Közélet, hírek

Katolikus óvoda épül Szentendrén, fából készült “kerengővel” az udvarán

2024.04.25. 15:10

Hamarosan megkezdődhet az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye megbízásából készülő Szent András Óvoda és Bölcsőde kialakítása Szentendrén. Az 1500 négyzetméteren elterülő, részben rusztikus kővel burkolt épületkompexum egyik legkülönlegesebb eleme a kolostorépítészetet idéző fából készült “kerengő", valamint a pergolák az udvaron. Az építészeti terveket Ásztai Bálint, Mester István, Földesi Tímea, a STOA Építészműterem Kft., és a Mester Építész Stúdió Kft. készítette. 

 

2020 decemberében döntött úgy a szentendrei önkormányzat, hogy támogatja az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye terveit, egy katolikus óvoda létesítését az Izbég-Csicserkó városrészben, a Vasvári Pál utca és a Fürj utca találkozásánál. A projekt részeként a Főegyházmegye az épület körüli közterület fejlesztéséhez is hozzájárul 40 millió forinttal, írta Szentendre hivatalos weboldala egy 2023 júniusában a projektről tartott lakossági fórumról szóló cikkben, amelyben az épületkomplexum látványterveit is megosztották. Az óvoda építészeti terveit Ásztai Bálint, Mester István, Földesi Tímea, a STOA Építészműterem Kft., és a Mester Építész Stúdió Kft. jegyzi.

A legfrissebb hírek szerint hamarosan megkezdődhet az épület megvalósítása, az uniós közbeszerzési értesítőben április 24-én megjelent dokumentum szerint megtalálták az óvoda kivitelezőjét. A fejlesztés 1,2 milliárd forintból valósul meg 14 hónap alatt. 

A dokumentum szerint egy 4 csoportszobás óvodát és 2 csoportszobás bölcsődét terveznek kialakítani, az akadálymentes használat érdekében földszintes elrendezésben. A nevelési funkciók mellett egy nagyterem is létesül az óvodai, bölcsődei közös programok, bábszínházi előadások, ünnepélyek és művészeti programok számára. Az épület sarkában egy 180 adagos melegítő konyha, a gyermekek mozgásának biztosítására két darab 60 négyzetméteres tornaszoba lett tervezve, mely akár össze is nyitható az elválasztó függöny elhúzását követően. A kültéri mozgást több udvari játszókert biztosítja. Központi helyen került kialakításra egy „kerengővel" lehatárolt nagy belső udvar, melyhez több fedett terasz is csatlakozik. A kertek szeparáltsága lehetővé teszi a tematikus játszókertek kialakítását.

Az intézményben 120+28, azaz 148 fő óvodai és bölcsődés gyerek kaphat elhelyezést. A fenntartható fejlődés és a gazdaságos üzemeltetés érdekében az épületkomplexum megújuló energiát fog használni napelemek segítségével, és környezetbarát hőszivattyús megoldással lesz biztosítva a fűtés-hűtés, valamint a használati melegvíz készítés.

A homlokzatokat kétféle kő játékával tervezik burkolni: sima felületű szabályosan elhelyezett mészkőlappal és rusztikusan rakott szabálytalan vegyes kővel, valamint lesznek nemesvakolatú homlokzatok is. A magastetők szürke színű cseréppel fedettek, a lapostető felületek műanyag vízszigeteléssel készülnek. A fa, mint melegséget adó anyag, több helyen is megjelenik, a belső udvart keretező „kerengőnél", valamint a függőleges pergoláknál is visszatér.

Kapcsolódó közterület fejlesztés

Egy településrendezési szerződés keretében a Főegyházmegye bruttó 40 millió forinttal járul hozzá az óvoda körüli közterületi fejlesztésekhez, amelyből kiépül a Vasvári Pál és Fürj utca csapadékvíz-elvezetése, valamint szilárd útburkolata. A parkolási problémák enyhítése érdekében az óvoda magánparkolóján kívül a Főegyházmegye a Vasvári Pál utcában további közhasználatra átadott parkolók helyét is biztosítja. A beruházással jelentősen változik a városrész közlekedési terhelése, ezért az önkormányzat a Mobilissimus Kft.-t bízta meg az intézmény közlekedési környezetbe illesztésével kapcsolatos felmérésekkel, vizsgálatokkal és a javaslatok elkészítésével. Az Ábrányi Emilről elnevezett városvédő, városszépítő és városfejlesztő programjában megfogalmazott céloknak megfelelően bevonták a lakóközösséget is a területrendezési folyamatokba, írta az önkormányzat.