Közélet, hírek

Karácsonyi meglepetés: kurtítva épülhet meg az egykori Honvédelmi Minisztérium tömbje

2022.12.24. 16:25

Volt szó kortárs bővítésről, majd egy bizarr, trapéz alakú stílszerű megoldás is napvilágot látott. Utóbbi fogadtatása nem volt túl sikeres, így sokáig kíváncsian vártuk mi lesz a megoldás. A Nemzeti Hauszmann Program a tegnapi napon tette közzé a látványterveket, melyen a stílszerű másolat mellett döntöttek, az eredetinél kevesebb tengellyel.

Ahogyan már korábban is beszámoltunk róla, a Nemzeti Hauszmann Program a Honvédelmi Főparancsnokság felújítása kapcsán úgy tűnt, nyit a kortárs hangnem felé. A tegnapi napon publikált új látványtervek szerint azonban mégis az eredeti homlokzat stílszerű átvételével oldják meg a déli oldal tűzfalának problematikáját.  A modern hangnemmel számoló korábbi terveket a 3h építésziroda készítette, az új (se nem hű rekonstrukció, se nem kortárs) verziót azonban a jelek szerint és a kérdésünkre tett válasz szerint sem a neves építésziroda jegyzi.

A tavaly megjelent munkaközi koncepciótervek még trapézalakú átépítésről tanúskodtak, az új látványtervek szerint ezt a lehetőséget azonban elvetették.

"A Honvéd Főparancsnokság palotáját a Szent György tér felé egy építészeti stílusjegyeiben az eredetihez szervesen illeszkedő épületrész egészíti majd ki. A Szent György tér északi térfalán a Honvédelmi Minisztérium homlokzatát idéző kiegészítés Kalina Mór épületével közel azonos látványt fog nyújtani."
Nemzeti Hauszmann Program

Belső látványokat továbbra sem láthatunk az épületből, de a hírek szerint a Budavári Palotanegyed új látogatóközpontja kap majd helyet benne. Arról, hogy a Várnegyedben a Lovarda vagy a Szent István-terem 1:1-es hű rekonstrukciói után egyre inkább elszaporodni látszanak a stílszerű, de nem történetileg hiteles visszaépítések, egy korábbi cikkünkben írtunk. Kérdés, hogy lesznek-e további meglepetések: a Budavári Palota szintén nemrég napvilágot látott új tervei legalábbis hű rekonstrukcióról árulkodnak.