Épületek/Lakóépület

Karsai ház

2022.10.03. 07:31

A Földes Architects által tervezett, Nagykovácsiban álló családi ház kissé szokatlan, két egymáson elforgatott kubust idéző tömege a lejtős telek adottságaihoz, a megfelelő tájoláshoz és kilátáshoz igazodva nyerte el végső formáját.

Az újonnan épült Karsai ház telke Nagykovácsiban található, a Zsíros-hegy oldalában fekszik, egy csendes, enyhe lejtésű mellékutcában. A környéket szabadonálló beépítési forma jellemzi. Főként ezer négyzetméter körüli telkek a leggyakoribbak, dús növényzettel. Az építkezés kezdetekor a környék nem volt ilyen sűrűn lakott, a zöld növényzet és csupán néhány újabb épület uralta a terepet.

Az egyébként lejtős terepre épült épület tömegképzésére két erős, és akár ellentmondásosnak is tartható alapállítás hatott: az egyik a helyrajzi adottságok, a telekhatárok rendszerének vonulata, a másik pedig a tájolás és kilátás iránya. Az épületet emiatt vízszintesen differenciáltuk és így a földszinti tömege a derékszögű telekosztás racionális rendjébe áll bele a közösségi funkciókkal, míg a felső szint elfordul az Ördög-árok völgyének gazdag kilátása felé, megadva ezáltal az intimitást és a privát szférák elkülönülését. Tehát a két szint kubusai elfordulnak egymáson, így jön létre épületünk végleges formája.

Ennek a tömegjátéknak köszönhetően lett központi szerepe a megérkezésnek is helyt adó terasznak, melyet a felső épülettömeggel jelölünk ki. Ez a játék az épülettömegekkel rögtön a telek feltárulásakor hívogató, kellemes fedett nyitott teret hoz létre, mely remekül szolgál a nyári napsütésben, de akár esősebb időben szintén.

A fedett teraszról, oldalról jutunk be az épületbe. A bejárattal szemben található a lépcső, ezt pedig a közösségi funkciók egymás utáni sorozata követi: konyha, étkező és a nappali. A térrendszerben egyedül a lépcsőt körülölelő helyiségek (az utca felől egy háztartási helyiség, átellenes oldalon pedig a mellékhelyiség és konyhai tároló), azaz a földszinti kiszolgáló helyiségek vannak fallal határolva, az ezen kívüli főbb funkciójú terek – maximum bútorral vannak elválasztva – egymásba folynak, ezáltal is tágítva a térérzetet. Ezt az illúziót megerősítendő az alaplemezt ugrasztottuk, ezáltal a belmagasság itt nő a többi helyiségéhez képest. Így a nappaliba három lépcsőfokon keresztül jutunk, mely szintén hozzájárul a nagyobb térérzethez, a kerttel való jobb kapcsolódáshoz, és az amúgy nem nagy alapterületű épület nagyvonalúbbá tételéhez.

A lépcsőn felérve juthatunk el a szülői háló-blokkba, mely magába foglal egy kisebb méretű gardróbot és egy privát fürdőszobát. Egy nagyobb alapterületű gardróbon keresztül pedig feltárulnak a gyerekszobák, a folyosó végén pedig az ő közös használatú vizesblokkjuk kap helyet. Az alsó, közös helyiségek épülettömegének teteje teraszként funkcionál, és nagyobbik részére kijuthatunk a szülői hálóból; az utca felőli, kisebb léptékű tetőteraszra pedig a közlekedőből. Ennek alapterülete a későbbiekben nőni fog, ugyanis az itt lakók hosszú távú terve, hogy a földszinti háztartási helyiség mellett lévő, jelenleg teraszként üzemelő területet beépítsék dolgozószobának.

Fontos szempont volt még a tervezés során a zártság-nyitottság, a kerttel és a teraszokkal való kapcsolat. Így viszonylag sok, intenzív megnyitása van az épületnek. A nagy, eltolható üvegfelületek lehetővé teszik, hogy a kert és a teraszok is minél jobban a mindennapi élet színterévé váljanak.

Szerkezetét tekintve az épület vegyes szerkezetű, jellemzően falas rendszerű, mely kiegészül látható acél oszlopokkal, és rejtett acélpillérekkel. A födémek vasbeton lemezek. Anyaghasználatát tekintve egyszerű, a falak fehér vakolattal ellátott vázkerámia falak, amiket antracit fémelemek (korlátok, szegélyek, oszlopok) egészítenek ki.

Az épület belsőépítészetét tekintve is a fő szempont az egyszerű, fényközpontú formálás volt, így fehér és világosszürke fal- és födémburkolatok főként a dominánsak, a mennyezet látszóbeton keménységét a természetes tömörfa étkezőbútor tompítja.

Földes Architects

 

Szerk.: Hulesch Máté