Épületek/Lakóépület

Kétféle kiugrás – a Batlab két kockaház-átalakítása

2021.07.26. 15:06

A Kádár-kocka tematikus hét keretében az elkövetkező hetekben több izgalmas kockaház-átalakítást és tervet is bemutatunk. A sort a batlab architects két megvalósult bővítésével kezdjük, melyek jól mutatják, hogy a nehézségek ellenére is sok lehetőség rejlik a sátortetős háztípusban.

A kockaházak bővítésének sok esetben az emeletráépítés az egyetlen lehetséges módja. Ekkor az eredeti forma mindenképp megváltozik, de megnövekedett élettérrel a házak akár több generáció számára is kényelmesen lakhatóvá válhatnak. Persze sok minden függ a meglévő épület állapotától, a bővítés mértékétől és az építésügyi előírásoktól is.

A Batlab (Batizi-Pócsi Gergő és Batizi-Pócsi Péter) két kockaház-átalakítása a megkötések szempontjából sokban különbözik. Míg a zuglói ház esetében a tervezők szabad kezet kaptak a formálásban, addig a ZST háznál a beavatkozás kereteit a konkrét jogszabályi és szerkezeti feltételek határozták meg. Az építészeket dicséri, hogy mindkét ház – azon túl, hogy megfelel a funkcionális elvárásoknak – építészeti értéket is hordoz.

ZGL

Az iroda legkorábbi megvalósult épülete egy fiatal pár bővülő családjának igényeit szolgálja ki. A meglévő kockaház tetőszerkezetének lebontása után feladatuk egy teljes értékű szint, valamint egy földszinti terasz építése volt.

A lábazat, falak és tető hagyományos rendjét megtartva a ráépítés a földszint folytatása. A kompakt formát a kiugró tömeg bontja meg, mely amellett, hogy néhány hasznos négyzetmétert is eredményez, a ház utcasarki pozícióját is erősíti. Lécburkolata üde színfoltja a szürkére vakolt háznak. A meglévő, korlát nélküli előlépcső a lábazat részévé válik, új, tömör mellvédje is abból „nő ki", határozottan jelölve a bejáratot. A terasz szintén a lábazat túlnyújtása az udvar felé. Az emelet új nyílászárói igazodnak a földszint kissé szertelen, meglévő nyílásosztásához.

A végeredményen kevéssé látszik, hogy helyén eredetileg egy sátortetős kockaház állt, pedig a földszint falai érintetlenek maradtak. Az emeleti alaprajz elosztása akár más átalakításoknál is követendő lehet, a fürdőszoba lécburkolatos kiugrása pedig szép példája, hogy egy egyszerű építészeti eszköz is képes személyiséget adni egy visszafogott, funkcionális épületnek.

ZST

A Batlab egyik legfrissebb munkáján a szakavatott szem talán hamarabb fedezné föl, hogy kockaház-átalakításról van szó. A ZST háznál a program végeredményben szinte megegyezett a korábbival: a ház emeleti bővítése. Az építési területről már eleve kilógó földszintes épület azonban lehetetlenné tette a zuglóihoz hasonló beavatkozást.

Mivel az emelet falai nem kerülhettek a földszinti teherhordó falak fölé, a ráépítés könnyűszerkezetes. Az alsó szinten csak a tartófalak maradtak meg, a helyiségek a megbízó igényei szerint lettek átalakítva, míg az emeletre egy fürdő és egy, a jövőben hálószobákká alakítható szoba került. A kubusok egy két szint magas belső térben metsződnek össze.

Bár a ház meglepő formája az előírásokból egyenesen következett, a két, egymás tetején álló téglatest gegként is értelmezhető továbbírása a Kádár-kor jellegzetes háztípusának. További érdekesség, hogy a felújítást a Kádár kocka házak felújítása/renoválása nevű, majd 70 000 fős Facebook-csoportban az emberek áttörő lelkesedéssel fogadták. Talán még sincs veszve a kortárs építészet?

 

Az Építészfórum Kádár-kocka tematikus hetének nyitócikkét itt, a hét összes anyagát pedig itt találják.

 

Szerk.: Winkler Márk