Épülettervek/Középület

Kapcsolat a régmúlt városa és napjaink között

2019.09.15. 14:07

A ”Budakalász Magja 2018” tervpályázaton Márkus Péter terve megvételben részesült.

Kálvária domb és a pályázat
Budakalász település több évszázados fejlődésében fontos szerepet és pozíciót töltött be a Kálvária dombon egykor álló  Árpád-kori templom, mely megalapozta a mai település szerkezetét és úthálózatát, és annak főbb irányait is. A domboldal ma is fontos vizuális eleme a településnek, amely köré szerveződik, látványa több irányból is köszönti a településre érkező vagy azon áthaladó látogatót.  Az Árpád-kori templom, és annak romjai az évszázadok során feledésbe merültek, olyannyira, hogy néhány utca nevén kívül semmilyen írásos nyom, sem emlék nem maradt fenn róla. Nagy örömet és meglepetést okozott a település életében, amikor 2011-2012-ben régészek és a helyi közösség áldozatos munkájával a Kálvária dombon több méter mélyen megtalálták templom nyomait és falainak romjait. A város később építészeti tervpályázatot írt ki, amelynek célja az volt, hogy a templom romjait és a Kálvária dombot újra bevonják a város és a jövő generáció mindennapjaiba, annak érdekében, hogy megismerhessék a templom és a település történetét. 

Vizuális kapcsolat a templom és a város között
A tervezési koncepció fő célja, hogy ismételten megteremtse a vizuális kapcsolatot a dombtetőn lévő templomrom, a történelem és a város között, létrehozva ezáltal egy jelképet, amely felkelti a városon áthaladók kíváncsiságát, így vonzva fel a szemlélőt a dombra, hogy megismerhesse, a város és templom történetét. A tervezési koncepció központi eleme egy olyan vertikális jel létrehozása, amely harmóniában van a történelemmel és a hagyományokkal, de közben a város főbb útvonalairól is látszik. Ezért egy olyan szimbolikus „templom” került megtervezésre, amely megegyezik a korábbi templom eredeti méreteivel, formájával és kontúrjaival, de azt csak szimbolizálja. Vertikális vonalai és felépítése miatt egyes szögekből nézve szinte láthatatlanok, míg másik szögből megnézve előtűnik, feltűnést kelt, homályosan kirajzolja a templom eredeti kontúrját. A templom rekonstruált formája, kontúrja a laikus szemlélő számára is segít feleleveníteni a templom formáját, és méreteit, így segítve a templom történetének megértését.  A tervezett, „rekonstruált” templom acélszerkezetű, anyaga, felülete tükröződő, néhány szögből a környezete látványát is visszaveri, a tömeg így próbál meg egyes szögekből nézve eltűnni a tájban, amely “felbukkanásával” hivatott felidézni a régi templom képét és emlékét.  A tervezett szerkezet a romok tetejére kerülne vertikális acél lemezekből, egy koszorúra rögzítve, így alig lenne szükség a romok megbolygatására.
Éjszaka a tömeg a vertikális lemezek éleinél kivilágítható, így éjszaka is jelzi „Budakalász magját”, a dombot és a templom romot a környező utakról kiemelve. Mivel a “rekonstruált” tömeg csak az éleinél van megvilágítva, így csak két oldaláról látszik éjszaka, a másik két irányából nem jelenik meg. A hegy körül autózva időnként megjelenik, majd az élei felől nézve eltűnik, így játszva a településen áthaladóval.Belső tér
A tervezett szerkezet a templombelső kontúrját is megjeleníti, belülről is látogatható, benne akár szertartás is tartható ,így különböző események lebonyolítására is alkalmas, mint esküvők, fesztiválok, előadások, helyi és szakrális rendezvények helyszíne lehet a templom rom belső tere. Mely belülről is megidézi az eredeti templom tereit, miközben kitekintést enged a városra.

Kávézó
A domboldal tetején, a templomrom mögött egy kis domboldalba rejtett kávézó is része a tervnek. A kávézó gondosan a domboldalba lett rejtve, hogy ne rontsa el a templom látványát sem a városból nézve, sem pedig a parkon keresztül érkezve. A kávézó a templom előtti térre van tájolva, és oda nyílik, itt egy kis kiülő területet is kapott. A kávézó frissítőt jelent az arra járó vendégeknek, turistáknak, és a zarándokoknak egyaránt. A kávézó területe ezen túl biztosítani tudja a kiszolgálást a rendezvényhelyszínként funkcionáló templomnak, raktárral, kiszolgálással és mosdókkal. A kávézó minimum méretekkel lett tervezve, de igény esetén hátrafelé a domboldalba lehetőség van bővítésre kiállító térrel vagy konyhával.