Közélet, hírek

Kalo Emese, Kovács Péter DLA és Thoma Emőke lett Ybl-díjas 2015-ben

2015.03.14. 19:58

A három Ybl-díjas mellett - többek között - állami kitüntetésben részesült Dr. Aczél Péter építészmérnök, Budavár volt főépítésze, és Nagy Miklós művezető, az Országgyűlés Hivatalának építészeti osztályáról. 

Mégis lett Ybl-díj 2015-ben - a MIniszterelnökséget vezető miniszter díja. A felújított Ybl-bazárban, az Ybl Miklós szobrára nyíló Várkert Bazár rendezvényközpontjában.

Idén a díjakat Lázár János adta át, együtt az állami kitüntetésekkel, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára Áder János köztársasági elnök adományozott az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. Az állami kitüntetések - a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat, a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat, a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat, valamint a Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetések - mellett Lázár János miniszteri díjakat is átadott: a Batthyány Lajos-díjat, az Ybl Miklós-díjat, valamint a Magyary Zoltán-díjat.Két szakmabeli is részesült állami kitüntetésben:

A Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést kapott a Steindl
Imre program keretében elkészült létesítmények építésében, valamint a
Kossuth Lajos tér rekonstrukciójában végzett magas színvonalú munkája
elismeréseként Nagy Miklós, az Országgyűlés Hivatala Építészeti Osztálya
csoportvezetője, művezető.

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést kapott Budapest I. kerületének felújítása, építészeti örökségének megóvása érdekében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként Dr. Aczél Péter építészmérnök, Budavár volt főépítésze.

Ybl Miklós-díj a legalább 15 év kimagasló, egyéni, önállóan tervezett
építészeti alkotásokra vonatkozó, építészeti, alkotói, oktatói tevékenység
elismeréséül életműdíjként adományozható.


A Miniszterelnökséget vezető miniszter Ybl Miklós díjat adományozott:

több mint 10 éves szakmai közéleti tevékenysége, a tervpályázatatok,
közbeszerzések szakszerűségének felügyelete, kiemelkedő és színvonalas
építészeti tevékenysége elismeréseként Kalo Emese építésznek, a Magyar
Építész Kamara és a Pest Megyei Építész Kamara vezető tisztségviselőjének, az Építész Kaláka Kft. vezetőjének.

Számos magas színvonalú épület tervezésében való részvétele, országos tervpályázatokon nyújtott kiemelkedő teljesítménye, valamint a keleti országrész építészeti arculatának fejlődéséért kifejtett tevékenysége, kiemelkedő szakmai életműve elismeréseként Kovács Péter DLA Pro-Architectura díjas építésznek, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építészmérnöki Kar egyetemi docensének.


 

A Magyar Építész Kamara és Heves megyei szervezete létrehozásában, a kamarai törvény előkészítésében való aktív részvétele, valamint az egri, Heves megyei építészeti közéletben kifejtett meghatározó tevékenysége, kiemelkedő és színvonalas munkássága elismeréseként Thoma Emőke építésznek, a Magyar Építész Kamara Heves megyei szervezete alapító tagjának, az Egri Építész Kör elnökének.


Lázár János díjátadót követő beszédében, amelyben természetesen aktuális közéleti témákat is érintett, méltatta az elismerésben részesülőket, akik teljesítményükkel változást értek el, jelet hagytak maguk mögött, és
napjainkban is példát mutatnak a fiataloknak tudásból, szorgalomból,
kitartásból, áldozatból és tapasztalatból, amikor a teljesítmények értékének
inflálódása minden korábbinál gyorsabb.


A díjazottak részletes listája a kormany.hu oldalon negtekinthető.