Közélet, hírek

Kezdődik a Temesvári Építészeti Biennálé!

2020.09.25. 16:01

Hogyan akarunk élni a jövőben? Egyike a szeptember 25-én induló BETA, azaz a Temesvári Építészeti Biennálé fő kérdéseinek. A pontosan egy hónapig tartó programsorozat kiállítások, installációk, filmvetítések, vezetett séták, vitaestek és workshopok segítségével járja körbe az ide év hívószavát, a felelősséget.

Az idén harmadik alkalommal megrendezett BETA (Bienala Timişoreană de Arhitectură) a temesvári „Corneliu Miklosi" Tömegközlekedési Múzeumban veszi kezdetét szeptember 25-én, este fél hétkor. Az építészeti és kulturális programsorozat nyitóeseménye az „Enough is Enough" (Ami sok az sok) című kiállítás megnyitója lesz. A tárlat a Biennálé idei kurátorainak (Ilka Ruby, Anca Cioarec és Brînduşa Tudor) válogatását mutatja be olyan építészeti projektekből, melyek szembe fordulva a fentről, központosan irányított, rugalmatlan és pazarló megoldásokkal, alternatív utakat keresnek. A kiállított munkák környezeti, gazdasági és társadalmi szempontból is kiemelt fontosságúnak tekintik az építészeti felelősségvállalást. Olyan megoldásokat kínálnak, melyek felhasználják, újrahasznosítják és átalakítják a régit, ahelyett, hogy elbontanák, betemetnék és megsemmisítenék azt.

„Itt az ideje, hogy az építészek felébredjenek, felelősséget vállaljanak bolygónk sorsáért és teljes mértékben felismerjék munkájuk környezeti hatásait. … Tényleg muszáj építkeznünk? Minden esetben figyelembe kell vennünk a nemleges válasz lehetőségét. Városainkra úgy kell gondolnunk, mint kincsekben gazdag bányákra. Újra felhasználni, fenntartani és átalakítani kell őket, nem pedig lebontani és újat építeni. … Olyan körkörös gazdaságot kell kialakítanunk, ahol minden termék egy másik alapanyagává válik, elválasztva a gazdasági növekedést az erőforrás-felhasználástól." – áll a kurátorok manifesztumában.

A kiállítás több tucat olyan regionális és nemzetközi példát mutat be, melyek valamilyen módon szembeszállnak fogyasztói társadalmunk paradigmáival. Helyi anyagokat használnak fel, elhagyatott épületeket hasznosítanak újra, megjavítják azt, ami elromlott, felélesztik a kézművességet, közösségben gondolkodnak, visszanyerik az elhasznált anyagokat vagy éppen új anyagokkal kísérleteznek. A kiválasztott épületek ékes bizonyítékai annak, hogy a kimagasló építészeti értéket nem feltétlenül a tömegalakítás vagy a homlokzatok arányának, hanem az építészeti felelősségvállalás függvényében kell keresni.

Az eseménysorozattal a szervezők a lehető legtágabb közönséget szeretnék megszólítani. Nem csak építészek, városépítészek és tájépítészek, de restaurátorok, építőmérnökök, művészek és az ezeken a területeken tanuló diákok, sőt a városlakók, laikusok és még a kisgyerekek számára is érdekes programokkal készülnek.  

A kiállításról további információkat itt, a Biennálé teljes programját pedig itt lehet megtalálni, illetve a facebookon és az instagramon keresztül is tájékozódhattok.