Közélet, hírek

Karcagon lel végleges helyére a sámándob

2017.03.23. 10:11

A karcagi Erzsébetligeten épül fel a 2015-ös milánói világkiállítás hírhedt, Sárkány Sándor koncepciója alapján épült, sámándobként emlegetett magyar pavilonja. Az újjáépített, tartós használatra átalakított létesítmény rendezvény- és konferenciaközpontként egy komplex turisztikai és szabadidős fejlesztés központi eleme lesz.

"A Nagykunság és Karcag számos természeti, kulturális és közösségi értékkel rendelkezik, ezeket itt méltó környezetben, modern eszközökkel mutathatjuk be" - fogalmazott Dobos László. A megfelelő funkciókkal kiegészített épület alkalmas lesz továbbá nagyobb szabású előadások, rendezvények és közösségi összejövetelek megtartására a tájékoztatás szerint. Az Erzsébet-liget közösségi célú hasznosítása régi terve a városnak - emlékeztetett. A pavilon újratervezése, az újraépítés irányítása és lebonyolítása, az infrastruktúra kiépítese az újraépítés helyszínén, valamint a létesítmény üzemeltetése a karcagi önkormányzat feladata.
A Magyar Közlöny március 20-ai számában megjelent kormányrendelet szerint a karcagi önkormányzat idén legfeljebb 328,9 millió forintot kap a feladatok - kivéve az üzemeltetés és fenntartás - kiadásaira, 2018-ban legfeljebb 1,1 milliárd forintot. Ez utóbbiról a 2018. évi központi költségvetés tervezése során döntenek. A pavilon bontását, a világkiállítási terület rekultivációját, a milánói projekt lezárását, valamint a pavilon hazaszállítását a 100 százalékban állami tulajdonú Kárpátok-Alpok Zrt. végzi.

forrás: MTI