Helyszín: REÖK, Szeged, Tisza Lajos krt. 56, 6720