Közélet, hírek

Kezdődik a pécsi Palatinus Grand Hotel felújítása

2023.01.09. 17:00

Előreláthatóan két évig tartanak a munkálatok, melyek végén a szálloda "rég megérdemelt, új pompájában fog visszatérni", addig is zárva tart. Az átfogó felújítás során többek között közvetlen gyalogos kapcsolat létesül a Széchenyi tér felé, és kialakítanak egy SkyBar-teraszt is.

Január elején jelentette be közösségi oldalán a pécsi Palatinus Grand Hotel, hogy elkezdődött a szálloda átfogó felújítása, ami várhatóan két évig tart majd, emiatt ideiglenesen bezártak.  

A felújítás híréről tavaly januárban számoltunk be, amikor kiírták a közbeszerzést a kivitelezésre. A városi korzó utcaképét meghatározó szálloda szecessziós stílusjegyeit megtartva újulhat meg; a munkálatok a vendégszobákat, a reprezentatív tereket, a belső közlekedési kapcsolatokat, valamint a villamos- és gépészeti hálózatokat is érintik, a létesítmény mindemellett modern konferencia- és rendezvény részleggel bővül, felette parkosított tetőkerttel. A tervek szerint közvetlen gyalogos
kapcsolat létesül a Széchenyi tér felé, jobban bekapcsolva ezáltal a szállodát is a város főterének napi vérkeringésébe. A wellness-részleg szolgáltatásait kibővítik, illetve egy SkyBar-teraszt is kialakítanak - foglalta össze a Pécsi Újság

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a 70 szobás, háromemeletes szálloda terveit Pilch Andor készítette Hamerli Imre, a híres pécsi kesztyűgyártó dinasztia tagjának megbízására. 1915-ös átadásakor a Pannonia Grand Hotel nevet kapta, rövid idő alatt Pécs egyik legelőkelőbb, legnépszerűbb helyévé vált. A háború okozta gazdasági válság után bérbe adták az épületet, ami végül 1924-ben a Dunántúli Bank Rt. tulajdonába került. 1975-ben nevezték át Hotel Palatinusra. Legutóbbi felújítása 1976-tól 13 éven keresztül zajlott Baliga Kornél és Uherkovich Ágnes közreműködésével, a most esedékes felújítás terveit a Horváth és Patartics Építész Iroda készítette. 

Az ingatlan ugyan országosan egyedileg nem védett, de a településkép védelmi rendelet "fenntartandó" megjelöléssel helyi védelem alá helyezte, területileg műemléki környezetbe tartozik; nem csak homlokzata, de reprezentatív belső terei is jelentős értéket képviselnek, melyek megőrzése és felújítása is célja a beruházásnak.