Épületek/Lakóépület

Kicsi, de nagyvonalú – Paksi présház új szerepben

2010.04.12. 13:49

Nem akar se túl nagyot mondani, se rikítóan kitűnni – küllemében az új ház alázattal és korrektséggel viszonyul környezetéhez. Küszöbét átlépve viszont annál nagyobb meglepetéseket tartogat a baráti összejövetelekre szánt házikó. A hajdani paksi présházsoron áll a friss Ybl-díjas Klenk Csaba és tervezőtársa, Kern Andrea épülete.

A Tavasz utca hajdan a paksi présházsorok egyike volt. A város természetes növekedése következtében a régi présházsort benőtte az új városszövet, a régi présházak közül sokat elbontottak (erre a sorsra jutott a szóban forgó telken álló ház is), vagy átalakítottak. Ennek ellenére az utcának – ha csak nyomokban is – mégis érezhető az eredeti karaktere.

Megbízónk azzal a szándékkal vásárolta meg a telket, hogy azon baráti összejövetelekre, vendégek elszállásolására alkalmas házat építsen. Az új funkció így aztán, ha áttételesen is, de kapcsolódik az eredeti présház-présházsor jelleghez. Egy présháznak – a beépítésből adódóan - jellemzően egyetlen karakteres homlokzata van. Az új házunk esetében sincs ez másképpen, a kisméretű (108 m2-es) telek csaknem teljes egészében beépített. Igyekeztünk ezért a városban szerencsére még szép számban meglévő présházak arányrendszerét, léptéket megtartva alakítani az utcai homlokzatot.

A zárt homlokzat és az új funkció közti feszültséget igyekeztünk oldani az utcai bejárat mögötti fedett-nyitott előtérrel, átértelmezett tornáccal, ami tavasztól őszig az innen nyíló földszinti lakótér kiterjesztése is, illetve indirekt világítást is biztosít annak. A szomszéd ház és az új épület közti alig 70 cm széles lépcsővel innen is elérhető a felső szinti terasz, illetve a régi parasztházak logikáját követve a nyáron is hűvös kamrát is erről az előtérről nyitottuk. A lakótérből néhány lépcsőfokkal lesüllyesztve érhető el a ház lelke az újonnan, hagyományos módszerrel a löszfalba vájt, boltozott borospince.

A tetőtérben találjuk a vendégszobákat a szükséges vizesblokkal. A telekadottságokat kihasználva az emeleti előtérhez kis felső szinti terasz tartozik. A terasz növényekkel gazdagon beültetett támfallal csatlakozik a meglévő terepszinthez.

A régi présházakhoz hasonlóan a ház jellemző építőanyaga a tégla (egyszerű kisméretű falazótégla). A homlokzaton részben burkolatként, részben valódi tartószerkezetként jelenik meg, de a belső tér karakterét is meghatározzák a földszint és természetesen a borospince látszó tégla felületei. Hódfarkú cserépfedés bontott apatini cserépből, egyedi (helyben gyártott) fa nyílászárók, égetett kerámia padlóburkolat, tiszta vonalú mai fa bútorok teszik teljessé a képet.

Klenk Csaba