Technológia

Képzeljünk el egy világot linóleummal

2014.05.26. 08:03

Az Armstrong DLW előadásain ezzel a mottóval ismerjük meg a linóleumot, mely építőanyag rendkívül érdekes történettel, kiváló műszaki és anyagtulajdonságokkal, világhírű építészek híres referenciáival rendelkezik. Felejtsük el azt a téves gondolatot, hogy a linóleum egyenlő a műanyag pvc-vel.(x)

Néhány alapigazság:

Természetes alapanyagokból épül, így a fenntartható építészet építőanyaga, gyermekeink életkörnyezetét természetessé teszi bölcsődék, óvodák, iskolák, tornacsarnokok ideális padlóburkolataként. A kellemes tapintású és hőérzetű linoleum gyógyító hatással van az emberi szervezetre, antibakteriális tulajdonsággal is bír. A linóleum alkotórészei: a fertőtlenítő hatású lenolaj, gyanta, parafa, faliszt, mészkő és juta. A linóleum sportpadló rendszereknek köszönhetően a természetes sportlinóleumon a játék is természetes. A linóleum tradicionális és egyben innovatív burkolat, amelyet a BAUHAUS irányzat művészei tettek világhírűvé.

Jó néhány más anyaghoz hasonlóan, a linóleum feltalálásának története is a véletlennek köszönhető. Az 1863-ban Angliában Frederick Walton impregnáló anyagot próbált kikísérletezni a vitorlakészítők számára. A próbadarabot sikertelennek ítélték, mert az eredeti célnak nem felelt meg. A parafaőrleménnyel dúsított lenolaj és fenyőgyanta keverékével átitatott zsákszövet kiszáradva kemény felületű, de hajlítható lemezzé vált, amelyen járni is lehetett. Az első linóleumgyár 1864-ben nyitotta meg kapuit, s az 1900-as évek elejére már közel 30 működött Európában. A linóleum dicsőséges pályafutásának a nagy gazdasági világválság és a helyettesítő anyag, a PVC feltalálása vetett véget. Az eredeti termék teljesen eltűnt a piacról, kiment a köztudatból, neve azonban a PVC-re történt névátvitel révén tovább élt (tévesen, hiszen a PVC elnevezés szintetikus anyagot takar). Az újjászületésre egészen az 1960-as évekig várni kellett, amikor is a plasztik mindenhatóságának korában a linóleum környezetbarát volta és természetessége felértékelődött. Az alapanyagokat mindmáig kultúrnövények biztosítják: lenolaj, fenyőgyanta, fa- és parafaliszt, továbbá mészkőpor, pigmentek és jutaszövet. A linóleum burkolat lélegzik, nem allergizál, elektrosztatikusan nem töltődik fel, és mivel fertőtlenítő hatású lenolajat tartalmaz, egészséges környezetet nyújt. Antibakteriális, két leggyakrabban előforduló baktérium törzs ellen lett bevizsgálva az eredmény: több, mint 700000x kevesebb baktérium a felületen. Az sem utolsó szempont, hogy a csere után a már használt linóleum káros anyagok hátramaradása nélkül bomlik el.

Kezdetben barna színben gyártották a linóleumot, majd olivazöld, bordó, terrakotta színnel bővült a kínálat. A szitanyomás technológia lehetővé tette a linóleum felületének díszítését, amelynek döntő szerepe volt a linóleum népszerűségében. Exkluzív dizájnokat terveztek az Art Nouve stílusban tervező újító tervezők, mint pl. Peter Behrens, Hans Christiansen, Bruno Paul, Josef Hofmann. Az Armstrong DLW delmenhorsti linóleumgyár Peter Behrens dizájnjainak köszönheti a nemzetközi ismertséget. Walter Gropius a Bauhaus irányzat alapítója, rendszeresen alkalmazta a DLW linóleumot, ahogy Le Corbusier, Jean Nouvel, Henning Larsen is...

Számos referencia igazolja, hogy iskolák, óvodák, kórházak mellett műemléki épületek felújításánál is alkalmazható a linóleum. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem épülete  a magyarországi szecesszió egyik legszebb alkotása, amelynek különösen a belső terei az építészet, az ipar- és képzőművészet páratlan összhangját mutatják, már 1905-ben linóleum (Linorette termékcsalád) épült be és a 2013-as felújításkor is a DLW linóleumot alkalmazta az MNDP építésziroda.
Linóleum - Bfl-s1 tűzállósági fokozat

Az építőanyagokat a tűzvédelmi előírások alkalmazása szempontjából a tűzveszélyességi anyagvizsgálatokban kapott mérési adatok, valamint meghatározott paraméterek és az osztályba sorolással kapcsolatos szabványban rögzített besorolási kritériumok alapján tűzvédelmi osztályokba sorolják.Újdonság a linóleumgyártás történetében,hogy jelenleg már Bfl-s1 tűzállósági tulajdonságú linóleumot is gyárt az Armstrong DLW GmbH.

A sportlinóleum sok területen, rehabilitációs központokban, nemzetközi multifunkciós csarnokokban, az iskolai és versenysportban, valamint a fitnesztermekben, fallabda termekben is népszerű sportpadló.

Számos előnyei közé tartozik, hogy a sportlinóleum optimális tapadást biztosít, így nem csúszós, de nem is okoz túl nagy nyomást az ízületi szalagoknak. A sportlinóleum kiemelt szerepet játszik a sportoló hát-, boka-, térdízületeinek kímélésében. További előnye, hogy egyrétegű (sok PVC sportpadló többrétegű), így jobban ellenáll az erőhatásoknak, linóleum esetében 30 év élettartammal lehet tervezni. A sportolók, edzők egészsége szempontjából nagyon fontos, hogy a szintetikus PVC sportburkolatokkal ellentétben a sportlinóleum nem tartalmaz egészségre káros töltőanyagokat.

Elmondhatjuk tehát, hogy a sportlinóleum higiénikus, könnyen karbantartható, környezettudatos, hosszútávra tökéletes sportpadló megoldást jelent.

(x)