Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Két világ határán

2019.02.12. 17:00

Ikonikus épületet tervezett Marosi Miklós egy jobb sorsra érdemes, panel- és kertes házak által határolt területre. A Klapka-központ Szolgáltató ház az itt lakóknak nemcsak egy új közösségi tér, de találkozási pont, sőt identitásképző eszközként jelkép is lehet majd.

Angyalföld végtelen lakótelepei között sorra születnek újabb és újabb önkormányzati fejlesztések, amelyek a fiatalok lakhatását, az itt élők vásárlási és kikapcsolódási lehetőségeit segítik, ugyanakkor felismerték: közösségi funkciójú épület létrehozására is szükség van.

 

 

Az önkormányzat 2012-ben döntött úgy, hogy a lepusztult szolgáltatóház helyére egy kortárs épületet emel, a tervpályázaton pedig Marosi Miklós stúdiója egy olyan, nagyvonalú, a környezetére érzékeny és a fenntarthatóságot is figyelembe vevő tervvel indult, amely nem véletlenül nyerte el a Média Építészeti Díját is.

 

 

A plázák elszigetelt, külön világával szemben a tervezők olyan helyet szerettek volna teremteni, amely a kereskedőket közelebb hozhatja a vásárlókhoz, akik a sétautak, passzázsok által egy zöld, nyugodt és autóktól mentes területen pihenhetnek.

A telek közvetlen szomszédságában gyermekintézmények, sportlétesítmények működnek, a környék lakosságának kereskedelmi ellátása sem kellően kielégítő, indokolt egy „kisközpont”, értelemszerűen egy kortárs, igényes építészeti arculatot tükröző, a városrésznek egyedi fazont adó építészeti-kertészeti mikrokörnyezet megteremtése – állt a kiírásban. Erre válaszul, illetve figyelembe véve azt, hogy a telek kétféle településszerkezeti minta határán áll, a megfelelő megoldásnak egy karakteres, egyediséget sugárzó épületet alkottak. A városi szövetből kimetszett, ék alakú épület képzését külön hangsúlyozza a zöldtetővel fedett szolgáltató épületrész.

 

 

Az állókorcos, enyhe lejtésű, eincinkkel fedett tető süllyesztett ereszcsatornája az alagsori ciszternába gyüjti az esővizet, melyet a zöldfelületek öntözésére használnak majd. Az épület szerkezeti rendszere 8,10 x 8,10 méteres raszteren vezetett, monolit vasbeton váz, amely a parkoló kiosztásához és a kereskedelmi egységekhez is ideális, gazdaságos méretrendnek bizonyult.

Homlokzatának vizuális egyensúlyát a gyöngyházfényű, simított STO vakolattal ellátott, szendvics szerkezetű vasbeton falak, valamint a SCHÜCO rendszerű alumínium - üveg függönyfalelemek és portálok kombinációival teremtették meg. A dombot határoló támfal tömör felülete, mellvédje ugyancsak STO vékonyvakolattal készült, míg a dombra vezető lépcső a vasbeton falból konzolosan nyúlik ki. Az épületegyüttes, különösen a „dombház” számos olyan műszaki megoldást igényelt, amely a hazai építészetben nem általánosan ismert, ezért a tervezők a BME Épületszerkezettani Tanszékének szakértői közreműködését is igénybe vették.

 

 

A kétszintnyi kereskedelmi területet és 33 lakást is magába foglaló együttes beépítése pince, földszint és négy, illetve részben ötemeletes. A részlegesen beépített ötödik szintjén a gépház, valamint a négy kétszintes lakás felső emelete helyezkedik el; a kereskedelmi-szolgáltató terület pedig a zöld „domb” gyomrába helyezett élelmiszer áruház és kis üzletek térkompozíciója.

A két tömegelem között húzódó, szűkülő, majd térré terebélyesedő passzázs átlósan metszi a területet, lerövidítve a Tüzér és Kassák utcák közötti gyalogutat, így képez találkozási pontot és teszi lehetővé a változatos szabadtéri aktivitást a tér használói számára. A domb pedig az év minden szakában a gyerekek kedvelt játszótere lehet: kis meredeksége a legkisebbeket sem veszélyezteti, ideális tájolása pedig optimális napozóhellyé teszi. A zöldsávon átkígyózó, padsorok között vezetett korzó az időskorúak kedvelt pihenőhelyévé válhat. de a domboldalon föl-le kanyargó sétány gyerekek veszélymentes játékteréül is szolgálhat.

 

 

Fontos eredménye az telepítésnek, hogy a komplexum Pattantyús utca-Tüzér utca menti parkfelületének átellenes oldali zöldfelülettel való összekapcsolása révén jelentős, budapesti városszerkezetben is meghatározó méretű parkot eredményezett, amely nagyságrendjében vetekszik több városi parkkal, így a Károlyi kerttel is.

 

 

Móré Levente