Közélet, hírek

Két jelentős, középkori eredetű műemlék templom környezetét rendezik

2023.08.16. 11:09

Átalakul a nyírbátori Minorita templom kolostorudvara és sétányt alakítanak ki a máriapócsi római katolikus templom körül. A munkálatokat a turizmus és a hitélet indokolja. 

Két fontos hazai műemlék épület környezete újulhat meg a közeljövőben, a máriapócsi római katolikus templom, valamint a nyírbátori Minorita templom körüli tér fejlesztését tervezi a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, derült ki az augusztus 15-i Közbeszerzési Értesítőből

Máriapócson, a Kossuth téren álló, kistemplomként is emlegetett római katolikus templom középkori, gótikus eredetű, a nyolcszög három oldalával záródó szentélyű, keletelt téglatemplom, amely a város legrégebbi műemlék épülete. A templomhajó déli falán található a XV. századból származó, úgynevezett Köpenyes Mária freskótöredék. A templom felújítását 2021-ben ICOMOS-díjjal ismerték el.  Az épület körül egy méter széles kiskockakő sétányt alakítanak ki, amelyet a leírás szerint a turizmus és a hitélet is indokol. A templom hangosítási rendszerét is kiépítik, a korábbi helyreállítási munkálatok során csak az alapszerelés készült el. A sekrestyéből nyíló egykori szószékfeljáró helyén lesz a rendszer központja, a templomhajó keleti végében, a diadalív két oldalán lévő falszakaszon helyezik el a beltéri hangszórókat, a kültéri hangszórók a torony második szintjén, az északi és déli toronyablakokban kapnak helyet.

A nyírbátori Minorita templom és kolostor Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye egyik legimpozánsabb középkori eredetű épületegyüttese. A kutatások szerint az építtető Báthori István erdélyi vajda volt, és mivel 1493-ban oda is temetkezett, feltételezik, hogy a templom ekkorra már készen lehetett. A XVI. század végén kirabolták és felgyújtották a templomot és a kolostort, a helyreállítást Kelemen Didák minorita szerzetes kezdte meg a XVIII. század elején. 2010-2011-ben a templomot kívül-belül felújították, restaurálták az oltárokat, az épület visszakapta a korábban tűzvészben elpusztult, kecses toronysisakot. Ekkor épült meg a rendház negyedik szárnya. Most a felhívás szerint az egykori kolostorudvar átalakítására, újrarendezésére kerül sor a templom turisztikai értékének növelése érdekében. A Minorita templom udvara állandó helyszíne a helyi Szárnyas Sárkány utcaszínház fesztiválnak és a Nyírbátori Zenei Napoknak, ezen felül egyházi-hitéleti rendezvények állandó helyszíneként is szolgál, 500 fő befogadására alkalmas. A projekt részeként a kolostorudvar teljes felülete új burkolatot kap, a zöldfelületek mennyisége csökken és átrendeződik. Megújul a csapadékvízelvezető-rendszer, elkészül az udvar világítása és elektromos ellátása. 6 darab lombhullató fát és 120 darab cserjét ültetnek.

Az ajánlattételi/részvételi jelentkezési határidő 2023. augusztus 31., részajánlat tételére is van lehetőség.